Post entry

Industrivärden - skrämselanalys

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Industrivärden C 51 kr

I en nyligen gjord säljananalys raljerar Axier över att industrivärden inte anger vilket index de jämför sig med. Axier menar att detta sätt att resonera på är ett försök att dölja att det går dåligt.

Citat:

I rapporten som kom den 12 februari kan vi läsa ”Under den senaste tioårsperioden har totalavkastningen för A-aktien årligen, i genomsnitt, överstigit avkastningsindex med två procent”. Visst låter det bra? I själva verket så är inte siffran lika imponerande. En hastig kontroll av hur börsen utvecklats visar att den under de senaste tio åren inte rört sig alls. Det finns ingen positiv avkastning alls att tala om, och den genomsnittliga avkastningen hade varit större på ett bankkonto.

Axier tycker inte om den texten av flera orsaker. Det framgår till exempel inte vilket index som Industrivärden jämför sig med. Det finns ett antal sådana, och jämförelsen liknar mest det som bankerna och deras fonder ägnar sig åt där det framgår att det är just deras fond som varit bäst – historiskt sett. Kom också ihåg att historiskt bra avkastning inte är en garanti för en framtida positiv utveckling. En annan sak som vi reagerar på är att det står procent. Vi vet inte om det är ett förbiseende eller om det verkligen är procent. Alternativet är att det skulle stått procentenheter.

http://www.redeye.se/partneranalys/27468

--

Jag passade på att fråga IR chef Sverker Sivall , när han häromdagen presenterade Industrivärden för Umeås aktesparare. Han svarade omedelbart att jämförelseindexet är SIX RX index.

Syftet med indexet är att återspegla värdeutvecklingen ur ett fondförvaltar-perspektiv. SIXRX beräknas dagligen efter Stockholmsbörsens stängning.

SIXRX är ett förmögenhetsviktat index.

I SIXRX tar man hänsyn till den avkastning som aktieägarna erhåller i form av utdelning.

http://www.six.se/templates/pages/TextPage____263.aspx

------

Nu vet vi alltså, vilket index det är fråga om.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?