Post entry

Dollarförsvagningens vinnare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kronan stärks och dollarn blir billigare. Vilka bolag påverkas påtagligt av detta?

Det kan vara läge att hålla ögonen på aktier i bolag som tjänar på att kronan stärks och dollarkursen faller.

Handelsbolag som gör inköpen i dollar och säljer i kronor och Euro, bör stärka sina marginaler.

Företag som Hennes & Mauritz och Lindex gynnas av dollarutvecklingen genom att de köper in en stor del av sina produkter i dollar. Alla företag vars huvudsakliga verksamhet sker på hemmamarknaden gynnas när importen blir billigare.

Handelsbolag som Clas Ohlson kommer att klara sig bra. Inköpen sker i dollar, försäljningen i kronor.

Husqvarna, har genom köp av konkurrenten Gardena stärkt sin sin produktion i USA. När dollarkursen sjunker gentemot mot den svenska kronan, sjunker priset på Husqvarnas produkter för kunder utanför dollarområdet. En fördel för den som saknar dollar "på hand".

Andra valutavinnare, på en stärkt kronkurs, är SAS, som med en stor intjäning i kronor betalar allt sitt flygbränsle i dollar. Till detta kommer att fler reser från Sverige när den Svenska kronan blir fördelaktig. Företagen i resebranchen ananr morgonluft.

Produktionsbolaget MTG är ytterligare en kronvinnare eftersom programinköpen i huvudsak görs i dollar. Kinnevik äger MTG om man vill köpa den indirekt.

Då det gäller guld, ger dollarförsvagningen extra fart åt prisökningen. Investerare använder guld som ett skydd mot deprecieringen av dollarn.

En stark dollarförsvagning samt en rad positiva prognoser om efterfrågan på olja ligger bakom det ökade intresset att handla olja, vilket lyft priserna. Här gynnas bolag som Lundin Petroleum.
För oljan är återhämtningen av världsekonomin, den viktigaste drivfaktorn.

******
På förlorarsidan - när kronan stärks - märks:

Boliden. De tappar stort på kronförstärkningen, men för närvarande så kompenseras detta av ökad efterfrågan och allt högre metallpriser. Detta kan illustrera svårigheten att satsa rätt. Boliden har gått starkt kursmässigt, de senaste månaderna.

Volvo och Scania, liksom Ericsson mår dåligt av en stark krona. På förlorarsidan finns även exporterande verkstadsbolag som Sandvik, Atlas Copco och SKF. De har samtliga en stor del av sin försäljning i dollar och euro.

Priset på skogsbolagens produkter sätts oftast i dollar medan kostnaderna tas i kronor. Att råvarans ursprung är svensk och kostnaderna för produktionen ligger i Sverige förstärker därmed den negativa effekten av kronförstärkningen. Holmen brukar vara en given förlorare på en stark krona, tillsammans med bolag som Billerud och Rottneros.

**

Det finns även en grupp av företag som inte påverkas i någon större utsträckning av att kronan stärks. De drabbas inte av samma tvärnit i efterfrågan som traditionella verkstadsbolag fastän de har en stor försäljning i dollar eller euro.

Läkemedel och sjukvårdsprodukter är nämligen inte speciellt konjunkturkänsliga.

Astra Zeneca, Getinge, Sectra och strålknivstillverkaren Elekta hör till den gruppen. Här återfinns även säkerhetsföretaget Securitas och snustillverkaren Swedish Match.

***

Sammantaget: Kronförstärkningen bör inte vara enda kriteriet när man väljer aktier.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?