Post entry

Investmentbolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns fyra stora, noterade investmentbolag med börsvärden över 20 miljarder. Jag tror att det kan vara en god strategi att inneha alla fyra för bästa riskspridning och med potential att överträffa index långsiktigt.

De fyra aktierna är Industrivärden, Investor, Kinnevik och Ratos.

Stjärnan i gruppen är Ratos, som förvaltar en portfölj av onoterade innehav, s.k. private equity.
Förvaltningskostnaderna uppgår till cirka 0,6 procent av börsvärdet. Det är mycket bra, med tanke på att avkastningen varit god under en lång rad av år.

I en jämförelse med aktiefonder, som köps utan substansrabatt och där kostnaderna normalt är högre än 0,6 procent, framstår en portfölj med börsens fyra, stora investmentbolagsaktier som ett starkt placeringsalternativ.

--

Det finns förutom de stora, en rad mindre investmentbolag:

Borevind, EOS Russia, Latour, Spiltan, Svolder, Traction, Varyag, Vostok Gas, Vostok Nafta, Öresund.

--

Till detta kommer alla konglomerat (Midway), riskkapitalbolag (Ledstiernan), förvaltningsbolag (Lundbergs, Säki) och "rörelsedrivande bolag" (tex. Geveko).

--

Den som vill läsa mer om den ständiga "rean i investmentbolagen" kan med fördel titta på följande artikel:

http://www.aktiespararna.se/artiklar/Reportage/Rea-pa-borsen/

---

Skillnaden mellan ett investmentbolag och ett riskkapitalbolag är företagens placeringshorisont. För att få status som
investmentbolag måste företagen inneha värdepappren under en längre tid. Omsättningen av deras ägandeandelar i de företag de investerar i ska på aktiemarknaden inte överstiga en tredjedel per år. De ska också ha god spridning inom olika stora företag inom olika branscher.

Staten vill främja långsiktig företagsutveckling i Sverige, -investmentbolag behöver därför inte skatta på reavinster, f.n 30%, utan alla vinster är skattebefriade.

Ett riskkapitalbolag innehar inte denna skattebefrielse. Det före detta investmentbolaget Bure tappade sin investmentbolagsstatus efter att i början av 2000-talet gjort många och snabba ändingar i sin aktieportfölj.
Bolaget eftertaxerades därför också för de reavinster som gjordes. Numera heter bolaget Bure Equity.

--

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?