Post entry

Inflation åter lösningen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Recession, depression eller rejäl inflation.

Jag har tagit det lungt med bloggandet under ett längre tag. Jag har helt enkelt haft en hel del annat för mig. Det är kanske bra.

Tyvärr går inte marknaden alls som jag förväntat mig. Trots rekorlåga räntor går ekonomin knackigt och marknaden har förtvivlat svårt att lyfta, den har till och med fallit betydligt. Tillväxten verkar ha stannat av i princip i hela västvärlden med undantaget Tyskland och Norden. Vad har då hänt.

1. Bankerna i Europa utmanas av att marknaden inte alls tror på deras värdering i balansräkningarna.

2. Italien har fått problem med att låna upp på marknaden

3. Den amerikanska tillväxten är obetydlig trots låga räntor.

4. En rad andra orsaker på makroplan som tidningarna fullständigt pepprat oss med.

Trots en knackig tillväxt i Eurozonen har Trichet vågat sig på att höja räntan från 1 procent till 1,5. Varför?

Han anser helt enkelt att den tyska tillväxten behöver mattas med högre räntor. Övriga stora länder i sammarbetet växer långsamt och är beroende av låga räntor.

Han vill med alla medel försöka behålla förtroendet och värdet i Euron som valuta. Något som i sin tur är konstigt då en svagre valuta skulle gynna mer eller mindre alla i hela sammarbetet.

På andra sidan Atlanten har Big Ben valt att lämna räntan på 0 som kortast till 2013. Hushållen, företag och banker har under denna tid av oro passat på att minska ned sin skuldsättning rejält. Hushållen har minskat skulderna med ca 10 procent. Banker och företag har minskat skulderna med ännu mer.

Staterna har visserligen höjt sin skuldsättning till nästan 100 procent av BNP. Vad gör då dessa åt det. Den enkla och självklara lösningen är inflation. Är skuldsättningen tillräckligt hög tjänar de flesta på en hög inflation. Ben har fattat detta och kommer göra sitt bästa för att hålla inflationen hög men ändå bibehålla förtroendet.

I Europa fattar Sarkozy vad som händer och har förutom att börja snickra på en gemensam finanspolitik, troligtvis med högre inflationsmål. Han har även indirekt uttalat sig om att med dessa skuldnivåer är det bättre att låta inflationen göra jobbet. Inte exakt i dessa ordalag men han andvände istället ett fördömmande av att allt sparande i Eurozonen vilket kan få förödande konsekvenser för tillväxten. Även Merkel har fattat vitsen men hennes bror duktig landsmän håller inte med.

Istället kommer beskyllningar som att Tyskland inte skall rädda vitlöksdeltat. Rent logiskt borde tyskarna applådera att de har lägsta arbetslösheten på över 20 år.

Jag kan förstå rent moraliskt vad de menar men inte rent praktiskt. Tyska och Franska banker tagit vatten över huvudet och gjort arbitrage vinster på skillnaden mellan Tyskland och andra länder. Nu när marknaden fattat vad som hänt har helt plötsligt dessa "säkra" arbitrage vinster byts mot möjliga förluster. Bankernas balansräkningar måste nu snart åter fyllas på. Med följd av striktare regler. EU kommer inte låta dem konka istället kommer valutans värde tillåtas gå nedåt.

Tyskarna, Kineserna och Japaner får helt enkelt se sina besparingar i statspapper krympa i värde. Bror duktig får helt enkelt bita i det sura äpplet igen.

Tyskland vs Sydeuropa

Hur skall vi då skydda oss.

1. Guld - Denna metall är bra för de som tror på en långvarig inflationsökning och svag tillväxt.

2. Aktier - Företag kommer till viss del kunna försvara sig mot valutasäkningarna

3: Fastigheter - Realvärden har historiskt sett vart bra under kriser. Problemet är att fastighetspriserna idag är historiskt höga sett mot våra inkomster.

4. Råvaror - Personligen tror jag mycket av inflationen kan försvararas med hjälp av råvaruinvestering.

Lycka till allhopa. Personligen är jag fortfarande mer bull än bear mot aktiemarknaden.

http://www.dn.se/ekonomi/lars-calmfors-hoj-inflationsmalen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?