Post entry

Imint och OIS

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I början (2015) kunde jag beskriva caset Imint som att det handlar om att sälja en produkt som stabiliserar video. Nu undrar jag om det inte även går att beskriva caset Imint som att man också säljer en produkt som ersätter OIS tekniken.

OIS
OIS står för Optical Image Stabilization och är en hårdvara som mikromekaniskt flyttar sensorn för att parera snabba rörelser av kameran så att ett fotografi inte blir suddigt. Detta fungerar bra för stillbilder men inte för video. OIS hårdvaran tar plats och behöver en viss tjocklek på mobilen för att inte sticka ut och gör mobilen tyngre och dyrare. Kostnaden för OIS var för 30 månader sedan 27-33 kr.
http://www.macrumors.com/2014/06/24/optical-image-stabilization-iphone-6/

Och visst tenderar saker bli billigare med tiden (premium mobilerna blir dock dyrare hela tiden), men även om OIS genomgått en prisrevolution och halverat priset så skulle en mobiltillverkare göra en ordentlig besparing. Om man räknar på en ganska vanlig volym för en premiumserie om 10 miljoner enheter under sin livscykel så skulle mobiltillverkaren spara 100 miljoner kronor om Vidhance stabilisering köptes för 5 kr per mobil.

Klarar Vidhance att ersätta OIS?
Svar på detta kommer från Imint och Andreas Lifvendahl.

I Noteringsprospektet sid 29 kan man läsa att:
"Både EIS och OIS levererar skarpare bildrutor i videon till Vidhance-algoritmerna, som därmed kan producera ett än bättre resultat."

Från början fungerade alltså stabilisering bäst om man först hade OIS/EIS.

Den 23 november 2016 publicerades en intervju med Lifvendahl gjord av Redeye. Där beskriver VD hur Vidhance nu fungerar bäst utan OIS. Se 3:30 in.
http://beta.redeye.se/company/imint-image-intelligence

Intervjuaren frågar: ”Är det så att smartphonetillverkare... kan dom så att säga undvika att behöva installera OIS genom att använda er stabiliseringslösning?”

Lifvendahl svarar: ”Ja så är det. Och framförallt fokuserat på video så tycker vi att vi får en mycket bättre lösning om vi har en bra sensor - bra kamerasensor, bra rörelsesensorer och sen struntar i OIS-modulen då har vi mycket större frihetsgrader att göra en riktigt snygg video på. Så att då blir det bättre och egentligen enklare och billigare att bygga telefonen"

Vidhance Video Stabilization fungerar alltså bra även för stillbilder. Annars skulle ju inte telefonen bli enklare och billigare att bygga utan man skulle fortfarande behövt ha OIS hårdvaran inbyggd för att få bra stillbilder.

Det är värt att notera att Lifvendahl den 16/11 2016, efter att inte haft något uppträdande på ett år, upprepar att Imint fortfarande ser Vidhance som den ledande tekniken för videostabilisering.

Fungerar som två produkter

För mig har nu Vidhance Video Stabilization blivit två olika produkter som efterfrågas av två olika skäl på marknaden.

  • Den ena är att stabilisera video. En ny lösning på ett problem som inte haft en lösning tidigare.

  • Den andra är att ersätta OIS hårdvaran med Imints mjukvara. En utveckling där en utrymmeskrävande mekanisk lösning ersätts av en mjukvara.

En mobiltillverkare skulle kunna se ekvationen som så att Vidhance ger en väsentlig besparing och dessutom får man en bonus i form av videostabilisering.

VD har sedan hösten 2015 beskrivit hur de möter ett större intresse från mobiltillverkare än de kan ta hand om och att de prioriterar de största och mest intressanta kunderna. Jag kan förstå det ännu bättre nu när VD visat att Imints erbjudande till smartphonetillverkare består även av en kostnadsbesparing för att ersätta OIS.

Med ovanstående som underlag kan man tänka sig att Imint har en god förhandlingsposition avseende vilken royalty per enhet man begär. Indikationen är att det ligger i det högre prisintervallet som VD kommunicerat.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?