Post entry

Inhalation Sciences

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Lungforskning kommer att öka avsevärt p.g.a. Covid-19

Inhalation Science - en genomgång av caset.

Disclaimer: Detta dokument är en sammanfattning av varför vi i Discord-gruppen för ISAB valt att investera i bolaget. Det är på inget sätt en köprekommendation utan var och en fattar självklart sina egna investeringsbeslut. Inhalation Science är ett bolag noterat på Spotlight Stock Market. I vår mening ett bolag som allt för få upptäckt och förstår, därav denna text.

Kort introduktion

Bolaget har genom grundaren dr. Per Gerde utvecklat ett medicinskt instrument (PreciseInhale®) som förutsägbart och repetitivt kan frambringa aerosoler, partiklar, i den form och mängd som forskare önskar för att kunna utföra sin medicinska-, miljö- och toxiska forskning. Detta är ljusår från den traditionella forskningsmetoderna som ser likadana ut idag som för 50 år sedan (ofta djurförsök) där data är betydligt mer variabel och osäker. För en enkel instruktionsfilm, klicka på denna länk. Instrumentet och dess moduler har ett gediget

  • patentskydd
  • Kundbas

Kunder är alltså forskande institut, läkemedels- och kemibolag. Kort och gott alla bolag som har att göra med hur våra lungor reagerar på partiklar, således finns även tobaksindustrin som potentiell kund. (Philp Morris har bl.a. använt sig av Preciseinhale och dess moduler i deras forskning, vetenskaplig publikation Redan idag har ISAB en lång lista kunder av världsklass. Många av bolagen är typiska forskningsdoldisar men utgör ändå gräddan inom detta område exempelvis: Chiesi, King's College och Fraunhofer. I dagarna (20-10-30 och 20-11-17) kom PM om att Vito, the flemish institute of technol och Wiens universitet köper instrumentet. Mer välkända namn som Astra Zeneca, Karolinska institutet och Dow.

Affärsmodell

  • ISAB erbjuder både själva instrumentet med sina moduler samt uthyrning och så kalladeCRO-uppdrag (kontraktsuppdrag) där ISAB utför forskning åt kund, som en konsult.
  • Förbrukningsutrustning och service av instrument.
  • USP (Unique selling point):
  • Stor kostnadsbesparing för kund. Både i direkt form av att en mindre mängd framtagen substans behövs. Dessa initiala batchar är ofta väldigt dyra. Det finns också strategisk vinster på management-/affärsmässig nivå. Kunderna får en mer förutsägbar forskning med pålitliga resultat - som håller världsklass - på så vis kan man snabbt identifiera problemet/lösningen och fatta beslut om att gå vidare eller lägga ner forskningsprojektet i tid utan att bränna för mycket pengar.

citat från kund: “if we’d known about this instrument two years ago, we wouldn’t have had an inclusive phase II clinical trial that absorbed so much development costs and time”.

Sannolikt att detta instrument med tiden blir “standard” för den här typen av forskning, kanske till och med direkt efterfrågad av läkemedelsverk som amerikanska FDA och europeiska EMA.

Påverkan av Covid-19:

Tyvärr ganska stor. Besök hos kund och besök hos ISAB för att visa produkt har av naturliga skäl inte kunnat genomföras. Inte heller möjlighet till installation av nya instrument vilket gör att kunder sannolikt har avvaktat med att beställa. Å andra sidan borde den potentiella kundstocken vara hög då området kring små partiklar, som exempelvis virus, på inget sätt kommer minska framöver, snarare tvärtom. Trots Covid har dock bolaget sålt 2 stycken system i närtid vilket imponerar. Pandemin har dock inte uteslutande haft en negativ effekt på bolaget då bolaget har uppgett att man har fått en ökad efterfrågan på CRO-uppdrag från sina biopharma-kunder under covid-19-pandemin. Enligt säkra källor håller bolaget på att gå igenom sina marknadsföringskanaler, om de kan nå ut till kunderna med mindre fysisk närvaro.

Svagheter

Per Gerde som är hjärnan bakom företagets framgångar är ett geni som besitter mycket stor kunskap. Vad han åstadkommit fram tills nu är häpnadsväckande och samtidigt är han bolagets absoluta nyckelperson. Skulle något hända Per skulle bolaget påverkas mycket negativt.

Triggers

Bolaget har inlett en klinisk validering av instrumentet. Det betyder att man efter att denna är klar vilket beräknas ske under -21 ska kunna använda instrumentet på människa. vilket kommer accelerera användandet och resultaten och ge ringar på vattnet för ökad försäljning. I praktiken betyder det för läkemedelsbolagen kan i princip göra hela FAS I genom Preciseinhale och dess moduler. Det sparar både tid och pengar eftersom respiratoriska läkemedelsforskningen är den dyraste sektorn att forska inom, även där flest bolag faller på otillräckliga resultat. Det är så stor efterfrågan att t.o.m en global kund går med och samfinansierar att vidare utveckla en av Preciseinhales moduler XposeALI

Enligt Per Gerde som vet vad han pratar om då han är hjärnan bakom produkten är detta steg “formalia” som förvisso ska ske metodiskt och av oberoende aktör för att korrekt och regulatoriskt utförd. Mer kring tidplanen finns att läsa via denna länk. Detta är bolagets största trigger som bör ge ett helt nytt case och en helt ny värdering.

Under året har man också knutit avtal med en stor global distributör inom medicinteknik vidnamn TSE. De har börjat marknadsföra PreciseInhale® vilket högst sannolikt kan leda till merförsäljning av instrumentet jämfört med tidigare.

Den nya styrelseordföranden som tillträdde i våras, Daniel Spasic​,​ har lång erfarenhet av attbygga bolag inom medicinteknik. Daniel äger även 400.000 st teckningsoptioner (se avsnittet värdering nedan).

Vaccinering och lättnad av covid-19 i hela samhället leder sannolikt till fler försäljningar dels för att samhällen återgår till det normala och för att större fokus på forskning inom inhalation är att vänta.

Sammanfattning till varför ISAB bör vara en del av din tillväxtportfölj:

  1. Kundbas med aktörer i den absoluta forskningseliten som återkommande kunder.
  2. Kommersiell unik patenterad produkt med möjlighet att utvidga ”bibliotek” av moduler för olika tillämpningsområden.
  3. Stark kassa sen aktierna i Ziccum såldes (uppskattar att ingen nyemission behövs innan klinisk validering är klar).
  4. Relativt ny driven VD och mycket erfaren styrelseordförande. Stor skillnad på management jämfört med tidigare, båda har tillträtt under året och kommer utveckla och driva bolaget framåt ihop med Per.
  5. Klinisk validering under -21 som enligt bolagets ”hjärna” Per Gerde, är formalia-dvs säker på utfallet.
  6. Stark försäljning under början av året innan covid slog till.
  7. Avtal med TSE Systems med förpliktelser att köpa minst tre maskiner under 2020/21 och som dessutom börjat göra reklam för bolaget i sina kanaler.
  8. Möjlighet att bredda kundbas inom miljöområdet.
  9. Stort fortsatt fokus på lungsjukdom både pga covid men också från pkt 8 ovan då miljontals människor dör årligen på grund av partiklar från förbränning.
  10. Minskat behov av djurförsök.

Bolagsanalys av Mangold (riktkurs 19kr/aktie):

https://inhalation.se/wp-content/uploads/2020/08/Inhalation-Sciences-uppdatering-2020-08-3

1-1.pdf

Värdering: Pinsam i dagsläget. Hela bolagets unika kunskap och omfattande patentskydd värderas i skrivande stund (2020-11-17) till 89 MSEK.

Antal ägare på Avanza är relativt låga: 1071.

Freefloat är låg. Många stabila långsiktiga ägare som inte säljer sina innehav, bland annat grundaren Per Gerde samt Råsunda Förvaltning (största ägare). VD och styrelse är även med i ett incitamentsprogram som löper ut 1-30 juni 2022 där de får teckna aktier för 13.58 kr och för det har de betalat 1.1 kr per TO där bla styrelseordföranden Spacic tecknat för 400 000 st.

Att bolaget blivit så pass översålt beror sannolikt på låg freefloat i kombination av att en tidigare “Pump-n-dump” utförd av ett gäng danskar fick in många kortsiktiga ägare som “fastnat” och sedan börjat rycka plåster/städat bort röda innehav i sin portfölj under pandemin.

Ägarlista:

STÖRSTA ÄGARE

Senaste förändring 2020-10-16

Ägare Kapital % Röster %

Per Nilsson 14,09 14,09

Nordnet Pensionsförsäk... 9,15 9,15

Per Gerde 8,93 8,93

Avanza Pension 6,36 6,36

Robert Joki 4,85 4,85

Tobias Granberg 3,24 3,24

Georg Petersen 2,78 2,78

Nordnet Livsforsikring AS 2,36 2,36

Jan Christer Dahlström 2,20 2,20

Magnus Olsson 2,09 2,09

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?