Post entry

Hiskelig undervärdering i Nuevolution – you BET!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Potentialen inom inflammatoriska sjukdomar är enorm. Med Nuevolutions BET-BD1 hämmare kan ett oralt läkemedel tas fram som adresserar en växande marknad på över 600 miljarder kronor. Därutöver har möjligheten att använda BET-BD1 hämmaren i kombination med sk checkpoint hämmare nyligen uppdagats. Novartis deal förra veckan avseende Atopic Dermatit /eksem indikerar vilka värden som Nuevolution kan exploatera över de kommande åren, enbart med BET-BD1 kandidaten. Därutöver finns i närtid bl a RORgamma och Cytokine-X samt utvecklingssamarbetet med Amgen vilka alla visar stor potential. Nuevolution är hiskeligt undervärderat i relation till potential vilket också Redeye visar i sina egna analyser.

Nuevolutions BET-BD1-substanser är för närvarande i sen pre-klinisk. Bolaget har aviserat att slutligt val av läkemedelkandidat sannolikt kommer offentliggöras i samband med q2 rapporten i augusti. Atopisk dermatit, dvs eksem, verkar bli det första valet av indikation i den fas 1 studie som planeras att påbörjas nästa år. Bolaget har testat substanserna i flera sjukdomsmodeller i djur, inte bara avseende eksem, med intressanta resultat, så möjligheterna att utveckla vidare/licensiera ut inom flera sjukdomar är sannolikt mycket goda.

BigPharma/BigBiotechs egna intresse för BET proteinet har hittills främst inriktats mot cancer. Nuevolutions selektiva BET hämmare har visat sig passa mot inflammatoriska sjukdomar inklusive bl a fibros – flera cancertumörer omges av fibrotisk vävnad varför insikten uppkommit om att BET-BD1 också kan vara en mycket effektiv substans i kombination med sk checkpoint hämmare – det hetaste heta inom immunonkologi.

I förra veckan offentliggjordes en större licensaffär inom just Aptopisk Dermatit. Novartis licensierar ett injektionsläkemedel (en antikropp) från Morphosys/Galapagos. Novartis betalar 110 MUSD upfront och cirka 950 MUSD i milestones samt royalties mellan 10-20%!!! Bra deal givet att antikroppen precis lämnat fas 1 och påbörjat en fas2 studie i Atopisk Dermatit.

Utvecklingsmässigt är Nuevolution ungefär 18-24 månader efter. Nuevolutions kandidater har visat god säkerhet i tidig pre-klinik. Bra säkerhet hade säkert, givet dealvärdet, även antikroppen ovan. Fördelen för Nuevolution är ett potentiellt oralt, dvs tablettbaserat läkemedel vilket föredras framförallt av säkerhetsskäl och bekvämlighetsskäl i marknaden. Att det också är väsentligt billigare att tillverka och hantera än ett injektionsläkemedel är ytterligare en viktig kommersiell aspekt.

Önskar med ovanstående visa på den kommersiella potential som finns i Nuevolutions sätt att utveckla läkemedelskandidater. Här pratar vi en applikation för en läkemedelskandidat i bolagets pipeline som är – javisst tidig - men omfattande.

Nuevolutions unika och patenterade metodik samt bolagets processer för att identifiera och utveckla orala läkemedelskandidater med högt värde har i viss mån visat sig redan i BigPharma/Big Biotech intresse* – jag är dock övertygad om att vi har bara sett början hittills….att göra noggrant och göra rätt, från början, i läkemedelsutveckling betalar sig oftast mycket stort……. Är det någon som vet det är det BigPharma....

*aktiva samarbetsavtal/licenser finns idag med Merck&Co, Novartis, J&J, Amgen och Almirall (specialty pharma)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?