Post entry

Indexfonder ger olika avkastning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En indexfond bör följa indexet, men i verkligheten visar det sig var svårt. Förvaltarens skicklighet har viss betydelse.

Indexfonder sköts inte som de flesta tror. De förvaltas manuellt. Många tänker sig att det är en dator, som styr sammansättningen i portföljen, men det stämmer bara delvis.

Handelsbankens Kaptialförvaltning i centrala Stockhom har sju personer avsatta för att förvalta alla indexfonder. Uppgiften är att knepa, knåpa, bevaka och parera hela dagen.

För att vara en duktig indexförvaltare så får man inte bara sitta passiv. Tvärtom så gäller det att vara på alerten.

En undersökning visar att den omtalade Avanza Zero klarar sig ganska medelmåttigt i jämförelse med andra indexfonder.

I teorin är det enkelt: När OMXS30 till 14,2 procent utgörs av H&M-aktier ska fonden också bestå av 14,2 procent H&M-aktier.

Problemet är att förutsättningarna hela tiden förändras. Bolag lämnar index och byts ut mot andra. Utdelningar skall återinvesteras och ibland så knoppar bolagen av delar av sina verksamheter.

Indexförvaltaren måste få in teckningsrätterna i portföljnen när företag i indexet gör nyemissioner. Det innebär ett trixande, eftersom att fonden hela tiden skall likna index. Erfarenheten hos förvaltaren har stor betydelse för utfallet.

Till detta kommer att indexfondernas alla försäljningar och köp av aktier, kostar. Courtaget måste tjänas in någon annanstans, annars sackar indexfonden efter. Förvaltaren avväger hela tiden hur mycket kostnader han är beredd att ta för att matcha index.

OMXS30 är måttligt svår att återskapa i miniatyr, då är det besvärligare att skugga de 2000 bolag som finns i globala index. För att spara in på kostnaderna så gör förvaltaren vanligen ett urval och skapar en låtsaskopia av indeset, med samma riskprofil.

Indexförvaltaren upplever det som ett misslyckande om han skulle överträffa indexutvecklingen. Det var inte hans uppdrag.

Poängen med indexfonden är att största delen av avkastningen kommer från marknadsutvecklingen, och därför finns mycket att vinna på att följa indexet.

En bra strategi, för privatpersoner är att välja billiga indexfonder för att följa marknadens allmänna utveckling och sedan satsa på aktier som har niscprodukter eller en unik vinstprofil.

Sett över en längre tid, som tio år, vinner de aktivt förvaltade fonderna framför indexfonden. Det är nämligen ganska sällan som de trettio största bolagen i OMXS30 också är de allra bästa att äga. Det stämmer om Hennes & Mauritz går starkt, men när de viktiga indexaktierna som AstraZeneca och Ericsson står och stampar finns vanligen bättre alternativ. Den som trott på indextunga TeliaSonera har måst konstatera att aktieutvecklingen varit "si så där". Ännu är inte kursen tillbaka på introduktionsnivån.

Jonas Lindmark att fondbolagens storlek spelar en avgörande roll för avkastningen eftersom de stora fonderna genom stordriftsfördelar kan pressa transaktionskostnaderna.

I en undersökning för några år sedan låg Avanza zero på åttonde plats av 13 indexfonder.

morningstar.vk.se/Articles/Chronicle.aspx

**

Mer om detta i bloggen "Avanza zero - oslagbar"

bridge.redeye.se/aktiebloggen/investor/avanza-zero-oslagbar

...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?