Post entry

Det bubblar i portföljen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter en månads seglande av och an på Biscaya är jag nu hemma igen, trött efter arbetsperioden, men med en bubblande optimism angående aktierna i portföljen. I torsdags var det 19 grader varmt i Santander. Våren är på kommande kanske? Frågan är om det även våras för börsen? Har under arbetsperioden följt börsutvecklingen via text-tv i Beneluxländerna, England, Spanien samt Frankrike. Det är märkligt vad jag förstår mycket fastän jag ej behärskar språken, förutom engelskan. Det har förövrigt varit en hel del nyheter och skriverier kring trader-skandalen på Societe Generale. Förövrigt har kreditoron även inneburit att jag dammat av boken ”Vår ekonomi” för att få lite mer kött på benen angående den makroekonomiska utvecklingen. I börsportföljen har det som vanligt varit en turbulent period med en överraskande stor del positiva inslag.

Det som framförallt varit kul att se är att doldisen Thalamus vaknat till liv efter att under fjolåret ha haft ett minst sagt frånvarande år på börsen. Försäljningen av stadsnätet i Ängelholm var väntat och att försäljningen skulle synliggöra en del av Thalamus njugga värdering var även uppenbar. Det intressanta är att frånsett realisationsvinsten på 38 MSEK så uppgår köpeskillingen till ca 70 MSEK, enligt hd.se, vilket innebär ett rejält tillskott i kassan för Thalamus. Nyheten om att styrelsen föreslår att bolaget skall dela ut 60 MSEK av dessa resulterade även i att Thalamus placerade sig högst upp på vinnarlistan under fredagen. I praktiken innebär ju även detta att kvarvarande verksamhet, Fiberdata Integration samt P to P IT-Consulting värderas till ynka 40 MSEK, en alltför låg värdering enligt mitt tycke, särskilt med beaktande av att resultatförbättringar är att vänta, främst inom Fiberdata. Efter dessa två rätt så omskakande nyheterna så lär det troligtvis ta ett tag innan marknaden klarar av att skapa en rättvis värdering av Thalamus och jag är optimistisk och tror att rallyt i aktien fortsätter under nästa vecka. Det är väl som med svenska rallyt. Det sker i etapper.

Lite kommentarer angående framtiden för Precise Biometrics passar även bra då bolaget presenterade en rapport som motsvarade mina förväntningar, men inte marknadens. I nuvarande börsturbulens är det givetvis lätt att förstå att förhoppningsbolagen får kalla handen, men jag tycker ändå att det är lite märkligt att så många väljer att hålla ”fingrarna” borta från Precise Biometrics. Bolaget går från klarhet till klarhet med sin teknologi inom biometri och någon risk för en nyemission finns inte heller på den här sidan av horisonten då bolaget lyckats uppnå hygglig kostnadskontroll. Av rapporten kunde man även läsa att flera intressanta pilotprojekt kan komma att utvecklas till större orders under innevarande år och tillsammans med nya framgångar inom nationella ID-kort samt kommande intäkter från Oki befinner sig bolaget i ett högintressant läge. Att bolaget därtill framgångsrikt utsetts till en av finalisterna vid den världsomfattande tävlingen ”SIMagine” ger även Precise Biometrics utmärkta möjligheter att få medial uppmärksamhet då finalisterna kommer att närvara vid GSMA Mobile World Congress i Barcelona under april. Om bolaget vinner tävlingen med sin lovande biometriteknologi anpassad för SIM-kort i mobiltelefoner lär uppmärksamheten givetvis sätta rejält med avtryck i kommande kursutveckling. Aktien är absolut värd en chansning vid nuvarande kursnivå.

Har även med intresse noterat att det hänt rejäla saker i WSIB då bolaget köper Alliance Oil som bl.a. innehar en intressant raffinaderiverksamhet med höga marginaler. Att det ryska ägandet i bolaget ökar efter samgåendet minskar även den politiska risken vilket bör sätta prägel på kursutvecklingen i framtiden då den allmänna ryssoron avtar. Tack vare att Alliance har raffinaderier i östra Sibirien ökar även möjligheten för WSIB att få nya licenser. Spännande bolag med framtiden framför sig alltså!

Det finns således rätt gott om skäl för att vara optimistisk då det börjat bubbla i portföljen, och lite plåster på såren är man väl värd efter att ha genomlidit flera månaders börspessimism.

Ha en mysig helg!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?