Post entry

BlackPearl, en barnaktie.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ni som har barn och barnbarn eller strax ska bli föräldrar kanske funderar på att spara pengar i en aktieportfölj till telningarna och då gäller det att hitta långsiktigt bra alternativ så man slipper våndas över Q-rapporterna och kursrörelser. Köp bolag med stark kassa, starkt varumärke, kvalitetsprodukter, och minmalt med skuld. Helst helt skuldfria bolag. En mindre del i riskfyllda case. 10-15 % är lagom. Köp kontinuerligt och gör en analys över portföljen varje halvår eller så och ta nya beslut. Öka ? Minska ? Sälja av allt ? m.m.

Dom fyra först nämnda nedan är sådana bolag där Probi och Proact tillhör dom mer anonyma, men som jag ser det näst intill helt riskfria med fortsatt rejäl uppsida. Båda bolagen har urstarka finanser och starka produkter och nästa år, 2010, så tror jag att det kommer att vankas utdelning till aktieägarna, och det är bannemej på tiden. Bolagen är kraftigt överkapitaliserade för vad som behövs i rörelsen. Utdelning har nämnts på stämmorna och med så stora kassor så är det en självklarhet att dela ut så mycket som möjligt av den samma. 30-50% är rimligt plus ev extrautdelning. Utdelningen/dividenden är mycket viktig då placeringshorisonten är lång, runt 20 år, och sen får dom förvalta sina portföljer själva, eh,uh,hjälp, hur ska det gå ?

Farsan får stötta i början :o) Kanonsäkra case som jag ser det. Ericsson och H&M behöver ingen närmare förklaring. BlackPearl kommer att bli ett kanoncase.

Mina ungars portfölj ser då ut som följer :

Ericsson - H%M - Probi - Proact - Precise Biometrics - Epicept - Alliance oil och numera min absoluta oljefavorit BlackPearl :o) Vi sparar pengar i depåerna och sen gör jag c:a 3-4 köp/sälj/år. Lejonparten av aktiestocken har legat tungt på dom fyra först nämnda men den kvartetten är numera en kvintett där BlackPearl, (BP) blev det självklara valet, och resten ser jag som krydda med stor potential. Jag kommer att köpa ytterligare BP allt eftersom.

Nu till lite roligt om tungoljebolaget BlackPearl. Den resa som är påbörjad blir en repris på ledningens tidigare affär med Blackrock som efter sju års "förvaltande" såldes till oljejätten Shell. Aktiekursen steg från 0,5 usd till 24 usd . Det var en gång ett gäng som skapade oljebolaget Blackrock som började resan med noll fat/dag...Nu är samma gäng på gång igen...

Efter lite undersökande journalistik och korrespondans med VD John Festival, så kan jag bekräfta att BP:s långsiktiga mål om 30.000-50.000 fat/dag nu ligger på den högre siffran 50.000 fat/dag. Han talar och skriver riktigt bra engelska trots att han är Kanadensare he he :o) Tidsaspekten om 5-7 år med start 2008 är som jag tidigare nämnt konservativ, och den kommer med största sannolikhet att krympas ner till 3-4 år. Dom tester och utvärderingar av kärnfältens potential, Mooney och Onion Lake, bekräftas även av andra bolag som verkar i närområdet då fältens struktur, djup, ser likadan ut hos BP.

Den stora giganten, Den Svarta Pärlan Blackrod med över 1 miljard fat i backen, 1-1,2 Mdr, är i ett tidigt skede men strukturen på fältet talar för att det kommer att lyckas bra även där. Sannolikheten att bolagets mål kommer att uppfyllas är starkare och därmed minskar även risken. Det är i dom tre kärnfälten som det kommer att hända. Jag har också skrivit i tidigare bloggar att jag tror att samtliga icke kärntillgångar är till salu när man väl får ett bud som kan accepteras. DOM ÄR TILL SALU !!! Kom å köp ! Skynda å fynda ! 1:a, 2:dra och...pang ...

Jag kan bekräfta att så är fallet att San Miguel och resten av tillgångarna i USA är "FOR SALE" ,även Fiddler Creek, samt några andra skvättar, if, or when, the price is right. Maverick basin i San Miguel i Texas USA kan ge ett rejält tillskott i kassan med 1-1,5 miljarder fat i backen NETTO tillhörande BP. Extremt tjock olja som är mycket svårbemästrad men i takt med landvinningar inom EOR-teknikerna, Enhanced Oil Recovery, så torde man kunna få ekonomi i tjockoljan i takt med ökande oljepriser framöver.

Rena oljesandsprojekt kommer inom kort kunna få ekonomi i utvinningen med ett WTI på c:a 65-70 usd/fat och då är tungoljan fortfarande ett klart bättre case sett till rörelsekostnaden per fat. Ett lånsiktigt köp från någon BOP=Big Oil Producer som letar efter stora reserver till ett hyggligt pris. Chevron, Continental, Total ? Jag tror på ett amerikanskt bolag i första hand...Texas oil you know...

BP borde kunna få runt 0,5-1,0 Usd/fat lite beroende på hur storbolagen ser på oljepriset över dom närmaste 10-20 åren. BP är icke på något vis pressade av ekonomiska skäl att sälja fälten men det skulle skynda på utvecklingen av kärnfälten i Kanada, och det långsiktiga målet skulle kunna bli verklighet ännu fortare. Skuldfritt med rejäl kassa gör att BP sitter med trumf på hand i en framtida förhandling vad gäller icke kärnfälten. MUMMA, MAMMA !!

Jag har efterlyst en månatlig produktionsrapport från BP men det kommer inte bolaget att redovisa då man anser att det inte är av någon större betydelse för investerarna. Jag får nöja mig det. Nu inväntar vi Q2 rapporten som inte kommer att innehålla några stora överraskningar men en något högre produktion hoppas jag på, 6000 fat boed, ? och ett uttalande om att nya produktionsbrunnar som jag tidigare nämnt, kommer att borras under Q4 vid Onion Lake i år. Starkt kassaflöde om 2,5musd/mån vid ett WTI på 70 usd/fat. VD sa vid min tidigare kontakt att man kommer att återställa en del av den stängda produktionen som en följd av det extremt låga oljepriset under Q1 i år, om WTI håller sig väl över 50 usd/fat och det har det ju gjort med råge under Q2. BP producerar en hel del gas också.

Produktion på 6500-7500 fat boed till årsskiftet skulle sitta fint. Köp BlackPearl till din långa oljeportfölj och du kommer att bli rikligt belönad i takt med att bolaget kommunicerar utvecklingen av kärnfälten, och glöm för all del inte att en ev försäljning av dom amerikanska fälten kan göra att kursen går rocket high.

Köp upprepas i BlackPearl av undertecknad och Royal Bank of Canada.

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?