Post entry

Horn Petroleum - Risk/Reward = 25/XXXX

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Äventyret på Afrikas horn rullar vidare. Efter mötet med Keith Hill från Africa Oil så var det uppenbart varför han var där. Han kände sig uppenbarligen mer eller mindre tvungen att förtydliga den kommunikationen som kommit från Horn's ledning den senaste tiden. The story goes -

Horn meddelar i April att man hittat spår av olja och gas i sin borrning i Shabeel-1 i Puntland, norra Somalia. Man uppger att man funnit en potentiell net pay-zone (området i berget där oljan finns) på mellan 12-20 meter. Man behöver dock göra flödestester på detta innan man vet om det är ett kommersiellt fynd eller ej.

Efter det, tystnad.

Några veckor senare dyker det upp en PDF mitt i natten signerad Africa Oil som visar på ytterligare fynd i de djupare lagren i brunnen. Att det var ett ytterligare fynd upptäcks efter det att några mixtrar lite med PDFen och får fram en del dold information.

Det dyker samtidigt upp positiva uttalanden från deras partners Red Emperor och Range Resources angående detta.
Men, locket på från Horn. Endast en kort notis om att man inte vill säga så mycket angående detta eftersom "man inte vet"
Efter detta, återigen tyst.

Nästa PM som kommer bekräftar att man faktiskt har hittat olja i det lager som var ens huvudmål med borrningen. Net pay ca 3 meter. Man bedömmer dock att det är viktigare att flytta borren nu med en gång till brunnen Shabeel North som ligger 35 km norr ut från Shabeel-1.

Vad händer? Jo marknaden tolkar Horns knappa och lite svårtydda uttalande med stor skepsis och sänker kursen hastigt 50 % (!)

Många med mig undrade för ett tag; vad var det som hände egentligen?
Man har hittat olja och förmodligen mycket av den varan. Är den möjlig att få upp så är det en given STRIKE, Jackpott, kalladetvadduvill.

Och nu då? Som ett brev på posten kommer besked om att en Private Placement ska genomföras för att stärka bolagets ekonomi. Men märk väl att det är en riktad emission. Man vill ha in RÄTT pengar.

Redan här började jag så smått ana att vi sitter med mycket olja i backen..!

Sedan så kom dagen då Africa Oils ledare Keith Hill hade ställt till med stort möte för aktieägarna i Stockholm.
Han avslöjar då att han bedömmer chansen till att Shabeel-1 är kommersiell till 75 % (!!!) och att det kan räcka med endast denna brunn för att det ska vara idé att börja pumpa och skapa kassaflöde.

Värdet på oljan bedömmar han till ca 10 Canadadollar fatet gentemot vad som av vissa andra analytiker utan insikt i branchen bedömt till runt 3 Cad.
En sanslös skillnad här alltså som betyder $$$ om oljan går att få upp.

Oljan i Kenya värderade han till ca 7 Cad. Att den genererar mer pengar till företaget i Somalia beror på närheten till djuphamnen. Det är alltså bara att tuta och köra OM den nu går att få upp.

SÅ! Efter detta så sticker givetvis kursen i dagarna två och stängde kraftigt upp i fredags. Och plötsligt var det inte så konstigt att de ville ligga lågt med positiv info ett tag. De skulle helt enkelt se till att lite vänner och bekanta fick möjlighet att köpa in sig i bolaget till en billig peng nu när risken är så väldigt mycket mindre än tidigare.

Det är nämligen så, att de stora pengarna investeras inte förens en stor del av risken är borta. Med lite rackarspel så kan man dock (som vi nu fick se) behålla potentialen.

Vi småsparare får vara glada och njuta av resan ändå. Blir det olja i rören så blir vi rikligt belönade ändå, utspädningar på vägen till trots.

Nu kommer det svåra. Att inte byta häst under loppet!

Nästa brunn (Shabeel North) börjar borras första veckan i juni. Måldjup 2400 meter och potentialen för oljeförande lager är STÖRRE än i den första brunnen som ändå kan ge oss upp till 20 meter pay zone.

Det är svårt att inte börja småle lite grann. :o)
Ser även att Ture tratt har börjat intressera sig för Horn. Även det är ju positivt måste man säga. Kanske kan det bli några fler svenskar som kan lapa pina coladas under vinterhalvåret så småningom....

Läs på och gör er egen bedömmning. Jag har gett er lite smakprov här nu.

Mvh.

/ Y_T

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?