Post entry

Långsiktigt köp: IAR Systems

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

IT-bolaget IAR Systems har långsiktigt god tillväxt samtidigt som aktien inte verkar särskilt högt värderad.

//Tillägg 22 apr 2013

IAR Systems resultatrapport för q1/2013 har kommit.

Så här blev den:

• intäkter: 58 miljoner kr (-0,5% jämfört med q1/2012)

• intäktsförändring exkl valutaeffekter: +7%

• rörelsemarginal: 14% (14%)

• kassaflöde från löpande verksamhet per aktie: 0,17 kr (+42% från 0,12 kr i q1/2012)

• nettokassa: 46,7 miljoner kr i slutet av kvartalet (-2,6 miljoner kr jämfört med slutet av q4/2012)

• antal anställda: 167 pers i slutet av q1/2013 (+10 pers jämfört med slutet av q4/2012)

http://www.iar.com/Documents/pdf/rpt/sv/765761.pdf

Resultatrapporten offentliggjordes idag mån 22 apr 2013 kl 16.

Aktien slutade dagen i 38,70 kr (oförändrat jämfört med slutkursen föregående börsdag), men var nere i 37,70 kr som lägst efter att rapporten kommit.

Kassaflödet från löpande verksamhet per aktie uppgick till 3,58 kr för senast rapporterade 12 månader (apr 2012-mars 2013), vilket var oförändrat från 3,58 kr för de 12 månaderna dessförinnan (apr 2011-mars 2012).

IAR Systems vd Stefan Skarin skriver i resultatrapporten att det varit "en bra start på året" (2013) och att bolaget har genomfört flera produktlanseringar och hade rekordförsäljning av antalet sålda programvaru-licenser under kvartalet.

Han uppger att IAR Systems inte kommer att påverkas negativt av en ev sämre konjunktur i världen under 2013, och att bolaget ska fokusera på att nå sina finansiella mål i år (intäktstillväxt 10-15% och rörelsemarginal över 20% under en konjunkturcykel).

I denna blogg kvarstår rekommendationen "långsiktigt köp" för IAR Systems-aktien även efter resultatrapporten.

En fråga är hur kassaflödet för den löpande verksamheten per aktie kunde vara 0,17 kr under q1/2013 medan nettokassan samtidigt minskade med 2,6 miljoner kr under kvartalet.

Nedan texten enl det ursprungliga blogginlägget daterat sön 21 apr 2013.

//

Rapportdags

Dags för resultatrapport för q1/2013 från IAR Systems nu på måndag 22 apr 2013 kl 15.

Hur kommer rapporten att bli?

Här är slutsatsen att IAR Systems kommer att ha en god, långsiktig utveckling, så om det skulle visa sig att en enstaka kvartalsrapport är dålig och att börskursen därför faller efter rapporten, så lär det innebära ett långsiktigt bra köptillfälle i aktien.

Bla så verkar jämförelsekvartalet q1/2012 ha varit starkt för IAR Systems, och den stärkta kronan innebär ju (allt annat lika) sämre intäktstillväxt när man har stora intäkter från utlandet. (IAR Systems har över 90% av sina intäkter från utanför Norden.)

Det kan alltså innebära att resultatrapporten för q1/2013 kommer att se svag ut för IAR Systems.

Bolagets mål är en intäktstillväxt på 10-15%/år och tex i q4/2012 blev intäktstillväxten bara 3-4% (jämfört med q4/2011).

Men tack vare god intäktstillväxt under tidigare kvartal under 2012 blev intäktstillväxten ändå goda 15% för 2012 som helhet.

Om resultatrapporten för q1/2013 skulle bli bra och aktien därefter stiga kan det också vara ett bra långsiktigt köptillfälle eftersom bolaget då lyckats visa en god utveckling under kvartalet trots att jämförelsekvartalet q1/2012 också var starkt.

Är man försiktigare och mera taktisk kan man i så fall avvakta kursnedgång i samband med ev framtida dåliga kvartalsrapporter eller en allmän börsnedgång, och köpa aktien till lägre kurs då.

Men det mesta pekar på att aktien åtminstone långsiktigt är klart köpvärd kring nuvarande börskurs på 38,70 kr (slutkurs fre 19 apr 2013).

Ett drömföretag?

IAR Systems verkar i mångt och mycket vara ett drömföretag för aktieinvesterare:

• hög intäktstillväxt långsiktigt

• god lönsamhet

• stark global marknadsposition inom en intressant nisch (vilket innebär stabilitet och fortsatt god utveckling framöver)

• stark finansiell ställning med en nettokassa på 49 miljoner kr plus egna aktier värda 13 miljoner kr (jämfört med börsvärdet på 453 miljoner kr vid nuvarande börskurs 38,70 kr)

• uppsamlade skatteavdrag på 265 miljoner kr som gör att bolaget slipper betala normal skatt i många år framöver

Med nuvarande börsvärde 453 miljoner kr och ett resultat för 2012 på 30 miljoner kr efter betald skatt blir aktiens p/e-tal 15 vid nuvarande börskurs 38,70.

Men med den utveckling som kan förväntas bör resultatet år 2014 hamna uppåt 50 miljoner kr (efter betald skatt). Utifrån det värderas aktien till ett p/e-tal på 9 idag.

Drar man sedan ifrån nettokassan och värdet på de egna aktierna blir börsvärdet 390 miljoner kr (motsvarande ca 33 kr/aktie), och då blir p/e-talet ca 8 med ett resultat på 50 miljoner kr år 2014.

Det innebär väl att IAR Systems-aktien är billig vid nuvarande börskurs 38,70 kr.

Med en mer långsiktig värdering som även beaktar att IAR Systems en dag kommer att behöva betala normal skatt (när skatteavdragen tar slut), går det att komma fram till att aktien idag är värd mer än dubbla nuvarande börskurs - även med ganska försiktiga antaganden.

Och det finns chans att IAR Systems blir uppköpt under de närmaste åren tack vare bolagets starka position i sin bransch. Bolaget har ingen enskild stor aktieägare, vilket underlättar uppköp.

IT-bolag och IT-bolag

Aktier i bolag som jobbar med IT (informationsteknologi, dvs datorer på olika sätt) är väl generellt intressanta tack vare att den snabba teknologiska utvecklingen generellt kan antas leda till en hög tillväxttakt för dessa bolag.

Men det finns olika slags IT-bolag på börsen. Det vanligaste är väl IT-konsultfirmor med ett antal IT-konsulter som anlitas av kunder för olika ändamål, tex att installera ett nytt datorprogram för att sköta kundens ekonomi.

Här är uppfattningen att man generellt bör vara försiktig med aktier i börsnoterade IT-konsultfirmor (om man inte kan köpa dem väldigt billigt, dvs till lågt p/e-tal) eftersom de bolagen brukar vara väldigt konjunkturkänsliga. Deras kunder är vanligtvis andra bolag inom industrin etc och vid sämre konjunktur skär man snabbt ner på anlitandet av IT-konsulter.

Då är det i så fall intressantare att leta efter IT-bolag som tex utvecklar och säljer datorprogram inom någon nisch och har en globalt stark ställning på det området. Dessa bolags tillväxt (av intäkter och resultat) är förhoppningsvis då långsiktigt högre och stabilare än tex för vanliga IT-konsultfirmor, vilket då lär ge en långsiktigt högre kursuppgång i aktien.

Samtidigt gör detta att sådana aktier oftast är högre värderade (dvs har högre p/e-tal än för aktier i vanliga IT-konsultfirmor), men i så fall lönar det sig som regel ändå långsiktigt att köpa dem istället.

Och kan man då hitta aktier i sådana IT-bolag med omotiverat lågt p/e-tal innebär det i så fall givetvis ett särskilt bra köpläge.

Aktien i IAR Systems kan vara ett exempel på det.

Om IAR Systems

Bolaget har huvudkontor i Uppsala (ca 7 mil norr om Stockholm) och ca 160 anställda som även finns runt om i övriga världen i:

• Europa (Storbritannien, Tyskland och Frankrike)

• Nord- och Sydamerika (USA, Brasilien)

• Asien (Japan, Kina och Sydkorea)

Enl årsredovisningen för 2011 var drygt 90 pers av de anställda i Uppsala medan resten var i övriga länder.

Avdelningen för produktutveckling uppgick till drygt 60 personer baserade i Uppsala och USA.

Bolaget beskriver sig enl följande i årsredovisningen för 2012 (som är daterad 7 mars 2013):

"IAR Systems är världens ledande oberoende leverantör av
programvara för programmering av processorer i inbyggda
system."

http://www.iar.com/Documents/pdf/rpt/sv/IAR_2012_SVE.pdf

Inbyggda system

Vad menas då med "inbyggda system"? Enl årsredovisningens ordlista:

"Ett inbyggt (dator)system består av en eller flera mikroprocessorer med tillhörande kretsar samt den programvara som körs i systemet.

Inbyggda system styr funktionerna hos elektronikprodukter som:

mobiltelefoner
kaffeautomater
kreditkortsläsare
diskmaskiner
osv

IAR Systems kunder utvecklar och marknadsför produkter som drivs av inbyggda system.

Inbyggda system blir allt vanligare i produkter världen över, den s.k. digitaliseringstrenden."

Enl ordlistan i IAR Systems årsredovisning för 2012:

"Digitaliseringstrenden: Tillväxten i antal digitala produkter i världen. Allt fler produkter är digitala och innehåller datachip för att vara mobila, fjärrstyrda, strömsnåla, uppgraderingsbara med mera."

Dvs med datorer menas väl vanligtvis bärbara eller stationera pc-datorer som privatpersoner använder eller möjligen stordatorer som kan finnas hos storbolag osv.

Men här handlar det alltså om att allt fler av de prylar och saker vi använder i vardagen (som tex mobiltelefoner, kaffeautomater osv) numera även har små datorer i sig, och som alla datorer behöver även de datorerna ha programvara för att fungera som önskat.

IAR Systems datorprogram används alltså för att programmera (skriva) de datorprogram som sitter i sådana prylar och maskiner etc.

Stark branschposition

IAR Systems startades år 1983 så bolaget fyller alltså 30 år i år.

Och i årsredovisningen understryker bolaget sin starka ställning inom sin nisch:

"IAR Systems befinner sig i en unik marknadsposition med:

• ledande teknologi

• global räckvidd

• stor och lojal kundbas"

Antalet kunder som IAR Systems har verkar öka hela tiden. I årsredovisningen för 2011 (som är daterad 6 mars 2012) står det följande:

"IAR Systems har sedan starten sålt mer än 120 000 licenser vilket lett till en kundbas på 14 000 företag.

Bland våra kunder finns välkända bolag som:

Philips
General Electric
Ericsson
Miele
Electrolux
BMW
etc"

Och i årsredovisningen för 2012 (som alltså är daterad 1 år senare dvs 7 mars 2013) står det följande:

"IAR Systems har sedan starten sålt mer än 120 000 licenser, vilket
lett till en kundbas på 19 000 företag.

Bland våra kunder finns välkända bolag som:

ABB,
Bosch
Siemens
General Electric
Hewlett-Packard
Motorola
Electrolux
Panasonic Communications
etc"

Processorer, IAR Embedded Workbench

På andra ställen i årsredovisningen för 2012:

"Programvaran används av cirka 20 000 stora och små företag för att utveckla produkter baserade på 8 -, 16 - och 32-bitars processorer, främst inom:

styr- och reglerteknik
medicinteknik
konsumentelektronik
fordonsindustrin"

"Inbyggda system kan behöva olika avancerade processorer. Dessa olikheter kan förenklat indelas i 8-, 16- och 32-bitarsarkitekturer, där 32-bitarsarkitekturer är de mest avancerade.

IAR Systems programvara IAR Embedded Workbench stödjer alla dessa arkitekturer.

Störst del av omsättningen finns idag inom 32-bitarsarkitekturer. Detta är en följd av att de digitala elektroniska produkterna blir mer och mer avancerade."

Så här beskrevs IAR Embedded Workbench i IAR Systems resultatrapport för q4/2011 (daterad 6 feb 2012):

"IAR Embedded Workbench är en högpresterande verktygskedja för att skapa programvara för små och medelstora (8-, 16-, och 32-bit) mikroprocessorer.

IAR Systems samarbetar med alla världsledande processortillverkare för att garantera att våra verktyg kan användas för fler processorarkitekturer än något annat utvecklingsverktyg på marknaden."

http://www.iar.com/Documents/pdf/rpt/sv/637288.pdf

Videoklipp från IAR Systems i USA (upplagt i sept 2010) som visar hur IAR Embedded Workbench ser ut: http://www.youtube.com/watch?v=UekVLB3wZDE

Ett nyare videoklipp (upplagt i mars 2013) om IAR Embedded Workbench: http://www.youtube.com/watch?v=fhskUk5RBMA

Mer om processorer, användningsområden

Vidare enl årsredovisningen för 2012:

Under 2012 tillverkades 27 miljarder processorer för att användas i olika produkter med elektronik.

Mer om processorer ur IAR Systems årsredovisning för 2011:

• Nästan alla mobiler och handdatorer bygger idag på processorer med ARM-design.
• En processor är ungefär en kvadratmillimeter stor och tillverkas i 70 lager.
• I en modern bil sitter det över 100 processorer för styrning av allt från fönsterhissar, ABS-bromsar och motor mm.
• En rakapparat innehåller 16 000 rader programmeringskod.
• En avancerad processor kan läsa 63 miljoner rader programmeringskod i sekunden.

Ur årsredovisningen för 2012:

Exempel på produktkategorier där användningen av elektronik ökar särskilt kraftigt:

• Fordonsindustrin för att t.ex. styra och kontrollera, bränsleförbrukning, ABS-bromsar, belysning och fönsterhissar.
• Smarta kort som används som id-handling, kontokort och inom sjukvården.
• Sjukvården vad gäller blodtrycksmätare, pulsmätare, glykosmätare mm.
• Smarta mobila enheter med pekskärm."

Enl årsredovisningen för 2012 används IAR Systems programvara för att programmera elektroniken i produkter inom 8 olika huvudområden:

industriautomatisering (dvs fabriksmaskiner)
trådlös kommunikation
styr- och reglerteknik (som tex styr tvättmaskiner)
medicinteknik
transport (tex bilar)
telekommunikation
finansiell säkerhet
konsumentelektronik

De små "datorer" som sitter i olika produkter och styr deras elektronik är förenklat processorer (datorchips), och IAR Systems programvara används för att programmera dessa processorer.

Enl ordlistan i IAR Systems årsredovisning:

"Processor: När ordet används i samband med IAR Systems’
produkter, är processor en förkortning för mikroprocessor."

"Mikroprocessor: En mikroprocessor består av en (eller
ett mycket litet antal) integrerade kretsar. Kretsen kombinerar
funktionerna hos en dators centralenhet (CPU) med lagring av
kod och data."

"Integrerad krets (IC): En liten, vanligtvis rektangulär bricka i materialet kisel. På den sitter mikrometerstora transistorer, ibland fler än en miljon till antalet."

"8-, 16-, 32-bitars-processorer: Processorarkitekturer varierar i komplexitet
och storlek. 8-, 16-, och 32-bit syftar på hur mycket kod och
data processorn kan bearbeta. I allmänhet är det så att ju större
arkitekturen är, desto mer kraftfulla och dyra är processorerna.
"

"Arkitektur: En mikroprocessorarkitektur är en specifik kombination av integreradkrets-design och instruktioner som styr hur processorn fungerar."

Dvs förenklat: IAR Systems programvara används för att programmera processorn i olika apparater etc, och det finns olika avancerade typer av processorer, tex:

8-bitars-processorer
16-bitars-processorer
32-bitars-processorer
osv

Vanligt är att IAR Systems kunder använder IAR Systems programvara för att programmera så kallade ARM-processorer. Det är processorer med en teknologi utvecklad av brittiska bolaget ARM Holding.

De processorerna har blivit populära tack vare följande egenskaper enl IAR Systems årsredovisning för 2012:

"• En stor fördel med ARM-processorer är den låga strömförbrukningen som gör dem särskilt lämpliga i bärbara enheter.

• Men också för att de möjliggör utveckling av mer avancerade inbyggda
system till en rimlig kostnad."

I dagsläget har 95% av alla nya mobiltelefoner har ARM-processorer i sig.

Enl ordlistan i IAR Systems årsredovisning för 2012:

"ARM: ARM Holdings plc är ett multinationellt företag som licensierar en standard för processorer. Huvudkontoret är beläget i Cambridge, Storbritannien. ARM är ett av de största och snabbast växande företagen i branschen och dominerar marknaden inom processorer för smarttelefoner, men växer även inom andra segment."

På sin hemsida ger IAR Systems följande beskrivning:

Bolaget är en ledande programvaru-leverantör i sin bransch som i allt högre grad kännetecknas av:

• elektronik i produkter

• allt mer avancerad teknologi

• ökad användarvänlighet

• produkter som är energisnåla

Och IAR Systems menar sig med sin programvara kunna hjälpa till att tillgodose dessa behov.

Energieffektivitet genom programmering

Vad gäller att produkter (som tex diskmaskiner) ska vara energisnåla skriver IAR Systems vd Stefan Skarin följande i årsredovisningen för 2012:

"Vi förstod (...) från våra kunder att snabbare kod på processorn är en viktig del för att processorn ska bli mer strömsnål.

Vi bestämde oss för att se vad vi kan åstadkomma när det gäller hastighetsoptimering och resultat för detta kom under våren (2012) genom flera världsrekord i kodhastighet.

Det här förstärktes och förbättrades med ännu fler produkter under hösten (2012).

Vi fick alltså inte bara ett rekordår att vara stolta över utan till och med ett
världsrekord."

Dvs IAR Systems programmerings-programvara är utformad så att programkoden blirr effektivt utformad så att processorn (och därmed hela produkten som tex en diskmaskin) drar så lite ström som möjligt.

Kompilator är väl förenklat ett annat begrepp för programmerings-programvara. Enl ordlistan i IAR Systems årsredovisning:

"Kompilator: En kompilator är ett (eller flera sammankopplade)
datorprogram som omvandlar källkod som skrivits i ett programmeringsspråk (som liknar engelska) till instruktioner som mikroprocessorn kan förstå och utföra."

Det kan vara programmeringsspråk som tex C, C++, och MISRA-C.

På ett annat ställe i årsredovisningen:

"Våra kompilatorer är välkända för att skapa kod som tar liten
plats och exekverar snabbt. Högpresterande kod är viktigt
för våra kunder, inte minst på grund av den effekt det har på
strömförbrukningen. Processortillverkarna tävlar mot varandra,
och de använder våra verktyg för att maximera resultaten."

Trender som ger medvind

Enl sin hemsida gynnas bolaget gynnas av 6 faktorer:

1) IAR Systems jobbar "i teknikens framkant" med programvara som är tekniskt ledande inom sin nisch.

2) Teknologisk utveckling; allt mer elektronik i apparater och elektroniken blir allt mer avancerad.

3) Bolaget finns runt om i världen med egen personal i 9 länder och via representanter i 30 ytterligare länder.

4) Bred kundbas; många av världens största bolag men även tusentals små och medelstora bolag.

5) Samarbete med processortillverkarna: IAR Systems jobbar nära processortillverkarna för att IAR Systems programmerings-programvara ska kunna användas för alla typer av relevanta processorer. IAR Systems programvara kan användas på flest processorer jämfört med programvara från IAR Systems konkurrenter.

6) Spjutspetskompetens: IAR Systems har kunniga medarbetare.

IAR Systems programmerings-programvara heter IAR Embedded Workbench och kan användas för 20 olika arkitekturer och
över 7 800 processorer vilket är mest i branschen.

När IAR Systems säljer sin programvara sker det genom att en licens säljs per användare som ska använda programvaran.

Det sker mot en licensavgift för 1 års användning. Om användaren sedan vill förlänga licensavtalet år 2 så kostar det 20% av den första licensavgiften.

Specialavtal med ev utökad service finns för storkunder.

Förvärvet av Signum

Hösten år 2011 gjorde IAR Systems ett kompletterande företagsköp av amerikanska bolaget Signum med 11 pers anställda för ett pris på max drygt 20 miljoner kr (inkl ev tilläggsköpeskilling). Signum ingår i IAR Systems from okt 2011.

Så här beskrevs Signum i pressmeddelandet (från 12 sept 2011) om förvärvet:

"Signum grundades 1979 och har en teknisk ledande position på marknaden för emulatorer och debuggers.

• En emulator består av både hård- och mjukvara och används för att återskapa en processors funktion i en annan miljö, tex en PC.

• En debugger är en mjukvara för att felsöka kod i en processor.

Dessa funktioner blir allt viktigare i och med att komplexiteten i inbyggda system ökar.

Signum Systems är baserat i Camarillo, Kalifornien och har elva anställda.

För mer information se www.signum.com (www.signum.com)."

www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1847535

IAR Systems vd Stefan Skarin skriver så här om Signum i IAR Systems årsredovisning för 2012:

"2012: Första året med egna debug-probar

Något som (...) vi är väldigt stolta över är lanseringen av vår nya produktportfölj av debug-probar.

Detta blev möjligt tack vare förvärvet av Signum 2011.

• Debug-probar är viktiga för oss, främst för att möjliggöra en ökad försäljning av vår programvara.

• Dessutom kompletterar de vårt erbjudande på ett avgörande
sätt om kunden ska vara helt inne i våra lösningar.

• Dessutom kan vi erbjuda mer funktionalitet i vår programvara om vi har egna probar."

Enl ordlistan i IAR Systems årsredovisning för 2012:

"Emulator: Ett annat namn på debugprob."

"Debugprob: Ett elektroniskt verktyg som mäter hur processorn arbetar när programkoden körs och därför kan användas för att lokalisera problem och fel i programmet som programutvecklaren har skapat."

"Debugger: Datorprogramvara som hjälper programmeraren att lokalisera problem och fel i programmet som han/hon har skapat, genom att analysera och visa att se vad som händer 'under ytan' programkoden körs, ofta med hjälp av en debugprob."

Konkurrenter

IAR Systems har konkurrenter i olika kategorier (enl årsredovisningen för 2012):

• Processorbolag som ARM, Texas Instruments, Freescale, Atmes, Renesas.

• Oberoende bolag som Greenhills, Code Red, Coocox, Rowley, Atollic, Raitsonance.

Processorbolagen kan alltså själva utveckla och sälja programvara för att programmera sina processorer.

De oberoende bolagen kan i sin tur delas in i:

• bolag som IAR Systems och Greenhills som utvecklar och säljer egen programmerings-programvara

• bolag som finslipar på fritt tillgänglig programmerings-programvara (så kallad öppen källkod, så kallad "open source-programvara"), och ger ut sina versioner av den

Code Red, Coocox, Rowley, Atollic och Raitsonance är exempel på bolag inom den senare kategorin.

Respektive konkurrents programvara kan i sin tur betygssättas utifrån följande 10 egenskaper:

1) oberoende leverantör
2) brett stöd för alla viktiga arkitekturer
3) stöd för alla processor leverantörer
4) god support och kundstöd
5) användarvänligt
6) dokumentation
7) egen programvaruutveckling
8) effektiv och liten kod
9) brett RTOS- och middleware-stöd
10) brett hårdvaru-stöd

• IAR Systems anser sig vara den enda konkurrenten i branschen som fullt ut uppfyller alla dessa 10 egenskaper.

• Den näst bästa konkurrenten är ARM som fullt ut uppfyller 7 av egenskaperna, men ej de 3 förstnämnda egenskaperna eftersom väl ARM:s egen programmerings-programvara endast är avsedd för ARM-processorerna.

• Övriga processorbolag uppfyller generellt samma 7 egenskaper som ARM, men endast delvis.

• Greenhills uppfyller 8 av egenskaperna varav 6 st helt och 2 st delvis.

De 2 egenskaper som ej uppfylls alls av Greenhills är de 2 sistnämnda i listan ovan (brett RTOS- och middleware-stöd samt brett hårdvaru-stöd).

De 2 egenskaper som endast uppfylls delvis av Greenhills är "god support och kundstöd" samt "användarvänligt" (enl IAR Systems uppfattning alltså).

• Open source-konkurrenterna uppfyller generellt 6 av egenskaperna (helt eller delvis) men missar helt de 4 egenskaperna "god support och kundstöd", "dokumentation", "egen programvaruutveckling" och "brett RTOS- och middleware-stöd".

RTOS, middleware

IAR Systems har alltså inte RTOS- och middleware-programvara i sitt sortiment, men enl ovan kan IAR Systems programmerings-programvara användas i samband med RTOS och middleware - vilket enl bolaget är en konkurrensfördel.

Vad är då RTOS och middleware för något?

RTOS betyder "Real Time Operating System". Enl ordlistan i IAR Systems årsredovisning:

"RTOS: Ett operativsystem (OS) är en uppsättning program som
styr datorns hårdvara och ger en grund för applikationsprogrammen
att stå på. Operativsystemet är den grundläggande programvaran
i ett datorsystem . Ett realtidsoperativsystem (RTOS)
är specialiserat på att snabbt och pålitligt ta hand om indata och
utdata från datorsystemet, vilket är viktigt i inbyggda system."

Dvs förenklat uttryckt så är ju Microsoft-programvaran Windows oftast operativsystemet i bärbara och stationära pc-datorer. Det är den grundläggande programvaran som får datorn att fungera och att använda andra programvaror.

Men vad gäller tex en mobiltelefon krävs ett annat typ av operativsystem (RTOS-programvara) som tex omedelbart (direkt dvs i realtid; "Real Time") måste kunna processa inkommande och utgående radiosignaler för att kunna fungera så att man kan prata i mobiltelefonen.

Enea

Enea är ett börsnoterat IT-bolag med inriktning på bla RTOS och middleware-programvara. Så här definieras RTOS och middlware i Eneas årsredovisning för 2012:

"Realtidsoperativ-system (RTOS)

Ett RTOS måste vara förutsägbart med avseende på tid till skillnad
från ett operativsystem till en PC eller en stordator där en beräkning
eller printerutskrift är korrekt även om den skulle bli klar några
sekunder för sent.

Ett RTOS kan därför ha ansvar för kritiska system där en korrekt funktion utförts i tid.

Ett annat kopplat krav är att den förutsägbara tiden är tillräckligt kort
för att klara av uppgiften, något som diskvalificerar de flesta vanliga
operativsystem.

Med dagens flerkärniga processorer (s.k. multicore) måste ett RTOS
även vara förberett för att kunna köras på en eller flera kärnor samtidigt
för maximalt utnyttjande av systemresurserna."

"Middleware

Middleware kan definieras som mjukvara som tillhandahåller tjänster
mellan ett operativsystem och en applikation.

Middleware överbryggar gapet där operativsystemet tar slut och applikationen börjar och gör det lättare för mjukvaruutvecklare att
sköta kommunikation och datahantering däremellan.

Med alltmer komplexa system som kräver allt högre tillgänglighet har användandet av middleware ökat.

Med hjälp av en middlewarelösning kan t.ex ett system uppgraderas samtidigt som det fortfarande är i drift. Utan en sådan lösning måste systemet tas ur bruk för att uppgraderingen ska kunna genomförras.

Förmågan att hantera systemfaktorer som skalbarhet, förutsägbarhet,
tillgänglighet, modularitet, redundans och felhantering är andra områden
som middleware hanterar."

http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/1E/34/7B/wkr0010.pdf

Åke Dovärn var vd för Enea på 1990-talet och nämnde då IAR Systems som exempel på ett tänkbart uppköpsobjekt för Enea som skulle komplettera Eneas programvara väl.

Enea har ett börsvärde på 756 miljoner kr medan IAR Systems har ett börsvärde på 454 miljoner kr enl Bloomberg.com.

Ekonomisk utveckling

Mot bakgrund av IAR Systems förutsättningar enl ovan har bolaget lagt fast följande ekonomiska mål för bolaget:

• Intäktstillväxt 10-15%/år (exkl valutaeffekter)
• Rörelsemarginal över 20% (över en konjunkturcykel, dvs ej nödvändigtvis för varje enskilt år)
• Aktieutdelning 30-50% av varje års resultat efter skatt.

Hur har utvecklingen varit jämfört med målen?

2011:
• Intäkter: 200 miljoner kr (+13% jämfört med 2010).
• Rörelsemarginal: 12% (jämfört med 7% 2010).
• Resultat före skatt: 24 miljoner kr (jämfört med 12 miljoner kr 2010).
• Betald skatt: 0,3 miljoner kr (jämfört med 2 miljoner kr 2010).

• Aktieutdelning: 1 kr/aktie (totalt 11 miljoner kr utbetalat till aktieägarna i apr 2012)
• Nettokassa i slutet av året: 35 miljoner kr (jämfört med 13 miljoner kr i slutet av 2010).

Fördelning av 2011 års intäkter per geografisk region:
• Amerika 38%
• Europa (exkl Norden) 30%
• Asien 24%
• Norden 8%

Intäktsförändring 2011 per geografisk region:
• Asien +34%
• Amerika +25%
• Europa +17%

2012:
• Intäkter: 230 miljoner kr (+15% jämfört med 2011).
• Rörelsemarginal: 15% (jämfört med 12% 2011).
• Resultat före skatt: 35 miljoner kr (jämfört med 24 miljoner kr 2011).
• Betald skatt: 5 miljoner kr (jämfört med 0,3 miljoner kr 2011).

• Aktieutdelning: 2 kr/aktie (totalt 23 miljoner kr som ska utbetalas till aktieägarna nu i apr 2013).
• Nettokassa i slutet av året: 49 miljoner kr (jämfört med 35 miljoner kr i slutet av 2011).

Fördelning av 2012 års intäkter per geografisk region:
• Amerika 42%
• Europa 33%
• Asien 25%

Intäktsförändring 2012 per geografisk region:
• Asien +19%
• Amerika +11%
• Europa +12%

Dvs Amerika (Nord- och Sydamerika) är IAR Systems intäktsmässigt största region medan intäktstillväxten är störst i Asien.

Intressant utifrån ovanstående att IAR Systems kassa ökade med

IAR Systems har en speciell skattesituation med skattemässiga underskottsavdrag på 265 miljoner kr per slutet av 2012 (pga förluster genom åren i tidigare verksamheter).

Det betyder alltså förenklat att bolaget kan tjäna vinster på 265 miljoner kr under de kommande åren innan skatt måste börja betalas.

Med nuvarande skattesats på 22% för svenska aktiebolag betyder det att IAR Systems kommer att slippa att betala nästan 60 miljoner kr i skatter under de kommande åren tills underskottsavdragen är helt använda (kvittade mot vinster).

Trots underskottsavdragen betalar IAR Systems ändå en del skatt. Det har väl att göra med att avdragen avser bolagets verksamhet i Sverige men inte verksamheten utomlands. Å andra sidan kan väl det regleras genom koncernbidrag etc så att alla koncernens vinster utomlands flyttas till Sverige. Men tydligen går det inte helt.

Enl ovan har IAR Systems haft följande resultat före skatt de senaste åren:

2010: 11,9 miljoner kr
2011: 24,1 miljoner kr
2012: 35,1 miljoner kr

Och bolaget har betalat följande skatt:

2010: 1,7 miljoner kr
2011: 0,3 miljoner kr
2012: 5,2 miljoner kr

Det innebär följande betalda skattesatser:

2010: 14%
2011: 1%
2012: 15%

Och följande resultat efter betald skatt:

2010: 10 miljoner kr
2011: 24 miljoner kr
2012: 30 miljoner kr

Värdering av aktien

Vid nuvarande börskurs på 38,70 kr (slutkurs fre 19 apr 2013) har IAR Systems ett börsvärde på 453 miljoner kr (med 11,7 miljoner utestående aktier i bolaget).

Man kan alltså säga att aktien värderas till ett p/e-tal på 15 vid nuvarande börskurs (börsvärde 45p3 miljoner kr delat med 30 miljoner kr i resultat efter betald skatt år 2012).

Som nämnt ovan gällde följande för IAR Systems under 2012:

• intäkter på 230 miljoner kr
• en rörelsemarginal på 15%

Och som nämnt har bolaget följande ekonomiska mål:

• en intäktstillväxt på 10-15%/år
• en rörelsemarginal på över 20%

Antag följande:

• IAR Systems intäkter kommer att öka med 12,5%/år under 2013 och 2014.
• Rörelsemarginalen kommer att nå 20% år 2014.
• Betald skatt kommer att uppgå till 15% av resultatet före skatt under 2013 och 2014.

I så fall kommer IAR Systems ha följande ekonomiska utveckling under 2013 och 2014:

2013:
• Intäkter: 259 miljoner kr (+12,5%).
• Rörelsemarginal: 17,5%.
• Resultat före skatt: 45 miljoner kr.
• Betald skatt: 7 miljoner kr (15% av resultatet före skatt).
• Resultat efter betald skatt: 39 miljoner kr

2014:
• Intäkter: 292 miljoner kr (+12,5%).
• Rörelsemarginal: 20%.
• Resultat före skatt: 58 miljoner kr.
• Betald skatt: 9 miljoner kr (15% av resultatet före skatt).
• Resultat efter betald skatt: 50 miljoner kr.

Även om aktien vid nuvarande börskurs 38,70 kr värderas till ett p/e-tal på 15 räknat på resultatet efter betald skatt för 2012, så gör resultatökningarna under de kommande åren enl antagandena ovan att p/e-talet bara blir 9 räknat på resultatet efter betald skatt år 2015 (dagens börsvärde 453 miljoner kr delat med 50 miljoner kr i resultat efter betald skatt år 2015).

Ännu billigare blir det om man ifrån börsvärdet drar IAR Systems nettokassa på 49 miljoner kr. Dessutom äger bolaget ca 335 000 egna aktier värda ca 13 miljoner kr.

Det blir 62 miljoner kr i nettokassa plus egna aktier. Börsvärdet på 453 miljoner kr minus nettokassan och de egnema aktierna blir ca 390 miljoner kr.

Och då blir p/e-talet 8 (beräknat som justerat börsväremegen programvaruutvecklingde 390 miljoner kr delat memed resultat efter betald skatt 50 miljoner kr år 2014).

Alternativt kan man se det som att nettokassan plus de egna aktierna (tillsammans 62 miljoner kr) motsvarar ca 5 kr per börskursen på totalt 38,70 kr.

Börskursen minus nettokassan och de egna aktierna uppgår alltså till ca 33 kr.

Och resultatet efter betald skatt som enl ovan kan antas uppgå till 50 miljoner kr år 2014 motsvarar ca 4 kr i resultat per aktie.

Aktiens p/e-tal blir alltså även 8 beräknat som justerad börskurs 33 kr delat med resultat per aktie 4 kr år 2014.

En hake är dock att även om IAR Systems med detta scenario har en betald skattesats på 15% år 2014, så är detta lägre än en normal skattesats tack vare skatteavdragen. När skatteavdragen en dag tar slut kommer skattesatsen att stiga till normal nivå.

Hur länge räcker skatteavdragen?

I Sverige är ju skattesatsen nu sänkt till 22% för svenska aktiebolag from år 2013, men säg att IAR Systems kommer att ha en "normal" skattesats på 25% (sammanvägning av svensk och utländsk skattesats) när skatteavdragen tagit slut.

Frågan är då när skatteavdragen tar slut.

Antag följande:

• För 2013 och 2014 har IAR Systems en intäktstillväxt på 12,5%/år och därefter 10%/år från år 2015.
• Rörelsemarginalen uppgår till 17,5% 2013 och sedan 20% från år 2014.
• Den betalda skattesatsen uppgår till 15% (medan den normala betalda skattesatsen skulle ha uppgått till 25% utan skatteavdragen).

I så fall kan man räkna ut att skatteavdragen (på totalt 265 miljoner kr i slutet av 2012) kommer att räcka i 18 år innan IAR Systems kommer att behöva betala normal skatt 25% av resultatet före skatt.

Dvs allt annat lika så kommer resultatet efter skatt att bli 12% lägre efter 18 år pga att den betalda skattesatsen då höjs från 15% till 25%.

Men eftersom det är så långt fram i tiden som nästan 20 år så har det inte särskilt stor betydelse för IAR Systems-aktiens motiverade värde idag.

Aktiens värde som nuvärdet av framtida resultat

Om man med ovannämnda antaganden vill ha 10% avkastning/år (börskurs-förändring plus aktieutdelning) för att äga IAR Systems-aktien, kan man räkna ut att man i så fall skulle vilja betala upp till 733 miljoner kr (63 kr per aktie) för IAR Systems om man bara inkluderar bolagets vinster de kommande 18 åren.

Beräkningen är gjord enl den så kallade nuvärdesmetoden: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nuvärdesmetoden

63 kr per aktie kan alltså jämföras med att bolaget i dagsläget är värt 453 miljoner kr på börsen vid en börskurs på 38,70 kr.

Dvs det räcker med de kommande 18 årens förväntade vinster (dvs den period som skatteavdragen räcker till) för att komma fram till att aktien är värd mer än nuvarande börskurs.

Det blir nästan samma siffror med lite försiktigare antaganden i form av att intäktstillväxten blir 12,5%/år år 2013 och 2014, 10%/år de följande 10 åren, och därefter 5%/år.

Då räcker skatteavdragen i 1 år till (dvs i totalt 19 år from 2013), och värdet idag av IAR Systems resultat efter skatt de kommande 19 åren blir då 726 miljoner kr (62 kr/aktie) istället.

Sedan kan man från år 20 (dvs år 2032) räkna med följande antaganden:

• en intäktstillväxt på 5%/år i evighet därefter
• en rörelsemarginal på 20%
• en skattesats på 25%

I så fall blir värdet idag av IAR Systems från år 2032 och framåt ändå hela 548 miljoner kr (47 kr/aktie).

Det totala motiverade värdet för IAR Systems-aktien är alltså med dessa antaganden 62 kr (för de kommande 19 åren, dvs 2012-2031) plus 47 kr (för åren därefter, dvs från 2031 och framåt).

Det blir totalt 109 kr att jämföra med nuvarande börskurs på 38,70 kr.

Värdet vid försiktigare prognoser

Har man samma antaganden men sänker intäktstillväxten till 3%/år i evighet från år 2032 och framåt, så sänks värdet på bolagets resultat från år 2032 och framåt från 47 kr till 33 kr per aktie.

Dvs då sänks aktiens totala motiverade värde från 109 kr (62 kr plus 47 kr) till 95 kr (62 kr plus 33 kr).

Detta är alltså bara en lek med siffror men visar vilka motiverade värden man kan komma upp i med olika antaganden.

Risken är väl att bolaget inte kommer att nå en intäktstillväxt på 10%/år i 10 år (2015-2024).

Säg försiktigt räknat att intäktstillväxten bara blir 5%/år från år 2015 och i evighet.

Då kommer skatteavdragen att räcka i 24 år från år 2013 så att IAR Systems i de 24 åren bara behöver betala en skattesats på 15% (med dessa antaganden).

Men ändå så blir då värdet idag av bolagets vinster under dessa 24 åren 629 miljoner kr (54 kr/aktie) om man som aktieinvesterare vill ha en avkastning på 10%/år.

Antag sedan att intäktstillväxten därefter bara bli 3%/år i evighet och att den betalda skattesatsen alltså blir 25% från år 25 (år 2037) och framåt.

Då blir värdet idag av IAR Systems vinster de följande åren (från år 2037 och framåt i evighet) 191 miljoner kr motsvarande 16 kr/aktie.

Även med dessa försiktiga antaganden blir alltså aktiens motiverade värde idag 54 kr per aktie plus 16 kr per aktie dvs totalt ca 70 kr.

Det kan då jämföras med nuvarande börskurs på 38,70 kr.

Och om man exkluderar nettokassan på 49 miljoner kr och IAR Systems egenägda aktier värda 13 miljoner kr från börskursen (dvs tillsammans ca 5 kr/aktie) så är den rensade börskursen idag egentligen bara ca 33 kr.

Dvs man kan köpa aktien idag för 33 kr. Och om man som aktieinvesterare då vill ha en avkastning på 10%/år skulle man alltså med ovannämnda försiktiga antaganden vara redo att betala upp till 70 kr för aktien.

Med förbehåll för ev felräkningar och att ovannämnda antaganden inte nås verkar alltså IAR Systems-aktien vara billig vid nuvarande börskurs 38,70 kr.

Ekonomisk utveckling per kvartal

Så här har IAR Systems ekonomiska utveckling sett ut de senaste kvartalen:

Intäkter:
q1/2010: 43,6 miljoner kr
q2/2010: 42,1 miljoner kr
q3/2010: 44,2 miljoner kr
q4/2010: 48,0 miljoner kr

q1/2011: 45,8 miljoner kr (+5%)
q2/2011: 48,9 miljoner kr (+16%)
q3/2011: 48,2 miljoner kr (+9%)
q4/2011: 57,5 miljoner kr (+20%)

q1/2012: 58,0 miljoner kr (+27%)
q2/2012: 56,4 miljoner kr (+15%)
q3/2012: 56,2 miljoner kr (+17%)
q4/2012: 59,5 miljoner kr (+3%)

Rörelseresultat:
q1/2010: 2,9 miljoner kr
q2/2010: 2,4 miljoner kr
q3/2010: 4,4 miljoner kr
q4/2010: 2,2 miljoner kr

q1/2011: 3,8 miljoner kr (+31%)
q2/2011: 5,4 miljoner kr (+125%)
q3/2011: 7,1 miljoner kr (+61%)
q4/2011: 7,7 miljoner kr (+250%)

q1/2012: 8,0 miljoner kr (+111%)
q2/2012: 7,3 miljoner kr (+35%)
q3/2012: 10,1 miljoner kr (+42%)
q4/2012: 9,8 miljoner kr (+27%)

Rörelsemarginal:
q1/2010: 7%
q2/2010: 6%
q3/2010: 10%
q4/2010: 5%

q1/2011: 8%
q2/2011: 11%
q3/2011: 15%
q4/2011: 13%

q1/2012: 14%
q2/2012: 13%
q3/2012: 18%
q4/2012: 17%

Kassaflöde från löpande verksamhet per aktie:
q1/2010: 0,22 kr
q2/2010: 0,33 kr
q3/2010: 0,23 kr
q4/2010: 0,47 kr

q1/2011: -0,37 kr
q2/2011: 1,19 kr
q3/2011: 1,07 kr
q4/2011: 1,20 kr

q1/2012: 0,12 kr
q2/2012: 1,39 kr
q3/2012: 0,68 kr
q4/2012: 1,34 kr

Rörelseresultatets utveckling är ju en kombination av intäktstillväxten och rörelsemarginalen, och som synes har rörelseresultatet haft en god tillväxt tack vare både intäktstillväxt och stigande rörelsemarginal.

Kassaflödet per aktie uppgick enl ovan till 3,53 kr under 2012 (+14% från 3,09 kr under 2011), att jämföra med IAR Systems nuvarande börskurs på 38,70 kr.

Bokfört resultat i all ära men för aktieinvesterare är ju rena pengaflöden viktigare för bedömningen av ett bolags värde, och som synes har IAR Systems goda kassaflöden.

Dock förbehåll för att detta är kassaflöden före ev investeringar.

Om ett bolag köper en maskin för 5 miljoner kr så belastas ju det bokförda resultatet med avskrivningar på tex 1 miljon kr/år om maskinen håller i 5 år.

Kassaflödet belastas dock istället med investeringskostnaden 5 miljoner kr när maskinen köps (om man inte tex lånar till köpet förstås).

Nu är väl inte IAR Systems verksamhet särskilt kapitalintensiv för att skapa sina intäkter etc, dvs det krävs inte stora investeringar i maskiner som tex stålbolaget SSAB måste göra för att upprätthålla sina intäkter.

Så för IAR Systems kanske kassaflödet är ett relevant mått på bolagets intjäning även om det exkluderar investeringar.

IAR Systems har dock som nämnt ovan tex köpt amerikanska bolaget Signum under hösten 2011 för en kostnad på upp till drygt 20 miljoner kr inkl ev tilläggsköpeskilling. En sådan investeringskostnad finns nog inte med i ovannämnda kassaflöden trots att det är en investering som bidragit till IAR Systems intäkter sedan det företagsköpet.

Storägare, styrelse, ledning

Största aktieägare per slutet av 2012 var Catellas fonder (ägarandel 9%) och schweiziska storbanken UBS (6%), dvs det är bara finansiella institutioner.

Tredje största aktieägare är bolaget Ribbskottet AB (6%). Bakom det står (enl Allabolag.se) Anders Bladh. Söker man på honom på internet framkommer att han bla har grundat kapitalförvaltningsfirman Intervalor.

Fjärde största aktieägare är bolaget Tamt AB och bakom det bolaget står Theodor Jeansson (enl Allabolag.se). Han är väl son till finansmannen "Tedde" Jeansson som var oljehandlare på bolaget STC (som väl var väldigt framgångsrikt på börsen på typ 70-talet?).

Som sjätte största aktieägare kommer bolaget Hajskäret Invest AB med Carl Rosvall. Han stod väl bakom framgångsrika IT-säkerhetsfirman Protect Data som var börsnoterad och blev uppköpt dyrt. Så om han tror på IAR Systems är väl det ett gott tecken.

• Styrelseordförande i IAR Systems är Peter Larsson (fyller 49 år under 2013) som bla även är styrelseordförande i Pricer (som gör elektroniska prisetiketter för detaljhandeln). Han har erfarenhet från IT-branschen.

Positivt att Larsson äger nästan 500 000 IAR Systems-aktier värda 18-19 miljoner kr på börsen. Han verkar alltså tro på bolaget.

• Vd Stefan Skarin (som fyller 51 år under 2013) har suttit på vd-posten i IAR Systems sedan apr 2009, dvs i exakt 4 års tid nu.

Han var dessutom vd för föregångarbolaget Intoi under 2001-2006 och sedan feb 2008, så han får väl i stor utsträckning ges cred för att ha utvecklat bolaget till nuvarande läge.

Skarin äger 350 000 IAR Systems-aktier värda 13-14 miljoner kr så han verkar också tro på bolaget.

Dessutom har han optioner som ger rätt att köpa ytterligare 200 000 aktier.

Under 2012 fick Skarin ut en ersättning på 3,8 miljoner kr från IAR Systems. Det var en minskning från 4,3 miljoner kr för 2011.

Hans fasta ersättning uppgick till 2,6 miljoner kr/år under både 2011 och 2012 (motsvarande en månadslön på ca 217 000 kr).

Hans bonus sänktes från 1 miljon kr 2011 till 0,8 miljoner kr för 2012.

Enl årsredovisningen för 2012 (som alltså är daterad 7 mars 2013) köpte Skarin under våren 2011 optioner som fram till juni 2014 ger rätt att köpa 250 000 aktier i IAR Systems för 34,30 kr/st (jämfört med nuvarande börskurs alltså 38,70 kr).

Om Skarin blir uppsagd har han rätt till en uppsägningstid på 12 månader med full lön plus ett avgångsvederlag på upp till 6 månadslöner.

Väljer han själv att säga upp sig har han en uppsägningstid på 6 månader.

• Videoklipp från Redeyes börsdagar i nov 2011 där Stefan Skarin presenterar IAR Systems: http://www.redeye.se/webcast/iar-systems-borsdagarna-nov-2011

• Videoklipp från Redeye i nov 2011 där Stefan Skarin intervjuas om IAR Systems: http://www.redeye.se/webcast/iar-systems-borsdagarna

• Videoklipp från Financialhearings.com 28 nov 2012 där IAR Systems vd Stefan Skarin presenterar IAR Systems resultatrapport för q3/2012: http://financialhearings.nu/121128/iarsystems/

I det sistnämnda klippet säger han bla att han som vd för IAR Systems har "världens roligaste jobb".

Tidigare blogginlägg

IAR Systems har berörts i ett par tidigare blogginlägg på denna blogg:

• 13 feb 2012 ansågs aktien vara långsiktigt köpvärd vid dåvarande börskurs 32-32,50 kr: http://www.redeye.se/aktiebloggen/readsoft/mjukvarubolag-readsoft-iar-systems

Sedan dess har alltså aktien stigit med ca 20% till nuvarande börskurs 38,70 kr (slutkurs fre 19 apr 2013).

Inkluderar man den aktieutdelning på 1 kr/aktie som bolaget utbetalade våren 2012 har aktien stigit över 20%.

Blogginlägget var en jämförelse mellan aktierna i IAR Systems och IT-bolaget Readsoft. Båda aktierna ansågs vara långsiktigt köpvärda och Readsoft-aktien mest köpvärd av de två.

Readsoft-aktien låg då i 21,20 kr och har sedan blogginlägget stigit med 25% till 26,50 kr (slutkurs fre 19 apr 2013).

• 28 maj 2012 ansågs IAR Systems-aktien vara mest köpvärd av aktierna i IAR Systems respektive Enea: http://www.redeye.se/aktiebloggen/enea/enea-vs-iar-systems

Då låg IAR Systems-aktien i 40 kr. Sedan dess har den alltså fallit tillbaka något med ca 3%.

Liten handel i aktien

En nackdel med IAR Systems-aktien är att det ofta är liten handel i aktien på börsen, vilket gör att det kan vara svårt att köpa eller sälja aktier för större belopp utan att börskursen rör sig kraftigt.

Tex under den gångna veckan handlades följande antal IAR Systems-aktier på börsen:

mån 15 apr 2013: 1 681 st
tis 16 apr 2013: 1 206 st
ons 17 apr 2013: 1 212 st
tors 18 apr 2013: 108 st
fre 19 apr 2013: 13 271 st

http://www.nasdaqomxnordic.com/aktier/Historiska_kurser/?Instrument=SSE2346

Dvs det var först på fredagen (19 apr 2013) det tog lite fart och IAR Systems-aktier för över 500 000 kr handlades på börsen.

Aktiemäklarfirman Erik Penser var största nettosäljare av IAR Systems-aktier på börsen i fredags (pga oro inför q1/2013-resultatrapporten som ska presenteras nu på mån 22 apr 2013?), men det mesta av Pensers sålda aktier slukades av Carnegie som var dagens största nettoköpare.

Börskursens förändring under dagen blev i slutändan bara -0,3% till 38,70 kr.

Tex i torsdags (18 apr 2013) handlades det bara drygt 100 st IAR Systems-aktier på börsen, dvs aktier för drygt 4 000 kr!

Nivån under de tidigare dagarna i förra veckan (mån-ons) låg handeln i 1 000-2 000 st/dag dvs för ett värde på ca 40 000-70 000 kr/dagen. Det verkar vara en mer normal nivå för handeln per dag i IAR Systems-aktien.

Veckan innan handlades följande antal IAR Systems-aktier på börsen per dag:

mån 8 apr 2013: 5 621 st
tis 9 apr 2013: 0 st
ons 10 apr 2013: 655 st
tors 11 apr 2013: 1 500 st
fre 12 apr 2013: 1 024 st

Dvs återigen var det en dag med jätteliten handel, en dag med ganska stor handel, och tre mer normala dagar.

Där var det mest handel under måndagen med IAR Systems-aktier för nästan 220 000 kr handlade, medan det inte handlades en enda aktie under tisdagen.

Ons-fre låg handeln sedan i ca 25 000-60 000 kr/dag.

De dagar då IAR Systems presenterar resultatrapport (som tex nu på mån 22 apr 2013) brukar väl handeln i aktien vara stor.

Den förra resultatrapporten (för q4/2012) kom mån 4 feb 2013 och den dagen handlades IAR Systems-aktier för nästan 1 miljon kr på börsen.

Lustigt nog var det klart mer handeln börsdagen innan (fre 1 feb 2013) då handeln uppgick till över 5 miljoner kr (då aktieinvesterare positionerade sig inför rapporten?).

Även dagarna efter rapporten var handeln i aktien stor och låg på 1,6 miljoner kr tis 5 feb 2013 (dvs mer än själva rapportdagen), ca 950 000 kr ons 6 feb 2013, och ca 400 000 kr tors 7 feb 2013.

Dvs vill man köpa eller sälja för större belopp verkar det alltså vara lättast i samband med att bolaget presenterar resultatrapport.

Risker i balansräkningen?

Balansräkningen är ju en förteckning vid en viss tidpunkt av de bokförda värdena på ett bolags tillgångar minus dess skulder, vilket blir det egna kapitalet. Och förhoppningsvis är det egna kapitalet tillräckligt stort för att bolaget ska kunna bedriva sin verksamhet långsiktigt.

Som aktieinvesterare är det bla 2 saker man vill slippa se i ett bolags balansräkning:

1) stora skulder

2) tillgångar vars verkliga värde riskerar vara lägre än det bokförda värdet

Som nämnt ovan har IAR Systems inget problem med stora skulder eftersom bolaget istället har en nettokassa (kassa minus räntebärande skulder) på 49 miljoner kr per slutet av 2012 plus att IAR Systems äger IAR Systems-aktier värda 13 miljoner kr.

Men finns det då tillgångar med tveksamt värde i bolagets balansräkning?

Det kan tex vara följande typer av tillgångar:

1) goodwill (som tex uppstår när ett bolag köper att annat bolag för ett pris som överstiger det köpta bolagets bokförda tillgångar)

2) utvecklingskostnader som bokförts som tillgång (uppstår när tex ett bolag inte direkt bokför hela kostnaden för att utveckla en ny produkt, utan istället helt eller delvis först bokför kostnaden som en tillgång och att kostnaden istället sprids ut över flera år i form av årliga avskrivningar på den tillgången)

Som aktieinvesterare vill man slippa se dessa tillgångstyper i balansräkningen för ett bolag man kanske ska köpa aktier i.

Helst ska det bara finnas konkreta tillgångar såsom kassa, fastigheter, maskiner, varulager och kundfordringar. Det är tillgångar vars värde oftast är lättbedömda och lättsålda.

Men tex har väl bolag som utvecklar och säljer datorprogram en ovana att skjuta upp bokföringen av utvecklingskostnader genom att först bokföra utvecklingskostnaderna som en tillgång.

IAR Systems balansräkning

Hur ser det då ut i IAR Systems balansräkning?

Per slutet av 2012 hade bolaget tillgångar bokförda till 324 miljoner kr och skulder på 70 miljoner kr. Det gav alltså ett eget kapital på 254 miljoner kr (324 miljoner kr minus 70 miljoner kr).

Positivt alltså med ett eget kapital som är så pass stort i relation till den totala tillgångsmassan. Det ger en god "buffert" om tillgångarna skulle visa sig vara värda mindre än väntat och/eller om bolaget skulle börja gå med förlust ett tag. Ett bolag där skulderna är större än tillgångarna har ju negativt eget kapital, dvs då är bolaget konkursmässigt och behöver omgående kapitaltillskott för att kunna överleva.

Är då det bokförda värdet på IAR Systems tillgångar (324 miljoner kr) motiverat?

I balansräkningen finns konkreta tillgångar såsom följande:

skattefordringar 62 miljoner kr
kassa 49 miljoner kr
kundfordringar 29 miljoner kr

Skattefordringarna är ju främst det bokförda värdet av… [content has been truncated]

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?