Post entry

Börsläget 30/11

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Oroligheterna duggar tätt på löpsedlarna. Spanien, Portugal, Irland osv. Vad skall man tro egentligen?

Igår kom siffrorna över Sveriges BNP-tillväxt som var klart över förväntan. Bra och väntat säger jag. Jag har sagt det en längre tid att Sverige är ett av de få länderna i Europa som de facto går starkt!

Hur som. Det får riksbanken att se över huruvida räntebanan skall ändras eller inte. Någon sektor som gynnas av höjda räntor och bättre konjunktur är såklart bankerna. Börsen i övrigt har den senaste tiden gått fram och tillbaka en hel del och jag ser köplägen i ABB (som nu idag meddelade att de lagt bud på Baldor), Kinnevik. En annan av mina favoriter är Ratos som, liksom ABB, meddelade bud på KVD och Biolin. Mycket spännande!

Kinnevik äger en fin portfölj med innehav som till exempel Tele2, MTG, Millicom, Metro, Korsnäs och nu i dagarna aktuella Groupon som förvärvades i samband med MycityDeal.

Igår spreds dock rykten om att Google köpt Groupon, enligt Valtor News som pratat med en insynskälla, för 2,5 miljarder dollar. Om man räknar på det så kan det vara en riktigt lönsam affär för Kinnevik. Kinneviks innehav i Groupon är okänt men det rör sig om en minoritetspost. Ponera en post på fyra procent så skulle det innebära ett värde om 700 Mkr.

Vidare har Kinnevik en rekordhög substansrabatt som vd:n på sikt vill minska, och då genom höjda utdelningar för att göra aktien mera attraktiv. Förra året delade bolaget ut tre kronor per aktie. Jag tror, en kvalificerad gissning, att vi nog lär kunna få se en fem kronor om ett par år. Företaget har starka portföljbolag och har även en hel del intressanta investeringar.

För er som läser mina inlägg vet också att jag har Mekonomen under bevakning. Kursen har sedan en månad tillbaka legat sky-high, runt 227-217 kr men har sjunkit något idag till 215 kr. Aktien har fått säljrekommendation 170-180 kr men personligen ser jag nog köpläge redan vid 200 kr.

Jag ser också, i skrivandets stund, att Kappahl noterar 50,25 kr. Men med höjda bomullspriser så tror jag H&M är en säkrare investering. När har HM blivit en mindre bra investering liksom.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?