Post entry

HOYLU -Bortglömt bolag med seriös Tenbagger potential eller varför inte mer?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hoylu ett världsledande bolag inom det enormt hypade området Augmented Reality. Hoylu har levererat extremt bra bolagsfundamenta under 2017. Betydligt mer än andra nynoterade bolag. Trots det är bolaget lägre värderat än vid IPO och bortglömt av de flesta. Den tiden tror jag är förbi när marknadsframgångarna leder till god lönsamhet i framtiden. Ett börsvärde som är väsentligt lägre än andra noterade AR bolag innebär att jag ser en mycket stor uppsida i aktien.

Hoylus AR teknik har sitt ursprung i flerårig universitets forskning från österrike/ Schweiz. Där har tekniken finslipats och noterats under namnet Hoylu. Hoylu har fortsatt att finutveckla tekniken och väcker nu mycket positiva reaktioner världen över.

Även globalt har Hoylu fått ett större erkännande när den ansedda CIO Magazine som är "motsvarigheten" till Times fast inom informationsteknik. Tidningen ansåg att Hoylu hade en unik teknik inom AR.

https://globenewswire.com/news-release/2017/08/09/1082343/0/sv/Hoylu-utnämnt-som-en-av-de-20-mest-lovande-leverantörerna-av-tekniska-samarbetslösningar-av-CIOReview-Magazine.html

"Hoylu är en innovativ och revolutionerande leverantör av användarvänliga samarbetsverktyg, och har valt att ta en annan väg än många andra," sa Jeevan George, Chefredaktör på CIOReview. "Tvärtemot deras konkurrenter har Hoylu prioriterat användarupplevelsen framför teknologi och skapat ett intuitivt användargränssnitt som förbättrar kunskapshantering och innovation. Vi är nöjda att ha valt Hoylu som en av de 20 mest lovande leverantörerna av tekniska samarbetslösningar under 2017."

För ett litet teknik företag inom AR är detta en enorm utmärkelse och erkännande att Hoylu har en unik nisch inom AR. Reaktionen av nyheten kursmässigt blev ingenting. I andra bolag verksamma inom det hypade AR skulle de nog fått en lagom uppvärdering. Ex Braincool som utsågs ha tenbagger potential av Dagens Industri, fast tekniken var inte särskilt granskad fick de ändå en rätt allmän köprek. Resultatet blev att kursen rusade från 4 kr till 14 kr. Jämfört med Hoylu som fått ett erkännande av en väldigt tung tidskrift där Hoylus teknik blivit ingående granskad inom AR. Att det inte ens nämns knappt i aktieforum är märkligt. Speciellt att den är utpekad att vara revolutionerade och konkurrentkraftig.

Vad har Hoylu levererat sedan IPO? Bolaget har dels levererat flera betydelsefulla ordrar.

Den 19 april tecknade man ett femårs avtal med en större amerikansk firma. Betydligt över 20 miljoner kronor väntas det ge i intäkter.

https://www.avanza.se/placera/ovriga-nyheter/2017/04/19/hoylu-hoylu-analytikerkommentar-pa-avtal-med-usa-baserad-firma.html

"Under morgonen aviserade Hoylu att de ingått ett ”Master Services Agreement” över fem år med en större USA-baserad firma" "Hoylu förväntar sig intäkter om ”well over” 2 MUSD under avtalsperioden och avser att lämna mer information kring avtalet efterhand"

Den 28 april fick man en order värd 2,2 miljoner kr för visualiseringshjälpmedel i byggprojektering. Att man lägger ihop olika CAD, Autodesk konstruktionsritkningar från dator till en stor bildskärm där projektörerna får en väsentlig hjälp till planeringen av bygget.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/04/28/hoylu-hoylu-ab-hoylu-has-received-2-2msek-in-orders-from-suffolk.html

"Suffolk's vision is to transform the construction experience by building smart," said Chris Mayer, Chief Innovation Officer, Suffolk. "By adding sophisticated new tools and technologies such as the Huddlewall to our toolbox, we will be able to manage our projects with more efficiencies, provide clients a more predictable and enjoyable experience, and revolutionize our industry."

"Many construction companies have tried using smart boards to help facilitate team collaboration, but run into software limitations. The Huddlewall runs all the applications that AEC firms typically use, such as Touchplan.io, Synchro or Navis-works, tools they can now use on a huge display in a big room," says Andrew Jamison, Vice President of Sales US at Hoylu.

Hur Hoylus AR teknik används inom bygg konstruktion & projektering nämns mer på denna artikel.

https://www.digi.no/storylabs/annonse-verdens-storste-smartvegg-gjor-prosjektstyringen-til-en-lek/403844

Att Hoylus programvara underlättar väsentligt ett bygge på 45000 kvadratmeter.

"Dette superverktøyet gjør prosjektstyring til en lek

Ett av Hoylus nuvarande kunder inom byggkonstruktion fick i somras en ansedd utmärkelse just därför de använde Hoylus programvara.

"Hoylu, som specialiserar sig på tekniska lösningar för samarbete och idéskapande, är stolta över att Doka, ett ledande internationellt företag inom formutrustning för platsgjuten betong, vann tredje pris i CBRE:s prestigefulla "Office of the Year Award". En del av nomineringen var Doka Innovation Lab, med samarbetslösningar från Hoylu - tidigare We-Inspire."

Byggföretaget BOND ett stort företag i nordöstra USA har också valt att använda Hoylus programvara.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/11/14/hoylu-hoylu-ab-bond-valjer-hoylu-for-att-stodja-ny-digital-arbetsplats-for-planering-inom-bygg-och-konstruktionssektorn.html

"Malmö den 14 november 2017-Hoylu, ett ledande företag inom samarbetslösningar för företag, meddelade idag att BOND Brothers INC. har valt Hoylu Software och Huddlewall-paketet som ett digitalt arbetsverktyg för byggplanering och samarbete. BOND är ett amerikanskt nordostbaserat entreprenadföretag som erbjuder byggledning, samordnade byggnader med självbetjäningstjänster."

Att Hoylu kan bli något stort inom samordning av komplexa projekt inom bygg konstruktion och projektering är uppenbart. Det är också uppenbart att de företagen som köpt Hoylus programvara är VÄLDIGT nöjda.

Ett bevis att Hoylu har något speciellt att erbjuda inom byggindustrin kom när BimObject och Hoylu ingick ett strategiskt partnerskap.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/09/18/bimobject-avsiktsforklaring-om-samarbete-med-hoylu.html

"Bolagen planerar att genomföra gemensamma marknadsföringsaktiviteter och undersöka möjligheterna till integration mellan de båda parternas respektive teknologier och applikationer.

Både Bimobject och Hoylu tillhandahåller lösningar för den globala arkitekt- och ingenjörsbranschen och för byggindustrin." Hoylu erbjuder innovativa digitala verktyg som gör det möjligt för stora arbetsgrupper att samarbeta kreativt, oberoende av var i världen man befinner sig. Bimobject har sin plattform för digitala byggprodukter, Bimobject Clout."

Bimobject har pgr. av sitt samarbete med Autodesk en hög värdering och en bra marknadsposition. Det är erkänt av branschpersonal att Hoylus AR teknik är en ovärderlig tillgång vid ex projektering och att få överblick över olika BIM/CAD ritningar i olika projekt. Därför är samarbetet mellan Bimobject och Hoylu en strategisk självklart.

Förra veckan deltog BIMobject, Hoylu och Autodesk på konferens på Autodesk university där dessa programvaror integrerades med Hoylus virtuella samarbetsyta. Ett framtida fördjupat samarbete med gemensamma produkter som används under olika stadier av konstruktion & projekteringsprocessen är ett troligt scenario.

Ett Pm om Hoylus fokus på byggföretagen, orders och deltagande på konferenser för Ingenjörer och Arkitekter.

"Byggindustrin förväntas expandera nya byggprodukter i USA till $1.42 biljoner US-dollar innan 2021. Hoylus mjukvara och lösningar är en kärnplattform som används av flera av de största och mest inflytelserika byggföretagen i USA och hela världen. Genom sitt partnerskap med BIMobject och andra ser Hoylu en stor potential att öka värdet med avseende på projekt, planering, visualisering och kommunikation. Hoylu demonstrerade nyligen ett kombinerat erbjudande med LG vid en stor händelse i Los Angeles och värden för eventet var Asiatiska Amerikanska Arkitekters/Ingenjörsförbund. Hoylu kommer att finnas på plats vid Autodesk University i Las Vegas, Nevada, USA den 14-16 november 2017 för att presentera sina innovativa program och lösningar"

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/10/23/hoylu-hoylu-ab-hoylu-expanderar-sins-affarer-och-samarbetspartners-inom-byggsektorn.html

Utöver detta har BimObject två utmärkta samarbeten med NEC och LG. Samarbetet med NEC innebär att Hoylu inspirations Suite ingår som standard i NECS erbjudande.

"Hoylu är nöjda att kunna meddela att mjukvaran Hoylu Inspiration Suite nu finns tillgänglig på NEC Solutions Zone, vilket ger tusentals företagskunder tillgång till mjukvaran. Hoylu Inspiration Suite är en komplett lösning för idéskapande arbete, processplanering och samarbete i team för ett eller flera sammankopplade mötesrum. Mjukvaran kan användas på stora displayer med multi-touch/pennor, projektorväggar och personliga enheter"

"Vi är stolta att kunna erbjuda vår mjukvara på NEC Solutions Zone," sa Stein Revelsby, VD Hoylu. "Chansen att kunna få kontakt med potentiella kunder på NEC:s plattform är en fantastisk möjlighet och vi ser fram emot att nya kunder får möjligheten att se, arbeta med och uppleva Hoylu för första gången."

"Vi är glada att få in Hoylu och deras nyskapande produkter i vårt Alliance Partner Program, " sa Gunnar Kyvik, Business Development Manager Corporate EMEA, NEC Display Solutions GmbH. "NEC Solutions Zone visar upp några av de mest innovativa produkterna i världen på NEC:s plattform och vi är stolta att ha Hoylu Inspiration Suite som en del av plattformen."

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/07/04/hoylu-hoylu-ab-hoylus-mjukvara-for-samarbete-inspiration-suite-finns-nu-tillganglig-pa-necs-webbplats-solutions-zone.html

Tänkbar marknad för Hoylu inom NECs område är gigantiska AR interaktiva informationstavlor på exempelvis flygplatser och tågstationer. Flera retweets av Hoylu om NECs erbjudande mot just flygplatser innebär att det är en tänkbar marknad.

Hoylu har avtal med LG där Hoylu inspiration suite ingår i LG:s 4k UltraHD skärmar.

"Hoylu och LG Electronics USA Business Solutions har lanserat en unik 4K touchskärm utformad för den nordamerikanska företagsmarknaden. Paketet innehåller programvaran Hoylu Inspiration Suite och nya LG touchskärmar, tillgängliga i flera utföranden. Kunderna kan både använda en skärm fristående och samarbeta i realtid på flera enheter med hjälp av Hoylus Anytime Collaboration-teknik.

Malmö den 2 oktober 2017, Hoylus Anytime Collaboration ger användarna en oändlig arbetsyta för att arbeta med idéer, brainstorming, process- och teamplanering eller enkla skisser tillsammans med team som kan befinna sig var som helst i världen. Levande arbetsytor gör det möjligt att alltid komma åt och arbeta med företagets samlade kunskap, och informationen kan enkelt föras över mellan större skärmar och personliga enheter, vilket ger verklig arbetsfrihet. Kunder kan snabbt dra in innehåll från olika källor och använda systemet med olika standardapplikationer och filtyper"

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/10/02/hoylu-hoylu-ab-hoylu-lanserar-ett-nytt-produktpaket-med-lgs-4k-ultra-hd-touchskarmar.html

Hoylu har också börjat inrikta sig på utbildning och distansutbildning. Ett avtal med Shorelight

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/10/30/hoylu-hoylu-ab-hoylu-ingar-i-partnerskap-med-shorelight-for-att-erbjuda-en-battre-studentupplevelse.html

"Genom att samarbeta med Hoylu tar Shorelight ytterligare ett steg mot avancerade och banbrytande tekniklösningar som bättre stöder studentens behov. Samarbeten med innovativa företag som Hoylu resulterar i verktyg som gör det möjligt för professorer att aktivt engagera sig i studenterna i realtid - vare sig i ett fysiskt klassrum eller separerade av oceanerna. Dessa avancerade teknologilösningar hjälper Shorelight att kunna ge den bästa studentupplevelsen i branschen."

Hoylu erhöll också en order från ett e-handelsbolag, en liten inför större serieorders,

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/10/26/hoylu-hoylu-ab-hoylu-mottager-order-fran-globalt-e-handelsbolag.html

"Leveranserna under tredje kvartalet tillhandahöll Hoylu-programvaran och medföljande Hoylu Huddlewall-lösning samt Hoylu Personal Edition-produkter till e-handelsbolagets medarbetare till ett värde över 580 000kronor. Den inledande installationen är en del av en större med avsikt att använda Hoylu-lösningen på olika platser runt om i världen för att effektivt utföra projektuppföljning, brainstorming och övergripande samarbete på arbetsplatsen. Hoylus styrka att tillhandahålla operativ logistik och stöd till ett brett sortiment av enheter hjälper till att expandera möjligheterna snabbt och enkelt genom hela organisationer"

Det finns betydligt fler kommersiella partners förutom de jag tagit upp totalt rör det sig om ca 30 st som säljer och levererar Hoylus programvara inom olika branscher.

Hoylus teknik används just nu i e-handelsbolag, kryssningsföretag, byggindustrin, distansutbildning, kommunikation inom järnvägslösningar, videoteknik plus mängder med olika branscher.

På Twitter har Hoylu över 11500 följare det är hälften av vad SAAB AB har.

https://twitter.com/HoyluGroup

På tio månader har Hoylu lyckats med betydligt mer än vad andra noterade bolag gjort. Jag hittar inget med så mycket olika kommersiella avtal med bolag som använder Hoylus AR teknik och säljer den vidare. Åtskilliga källor visar att nyttan med Hoylus AR teknik är väldigt stor. Både stora kostnadsbesparingar och effektivare planering är en av några fördelar med Hoylus teknik. Allt tyder på att Hoylu håller på att få ett kommersiellt genombrott.

Att expandera och ta marknadsandelar kostar men ger betydligt större intäkter längre fram. De pengar Hyolu tog in vid IPO är nästan förbrukad. Därför valde styrelsen att göra en riktad emission till sig själva där 60 % av totala beloppet tecknades av insider. Därför har Hoylu en kassa på ca 5 miljoner.

I delårsrapporten för Q3 skriver Hoylus VD : "Hoylus prioritet under kvartalet var att etablera partnerskap med hårdvaruföretag och återförsäljare för att positionera Hoylu för stark tillväxt under de kommande åren. Vi förväntar oss en positiv trend mot lönsamhet i slutet av året och vi är i slutliga förhandlingar om större erbjudanden som kan påskynda denna utveckling" säger Hoylus VD, Stein Revelsby."

Intäkter för Februari-Q3 2017 blev 15,8 miljoner sek. Att ett företag i kraftig tillväxt går minus är helt normalt. Allt tyder på att Q4 vänder Hoylu till vinst. Flera småorders som kommit Q3 gäller för Q4. Även flera licensavtal med partners börjar ticka in Q4. Dessa licensintäkter är väldigt lönsamma för bolaget med ca 80% bruttomarginal eftersom det rör sig främst om mjukvara.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/11/10/hoylu-hoylu-ab-publicerar-delarsrapport-for-januari-september-2017.html

I Q4 skrev Vd att flera större orders kommer vilket hände då en order på 20 miljoner kronor från universitet i Förenade Arabemiraten.

"Malmö den 15 november 2017-Hoylu, ett ledande företag inom samarbetslösningar för företag, meddelade idag att dem mottagit en order för 3 campus i Förenade Arabemiraten på 5 miljoner kronor i fjärde kvartalet med ett framtida prospekt gällande 11 ytterligare campus under 2018 med ett uppskattat ordervärde på 15 miljoner kronor. Köpet kommer att medföra stora projektorväggar i kombination med Hoylu Software Suite till högskolor i hela regionen och kommer att ge nya samarbetsmöjligheter för både lärare och studenter"

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/11/15/hoylu-hoylu-ab-hoylu-vinner-offentlig-upphandling-och-mottar-order-till-flera-hogre-larosaten-i-forenade-arabemiraten.html

5 miljoner kronor av detta har kommit in på Hoylus konto direkt, 15 miljoner till kommer Q1 -18. 20 miljoner totalt motsvarar hälften av bolagets omkostnader fyra kvartal.

Fler stororders är på G definitivt, troligen inom de åtskilliga affärsområden jag tagit upp.

Enligt personer med signatur på placera som deltog nyligen på VDs lunchpresentation hoss Remium så samtalar Hoylu med både Samsung och Toyota om betydligt större avtal. Detta är alltså spekulationer men det är bekräftat bolaget samtalar med varandra, om det resulterar i något märker vi aktieägare det i PM.

Det finns tre bolag till inom AR som jag känner till. Det första är XMReality de har sitt urpsrung i Linköpings Universitet. Även om andra nynoterade AR bolag har intressant teknik är det alltid vilka avtal med partners man har som är intressant. Däremit framförallt nuvarande men framförallt framtida intäkter är det som värderar en aktie.

XMReality omsatte ca 1,6 miljoner kronor Q3 de hade en förlust på -8,6 miljoner. Bolaget blöder pengar och intäkterna sjunker. Det betyder att marknadens intresse för bolagets produkter sjunker och att det går åt massor av cash att driva företaget. Dock värderas XMReality ca 160% högre än Hoylu. Hoylu omsätter mer på ett genomsnittligt kvartal än vad XMR omsätter på ett helt år. XMR har betydligt större förluster.XMR värderas till ca 140 miljoner och Hoylu ca 50 miljoner. Dessutom kommer Hoylu vända till vinst troligen Q4 och bli ett lönsamt bolag 2018 med mål att ha en omsättning på över 130 miljoner sek. Siffrorna kommer därmed se bättre ut för Hoylu framöver och sämre för XMR.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/10/31/xmreality-xmreality-ab-publ-delarsrapport-juli-september-2017.html

Det andra AR bolaget jag jämför med är Crunchfish. Bolaget är "verksamma" inom AR men verkar skala om sin verksamhet mot mobilbetalningar. Bolagets kassa sjunker drastiskt och intäkterna är extremt låga i förhållande till sitt börsvärde. Under ett genomsnittligt helår omsätter Crunchfish ca 2,6 miljoner kr. Hoylu kommer därmed omsätta ca 15 ggr mer detta år. Crunchfish gör enorma förluster och tjänar i stort sett inga pengar alls. Det gör att de har ett extremt negativt kassaflöde och blir tvungna att fylla på kassan snart. Frågan är varför ska Hoylu som omsätter betydligt mer, även lyckats betydligt bättre att sälja in sin AR teknik kommersiellt till företagen än Crunchfish. Varför ska Cruchfish värderas ca 700% högre?

Det tredje och sista AR bolaget jag jämför med är RealFiction. Realfiction har bättre omsättning än Crunchfish och XMR men ändå en tredjedel lägre än Hoylu. Bolaget har intressanta produkter men har inte alls lika stor marknadspenetrering som Hoylu. Även här saknas större orders senaste tiden. Värderingen är liksom här betydligt högre än Hoylu. De värderas ungefär 550% högre.

Då kommer vi till den stora frågan varför ska Hoylu värderas extremt lägre än tre andra noterade AR bolag som lyckats med det mesta betydligt sämre?

Inga av dessa tre har en bråkdel av den mängd affärsuppgörelser Hoylu lyckats med 2017. Större orders saknas nästan helt och längre serier av leveranser saknas överlag också.

Hoylu är på väg att bli ett mycket lönsamt bolag vilket kan knappast sägas om Crunchfish och XMReality. Realfiction har bättre siffror men sämre än Hoylu. Hoylu är på väg att dra ifrån alla dessa tre om de inte inkommer med jätterorders snart

Oavsett hur man tänker finns faktiskt nästan inget vettigt argument att dessa tre ska värderas 150-800% högre än Hoylu.

Hoylu värderas ungefär exakt som man gjorde vid IPOt.

"Aktien har handlats mellan 4,85 kronor som lägst betalt och 8,50 kronor som högst betalt. Senast betalt klockan 12.45 var 5,20 kronor. Aktier för 0,6 miljoner kronor har bytt ägare hittills idag. Bolaget har 8,2 miljoner aktier utestående och börsvärdet är nu 43 miljoner kronor"

https://digital.di.se/artikel/svangig-borspremiar-for-svenska-ar-bolaget

Hoylus VD och grundare är Stein Revelsby, han var tidigare VD för ANOTO men slutade under uppmärksammande former.

I mängder med börsbolag får VD sluta på liknande sätt och nya tillträder. Det är alltid en viss omsättning på VD i bolag. I Anoto som tillverkar en digital penna anser jag han fick en unik inblick i AR marknaden. Att ha bred kunskap om hur försöka lansera ANOTO pennan som skulle förenkla arbetsmetoder och företagskommunikation borde ge en väldigt bra grund att lyckas i Hoylo.

Den stora skillnaden Anoto vs Hoylu är att det var Stein som såg tekniken och affärsidén och beslutade därför att grunda Hoylu och notera bolaget på First North. I Anoto var han anställd och hade aldrig något särskilt stort insiderägande. I Hoylu äger han själv över 10% av alla aktier. När andra investerare som har kunskap om Anoto ser nackdelar ser jag mfl andra enorma möjligheter. Buy on Fear Sell on Greed!

Senaste intervjun med STEIN.

http://www.introduce.se/foretag/Hoylu/intervjuer/2017/11/hoylu---intervju-med-vd-stein-revelsby-q3-2017/

Hoylu har bevisligen en rätt unik nisch i den enorma AR marknaden. Bolaget har levererat enormt under 2017 mer än något annat bolag jag känner till. Allt är upplagd för enorm tillväxt 2018 där omsättningen blir över 100 miljoner tror jag. Hoylu kommer plocka större orders och ingå större avtal. Bara inom byggindustrin och Autodesk finns enorma möjligheter.

Om några år tror jag att chansen finns att Hoylu kommer vara ett mångmiljardbolag. Jag tror därmed att Hoylu kommer bli en succé på den svenska börsen som folk kommer ihåg vara en aktie man skulle ha haft eftersom den steg enormt.

Jag tror seriöst att Hoylu har chanser närmaste året att bli en sk. tenbagger eller varför inte en doublebagger. När BIMobject värderas 2600% högre finns givetvis chanser även för Hoylu. Speciellt med tanke på hur mycket högre Crunchfish, XMR och RealFiction värderas.

Resan uppåt är aldrig spikrak däremot borde Hoylu redan gjort en rejäl korrigering uppåt med tanke på allt fundamentala som hänt hittils under 2017.

I närtid tror jag att Hoylu kommer få en väldigt kraftig uppvärdering. Jag tror inte att Hoylu kommer göra en emission men det kan aldrig uteslutas i något bolag eventuellt väljer de att ta in en strategisk investerarare till högre kurser. Däremot min tro är att Hoylus lönsamhet gör att inga fler emissioner behövs. Jag tror styrelsen i Hoylu inte vill att det stora insiderägandet ska spädas ut.

Med tanke på allt som jag rabblat upp på denna blogg och den enorma marknaden inom AR som växer fram rekommenderar jag självklart köp och en fundament baserad riktkurs idag på 28 kr dvs ett börsvärde på ca 275 miljoner sek. Det är helt klart bolaget värt jämfört med mängder av andra bolag på börsen.

Disclaimer! Jag har aktier i Hoylu och anser att alla ska göra sin egen bedömning. Men det är svårt att vara negativt inställd till Hoylu eller inte se den stora uppsidan i aktien anser jag. Det är synnerligen bra Risk/Reward för både den långsiktige/ kortsiktige investerare. Själv har jag gjort en större investering på längre sikt i aktien, trejdar inget.

/Bjänn

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?