Post entry

Ifrågasatta favoritrekar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu är det väl risk att man får ruttna ägg och tomater kastade på sig när man ifrågasätter placeringar i några av börsens riktiga favoriter.

Ett bolag som ständigt rekas nästan slentrianmässigt är H&M. H&M är en fantastisk framgångssaga och ett fantastiskt företag men har inte bolaget nått en sådan storlek att det är svårt att växa så speciellt mycket? De sista tre åren har kursen gått upp ca 35 % (enl AVA diagram) och det är väl knappast så mycket att hoppa jämfota för... P/e ca 18 på prognos 08 nu vad jag förstår frågan är om det inte finns bättre alternativ... Warren Buffet brukar säga att alla fantastiska företag blir efter ett tag mediokra... Mot detta kan man ställa att bra bolag har en tendens att fortsätta vara bra längre än man tror och tvärtom. Visst de kan växa i Asien och Ryssland t.ex men med deras storlek så är det svårt att se att det ska göra så stora avtryck. Ska vi hoppas på 35 % kommande tre år också...?

En annan favorit hos svenska folket är Eric. Frågan är om det inte är likadant där att man mycket p.ga. av sin storlek får svårt att växa så speciellt mycket. Nu har det dessutom kommit mycket svåra konkurrenter från Kina. Värderingen känns förstås inte så ansträngd med p/e på ca 15 på 08 vad jag kan förstå men så är det tydligen lite frågetecken kring kvalitén på vinsterna vad jag kan förstå...

Jag märker även att oljeskallet nu blir allt högre i takt med att olje priset stiger delvis förklarad av den sjunkande dollarn. Det verkar dock vara svårt att få upp oljan och t.ex TYKS tjänade bara en cent per aktie Q1 och Pearl går med förlust. Kurserna hålls uppe med att det till och från florerar rykten om uppköp... Om oljan tar slut så lär den även göra det för oljebolagen med även om de påstås ha en hel del reserver så ska den upp och sedan ersättas med nya fyndigheter och man ska nog akta sig för att hissa upp p/e talen för mycket...

Nu får man väl se sig för när man går ut...;-)

Trevlig börsdag önskar

Sigge

PS! Del 2 av Sigges börsresa planeras till fredag kväll. Kul med det stora intresset för del 1 med nu 752 läsare!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?