Post entry

HQ Bank - billig eller pank?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

HQ bank – billig eller pank?

HQ Bank 70,25 kr

Törs man köpa aktien nu när den fallit tillbaka rätt kraftigt, på grund av att tradingavdelningen stängs med stora förluster.

En nyemission avser att täcka kostnaden för att avveckla. Kvar blir ett stabilt finansföretag med tämligen fasta kostnader och intäkter.

I april, när kursen låg kring 130 kr, och prognostiserades vinsten för 2010 bli 8 kronor. Då kunde aktien betraktas som aningen dyr, eftersom att P/E talet hamnade på 16 gånger vinsten. Första kvartalet hade inte nått upp till en krona, utan låg på 0,8 kr och HQ Bank tappade pengar, som genom ett såll.

Nu när förlustkällan är identifierad, så kvarstå fortfarande en osäkerhet. Kommer ledningen att offentliggöra ytterligare förluster. De hade skickligt försökt dölja hur illa det egentligen var, ända till dess att läget blev ohållbart. En ledning som mörkar problemen och indirekt för aktieägarna bakom ljuset, samtidigt som förlusten fortsätter, inger inget förtroende. Samtidigt så vet vi inte i skrivande stund om emissionspengarna verkligen räcker, för att täcka förlusterna.

Vad blir vinsten för 2010?

Om man kallt räknar med att vinsten fortfarande når 8 kronor för helåret, tack vare att en stor minuspost nu är avlägsnad, så är priset i förhållande till vinsten per aktie nere på mer modesta 9. Rena rean, kan man tycka, men den som tänker så bortser från att emissionen ligger framför, och att det inte alls är säkert att aktieägartillskottet räcker och täcker. De åtta kronorna är dessutom räknade på det gamla aktieantalet. Det ökar med 50 procent och därmed blir vinsten ca 6 kr per aktie, efter emissionen.

Tradingen var dessutom en riskfaktor som höjde värderingen i bolaget, från den som gäller för en vanlig affärsbank. Nu har kursen kommit ned på ett pris som visserligen för stunden kan sägas vara rätt, men som kan komma att fortfarande visa sig aningen högt i förhållande till framtida intjäningsförmåga.

Det första kvartalet blev vinsten 0,80 kr, dvs 80 öre. Lyckas företaget fortsättningsvis tjäna drygt en krona per kvartal, så ser prisbilden på aktien annorlunda ut. En vinst på fyra kronor per aktie, höjer värderingen till samma nivå som före kursfallet. Dvs. P/E 17,5 kr.

Men detta pris på aktien, är relativt högt, för ett aktiebolag som sänker risknivån, och därmed också förstjänstmöjligheten.

En årsvinst på 8 kr, 6 kr eller 4 kr ? Just nu tycks det verkliga svaret ligga närmare fyra än åtta. Därmed är aktien aningen dyr.

Slutsats:

Trots att det är frestande att trycka på köpknappen, så blir rådet att invänta emissionen, och vägledning från den nye VD:n innan man slår till.

...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?