Post entry

Husqvarna - tio kronor finns att hämta.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Försäljningssiffrorna är ansträngda och konkurrensen hård, men rationaliseringar och några fina vinstkvartal gör att aktien kan vara undervärderad med någon tia.

Husqvarna 49,25 kr

Försäljningstillväxten är obefintlig. Konkurrensen från Asiatiska lågprismärken är påtagligt kännbar. Icke desto mindre så säljs det för drygt 60 kronor per aktie, så det finns kunder för produkterna. Q1 gav 16 kr och Q2 20 kr. Det innebär att försäljningen går förhållandevis bra.

Vinstutvecklingen har varit "si så där". Husqvarna brukar nå en årsvinst på åtminstone 3 kr, men 2009 var ett borttappat år, där man knappt nådde hälften.

Q2 2010 nåddes 1,62 kr per aktie, och kvartalet innan 0,92 kr, så det är troligt att Husqvarna återigen håller sig på rätt sida om en trekronors årsvinst. Kanske tom. att de når 3,50 kr?

Vinstmarginalen på 7,2 procent är hotad. Bottennivån på 3,2 procent var "inget vidare". Förhoppningsvis så kan rationaliseringsåtgärder återigen föra upp den till normala förhållanden.

Likaså har förräntningen på eget kapital varit svag under 2009: Drygt 7 procent. Det finns år när det gått betydligt bättre än så.

Utdelningen brukar ligga kring åttio öre, och jag har förhoppningar om att den nivån kommer att kunna visa sig uthållig. Det motsvarar ca 25 procent av vinsten.

Även om andra aktier nått sina årshögsta nivåver, så har Husqvarna ännu 6,6 procent kvar till den kurs där de befann sig vid årsskiftet.

P/E-talet brukar ligga runt 13, men är nu på 14,3 (Prognos 3,50 kr för 2010). Det är aningen högt, men försäljningen går stabilt och eftersom att vinsten visar tillväxt och kommer att överträffa fjolårets jämförelsesiffror, så kan det vara en motiverad vinstvärdering, med hänsyn till att 2009 präglades av finanskrisen och siffrorna det året, indikerar bottennivåer.

Jag tror att man med denna ganska försiktiga utgångspunkt kan komma fram till att aktien för närvarande skulle kunna stiga med några kronor.

I första hand kan målkursen sättas till den kursnivå som aktien låg på efter den starka Q2 rapporten, dvs 53 kr.

Husqvarna är marknadsledaren när det kommer till motorsågar, gräsklippare och kaputrustning. Dessutom har bolaget en bred portfölj av utomhusprodukter som riktar sig både till den privata och professionella marknaden. Bolaget är bland annat en stor tillverkare av trädgårdstraktorer.

Med detta i beaktande så skulle det gå att betala ända upp till 58 kr, under nuvarande förutsättningar, utan att Husqvarna är "dyr".

...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?