Post entry

Vad krävs för att tjäna pengar på aktier?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vad krävs egentligen för att tjäna pengar på aktier?

Förenklat så går aktiesparande ut på att finna en aktie som någon annan är villig att betala mera för vid ett senare tillfälle. Det sker enklast genom att man köper kvalitetsaktier, och behåller dem. Utdelningarna betalar ofta hela aktien alltefterhand som tiden går.

Den som satsade 10 000 kronor vid H&M:s börsintroduktion 1974 har idag över 42 miljoner kronor. (Räknat på aktiekursen 200 kr) Den svindlande kursuppgången, totalt 425 000 procent, sammanhänger med en duktig företagsledning och ett fungerande affärskoncept.

I verkligheten är framgången ännu något större eftersom att HM nu kostar 230 kr.

http://www.e24.se/business/konsumentvaror/hm-aktien-har-gatt...
Vad krävs för att tjäna pengar på aktier?
Om vi tar exemplet med Hennes & Mauritz, så krävs det att du satsar på bolaget och behåller det. Din kunskap och erfarenhet kan hjälpa dig att finna lågt värderade bolag, som har förutsättningar att fortsätta att växa. Men det är inget som säger att bara för att du har drivit ett eget företag, eller läst en ekonomikurs i skolan, kommer att gilla och införskaffa Hennes & Mauritz.

Det du skall leta efter är:

Bolag som går med vinst. Köp aldrig företag som går med förlust.

Leta efter företag som växer med minst tio procent per år.

Köp inte aktier som har höga P/E-tal, Helst bör du hålla dig under 15, och endast i undantagsfall över 20.

Sprid risken, genom att inhandla flera olika bolag, så att aktieportföljen har tex 7 bolag i minst tre olika branscher. Investmentbolagen är utomordentliga som bas i en aktiedepå.

Se till att ledningen själva äger aktier i det bolag du intresserar dig för. I Hennes & Mauritz så är det uppenbart att de äger rejält.

Så länge som flera av råden ovan gäller, så behåller du aktierna. Om något inträffar, så att ledningen avyttrar, P/E-talet rusar uppåt - över 20 - , tillväxten upphör eller företaget slutar att visa vinst: Sälj!

Utdelningen är vanligen en god måttstock för hur det står till. Bolag som inte klarar av att generera inkomster, har sällan några pengar över till aktieägarna.

.....

Du behöver inte ha läst ekonomi på högskola för att avgöra om:
* Företaget går med vinst.
* P/E-talet är lägre än 15
* Ledningen äger stora mängder med aktier.
* Bolaget växer med tio procent per år, eller mer.

Om du håller dig till de regler jag nämnt kommer du att tjäna pengar. Inte alla går upp med fyrahundatjugofemtusen procent, men många ger mer än du kan föreställa dig.

De som förlorar pengar på aktier, har vanligen satsat på företag som befinner sig i "förhoppningsstadiet", eller lånat för att köpa spekulativa och svårbedömda värdepapper.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?