Post entry

Mr Market vet alltid bäst

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I Benjamin Grahams böcker talas det alltid om Mr Market. Läsaren och investeraren måste veta och lära sig att det alltid är marknaden som bestämmer (Mr Market).

I bland är Mr Market glad och ibland är han ledsen. Någon gång har Mr Market fel på hjärtat. I oktober har han vid något till fälle haft hjärtstillestånd.

En känd journalist i Svenska Dagbladet gjorde sig under helgen lustig över att börsklimatet personifieras och att börsen får mänskliga drag som girig o.s.v. Och det värsta är tydligen att i bland blir han sjuk. Han har i oktober fått besvär med hjärtat.

Men vad är detta för något. Har journalisten i Svenska Dagbladet rätt som anser att det är något osund att ge Mr Market mänskliga drag. Att förmänskliga honom.

Jag har som mitt motto på denna sida haft och har fortfarande att det är marknaden som har rätt. Inte jag!

Vad årets aktuella kris har fört med sig är att börsen (Mr Market) är en perfekt mätare på dagens ekonomi och hur den kommer att utfalla.

Det bästa vore nog att om börsen går upp tio procent, då höjs räntan med en procent. Går börsen ned tio procent då bör räntan sjunka med en procent.

Är denna idé columbi ägg. Är det svaret på hur låg- respektive högkonjunkturer skall bemästras. Är denna idé värd Nobelpriset i ekonomi?

Vi vet ju alla att börspriserna, energipriserna och lite annat smått och gott räknas bort när Centralbankerna beräknar inflationsorsaker värda att höja räntan för.

Vem har glömt debatten i somras när Centralbanken enligt flera analytiker höjde räntan i onödan för att en tjänsteman räknat fel på hur mycket skorna i skoaffärerna hade höjts? Skall man skratta eller gråta.

Nåväl denna betraktelse här och nu av mig på Redeyes blogg kommer sig av Industrivärdens bokslut för tredje kvartalet (31/10 2008).

Där skriver verkställande direktören Anders Nyrén att Industrivärden i ervärderliga tider haft 20 procent som gräns för skuldsättning. Men i dag har man övergivit denna så i 60 år för företaget Industrivärden så viktiga affärsidé.

I dag är plötsligt gränsen för skuldsättning satt till 30 procent.

I den värsta av kriser vi levande människor i dag har upplevt (nåja Aktiestinsen var 16 år under Kreuger-krisen, han har upplevt annat), men i denna exeptionellt svåra kris då överger Industrivärden denna tidigare så framgångsrika pricip.

VD Anders Nyrén ändrar ett vinnande koncept och köper i dag fler aktier i Volvo för lånade pengar.

Så här motiverar han detta i Dagens Industri i dag (31/10 2008):

20 procent är ett långsiktigt mål som är lite överspelat just nu när vi befinner oss i en situation vi aldrig upplevt och förhoppningsvis aldrig mer behöver uppleva, nämligen en total kollaps när det gäller börsvärden. När vi tittar på vad man kan bedöma vara de riktiga värdena, inte de kortsiktiga, för vår portfölj av fina kvalitetsbolag så är vi beredda att ha den skuldsättning som vi har nu eftersom våra tillgångar är felaktigt värderade på långsikt", säger Anders Nyrén.

Min bloggkommentar:

Är det Mr Market eller Mr Anders Nyrén som skall bestämma vilket aktiepris som är det riktiga!

Jag håller på Mr Market, Mr Nyrén får ursäkta!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?