Post entry

Hur kan “rätt” bli fel ?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bara ett fall ur verkligheten. Alldeles egen erfarenhet, dyrköpt den “hårda vägen”. Kommentarer från läktaren var också normala, typ “du hade inte gjort hemläxan”, “hade aldrig satsat på den”, “måste ha flyt med timing” etc. etc. Men ingen frågade “ Kan du hantera fadäsen?” Jag skulle ha satt stort värde på den frågan, inte för nöjet att ge ett bra svar, utan för att “vargrädslan” hade minskat..

Så här var det:

Aktie X får positiva omdömen bland placerare, teknisk analys visar att trenden är rätt, några andra kurvor pekar på att större rörelse norrut är på gång, och den egna fundamentala analysen antyder att kommande rapport kommer bli mycket bättre än marknaden har väntat. P/E talet är bland de lägsta i branschen redan för innevarande år och än bättre med den nya överväxeln som bolaget har hittat.

Riskbilden är måttlig. Ringa valuta risker, likaså med geografiska och politiska risker. Ledningen är bra, stadig som ett berg, inget “One man show”, aktien ingår i flera portföljer och flera maktblock äger pappret, även facket, AP fonder mm. Så här 3 veckor före rapporten är kursen något pressat, men har följt index söderut. Vad göra ? Jag köpte i det läget och fortsatte med det fram till rapporten som var precis som jag väntat mig, mycket bra.

Vad hände sedan ? Kortast kan det beskrivas som koma. Omsättningen ökade, kursen steg 2 %, men stannade kvar där som om det fanns ett osynlig tak av pansar. “Hindret” var inte av TA karaktär, rekommendationerna haglade över aktien, men kursmässigt var koman permanent. Det här var inte bra. Om man råkar ut för något liknande skall man kliva av istället för att vänta, trots att allt är så jäkla bra.

För vad som riskerar att hända i närtiden är, att de som förväntade sig snabba klipp tröttnar och kliver av. ( i det här sammanhanget är det bra minnas “att varje långplacering är egentligen en misslyckat kortplacering) Pappret kommer i ett slags självsvängning där de dagliga diffen kan bli kring 10% men slutar alltid kring nollan. Nu har proffsen tagit över scenariot och tradar sönder pappret. De rycker och sliter, texter produceras, nya reggar utges, men inget händer med kursen. I det här läget är det bra med kontakter, man börjar nämligen tvivla på sitt omdöme.

Jag ringer runt och pratar lite med handlare. Genomsnitts uppfattningen är att aktien samlar styrka. Sedan upptäcker jag via loggar att en viss storägare säljer, inte mycket, men stadigt. Han kanske handlar utifrån sitt strategi, då värdestegringen via splitten har blivit rejäl, dessutom har han/de varit mycket långa i sitt engagemang, så det kanske handlar om att minska exponeringen? Veckor förvandlas till månader, kursen är den samma och nu visar TA att där finns ett motstånd och att ökningen blir lugnare framöver. Skribenterna har tystnat, de vill inte undergräva sin trovärdighet, då det har gått troll i pappret. Storägaren har sålt färdigt som förväntat, men nu säljer en AP fond av taktiska skäl. Det är nämligen så att branschindexet har utvecklat sig dåligt under tiden, men “vår” aktie har gått bra de senaste åren, och nu är det bara så att de flesta fonder har regler som säger tex att de får ha max 5% av kapitalet i en enskild aktie i samma bransch. Om de andra pappren i “vår” bransch har gått back, så har fonden två alternativ. Antigen skall de köpa mer av de andra aktier, eller sälja av det pappret som slår i taket. Osis för mig.

Ny rapport kommer, ännu bättre denna gång, och nu inser även de andra vad jag såg före förra rapporten, det här blir riktigt bra. Men kursen då ? Ytterligare plus 2%, men övrigt samma sega “tjär drink” som vid förra rapporten. Di skriver att det handlar om rockader, vissa vill ut och andra in, då blir det plus minus noll, men bolaget utvecklas riktigt bra. I sådant här läge - inte alls sällsynt - bör man inse att timing var fel.

Detta kan hända i vilken papper som helst, oavsett i vilken lista.

Som första steg skall man då sälja hälften - det brukar ge en rejäl köpsignal - men om det mest troliga händer, alltså ingenting, sälj då resten också.

I aktie sammanhang resonerar jag som så, att 5- 10 % tapp är “ingenting”, och övervintra är liktydigt med kapitalförstöring. Man skall inte krångla till det. Känns något som skit och luktar också som så, så är det förmodligen skit. Hoppa av vid tveksamhet och sov gott.

Men de där 5 -10 % då? Svider det inte ? Javisst! Som en äkta självplågare tänker jag vad annat jag kunde gjort med dessa imaginära kulor.

Ibland har det gått mer galet än ens värsta mardröm har kunnat skissera.

Måste bara berätta, då poängen med dessa skriverier är att berätta för andra hur och varför.

Karo Bio. Det är en aktie som jag aldrig har fått någon grepp om. Just när jag tror att jag fått grepp om ålen, kommer något som vänder bilden upp och ned. Och då menar jag inte Ture Tratt eller någon “analytiker” från “Hänt Extra”, utan något fullständigt osannolikt.

Det är anledningen att jag skrivit och svarat en del om just den aktien, inte för att jag satsat ensidigt eller mycket, utan just för att i det pappret finns det stora dramat. Girighet & hybris, förtvivlan & raseri.

En gång, tror det var 2007, åkte jag på en tidig semester, men bara för två veckor. Låg tungt i KB. Väl hemma igen trodde jag att det saknades en etta på noteringen - och det är illa i en papper som var kring 18kr före semestern - men så var det.

Då tänker man så här. Fy fan, fritt fall, någon måste börja stödköpa, för egentligen har inget hänt utan det här är marknadens överreaktion. Vänta och sälj lite i upprekylen. Kommer ingen upprekyl, fallet fortsätter i något lugnare tempo. Det måste bli en uppstuds.

He,he, Lehman Brothers går på pumpen. God natt.

Resonemanget, klart det påverkar bankpapper och de mest omsatta, men här på bakgården kan man åka slalom ett tag till. Helskutta heller. Det blir solförmörkelse också. En NE aviseras. Jag börjar bli osocial. Endast katten förstår mig numera, tar fram spegeln och studerar hur en idiot ser ut. Barnen får bli arvlösa. Har jag börjat stamma också?

Fågelsången har tystnat, vargavintern kommer och jag vill frysa ihjäl..

Men jag hängde mig inte, utan läste en bok som en Sweitsare skrivit, naturligtvis hur man blir rik på riktigt. En av hans poäng var att alltid ha några miljoner i bakfickan för att kunna fyndköpa vid större ras. Ingen dum tips. Tyvärr så hade jag inte några miljoner i fickan, men väl en halv.

När Boliden och Trelle gick under 20kr kände jag en ilning i köpfingret och gick in i båda. Nu startade en äkta Bull ride, livet återvände.

(Det här är inte skryt, men jag måste ju avslöja hur jag råd med alla fadäser)

Men nerverna höll inte. Började sälja efter 400% ökning, trots att jag “visste” att de som nu går in har gjort hemläxan och färden har bara börjat. Sålde av allt och åkte till Bretagne.

Trevlig ställe. Jag förstår inte vad säger eller skriver och vice versa. Men tempot är tilltalande. Visste ni att de käkar grisfötter i vita bönor för vardags och satsar stenhårt på söndagslunchen ? Man får liksom distans till vardagen. Tyvärr tog jag huvudet med på resan och vips var hjärnan i full färd med linjära kaninekvationer som jag trots anonymitet inte törs avslöja annat än siffrorna var hisnande. Nu visste jag att det var baksmälla hybris som jag fått en släng av. Precis som jag vet i min stamkrog att om en viss servitris börjar verka tilltalande, då är det dags att gå hem.

Men att satsa på fonder utan hävstång är som att sätta pengarna i första rummet och man blir lätt en torr kamrer med bälten och hängslen. Man riskerar att bli anställd av Wallenberg.

Jag blev klar över, någonstans vid Caen, att pengarna var bara ett mått på träffsäkerheten för mig, men det var själva spelet som var drivkraften. Om jag gillar min självanalys som spelare ? Inget som jag skulle skriva i en CV, men om man nu vet att man har en släng av det, så är det lättare att hantera beteendets risker.

Och vem vill ha en trygg, jämntjock liv. Upp och ned skall det gå, fast inte ned till källaren.

Kontrollerad kaos vill jag ha, sa en av mina vänner strax före KK, men jag vill dö i sömnen smärtfritt. Där är vi olika han och jag. Jag tänker så att eftersom det är det sista man får uppleva får det gärna “nypa till” lite extra och gärna även utdraget, allt är bonus i det läget…

För er som är nybörjare vill jag bara säga att alla går på pumpen då och då, det är inget märkvärdigt med det, det ingår i spelet. Unga vill skryta, de äldre blir bittra, men få vill skriva om sina fadäser, speciellt hur de tänkte när investeringsbeslut fattades. Vilket är synd.

Kliver man in i branschen när en seg boom time pågår är det lätt tro att allt under 30% plus på en vecka är dåligt.

Jag tror numera att den största behållningen av investeringarna på börsen är en ökad självkännedom, en tillgång som ingen kan ta från dig, bara en sådan sak, berikande..

Och så alla dessa “principer” som man samlar på sig genom åren. Liksom fördomar som jag ömt vårdar. För innerst inne är jag en människa. Om jag inte hade fördomar, så som liberalerna påstår sig vara förutan, betyder det med min börslogik, att jag inget lärt av det förgångna. Varje ny dag skulle vara som “Alice in wonderland”. Vi har alltså förutfattade åsikter som bygger på tidigare händelser. Vi är annorlunda vi investerare. Vi blir klarsynta.

Den hårda vägen..

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?