Post entry

Inhalation Sciences står inför sitt stora genombrott

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Analysinstrument och prekliniska analyser i lunga, kan man tjäna pengar på det? Med starka marginaler, tydlig tillväxt och en game changer 2021 kommer ett 100 miljonersbolag uppvärderas stadigt framöver och den långsiktiga kan luta sig tillbaka.

Inhalation Sciences (ISAB) är ett väldigt litet bolag med en värdering på blott 100 miljoner trots en stark kassa (försäljning av aktieinnehav i H1 2020 kan man tacka för det) och låg burn rate. Det är inte ett emissionscase inom överskådlig tid. Mangolds analytiker (se länk nederst) räknar med att verksamheten ska göra vinst 2021 (vilket ligger nära till hands då man gjorde vinst redan i Q1-20). En inspirerande trigger ligger på medellång sikt. Återkommer till det nedan.

Vad gör de?

Analysinstrument till pre-kliniska studier i lunga. Utför analysuppdrag för forskning i lunga i pre-klinisk fas. Kunderna är flera av de starkaste forskningsbolagen i världen.

Dagsläge

Q1 och Q2 spretade åt helt olika håll. Där Q1 gjorde marknaden vild av upphetsning med en nettoomsättning på 5,7 miljoner SEK (tillväxt på 700ish% jämfört med Q1 2019). Q2 blev istället en trist historia för bolaget som är beroende av att sälja in sina nya produkter via mässor och platsbesök. Givetvis var detta omöjligt hela Q2 och lär bli det under en stor del av Q3 också. 

Ett dåligt momentum i nyförsäljning ger dock ett bra läge för den långsiktige investeraren. Eftersom kassan är stark kommer bolaget hinna uppnå flera framgångar och ett positivt kassaflöde innan (om) utspädning kommer på tal. En soliditet i bolaget på 73% är förtroendeingivande.

Framtiden och tillväxten

Det som fångar mig med caset förutom den stabila grunden är den förväntade tillväxten. Den direkta marknaden för bolagets produkter (exklusive analys och forskningsuppdrag) är enligt Mangold ca 7 miljarder kr, så det finns en bra marknad att ta av. Som investerare är man förstås extremt tidigt in i bolaget nu, därav går det inte att följa försäljningsutveckling och jämförelsevärden blir extrema. 

Men historiken ger oss ledtrådar. Q1 2020 visade att en försäljning på 5,7 miljoner skapar ett positivt rörelseresultat om en dryg miljon. Bruttomarginalen ser ut att vara oerhört hög, någonstans mellan 60-80%, baserat på siffrorna från Q1 och Q2. Min tro är att dessa två parametrar indikerar att en stark framtida tillväxt skulle kunna få vinsten och därmed aktiekursen att mångdubblas. 

Men är det då rimligt att man får tillräcklig tillväxt? 29 april i år fick ISAB in sin största distributör (TSE) , en ledande tillverkare av forskningsinstrument (med närvaro på i stort sett hela världsmarknaden där ISAB ska sälja in sig). Jag föreställer mig att TSE inte haft de bästa förutsättningarna att sälja in ISABs nya produkt på grund av det enerverande viruset som stoppat alla personliga kontakter. Men avtalet har ändå givit försäljning av minst 3 moduler PreciseInhale för dryga 3 miljoner. Jag tror TSE-avtalet är den viktigaste pusselbiten för tillväxt man kunde få under 2020 - avtalet lär börja leverera försäljning så snart världen öppnar upp.

Även under Corona-perioden har analysavdelningen i ISAB gått bra. Stabila intäkter under den här för forskningen svåra perioden ger förhoppningar om en stor utväxling när verksamheterna kör för fullt igen. Positivt för bolagets analysavdelning är förstås att Covid-19 har givit uppdrag då ISABs specialitet ju är lunga. 

Det droppar med jämna mellanrum in mindre order på 0,5-1 miljon i form av PM. Ovanligare ännu, men förhoppningsvis vanligare när säljstyrkan och TSE kan mobilisera för fullt igen, är order på hela inhalationssystemen som genererar flermiljonorders. Tillväxten ser stark ut redan i H2 även om jag tror Q3 kan bli något av en gäspning. Ska man tro Mangolds analys landar försäljningen i H2 på dryga 11 miljoner. Med de marginalerna ISAB har vore det extremt starkt för ett tillväxtbolag i 100 miljonersklassen. 

Så långt gillar jag bolaget. Men det som verkligen ger en pirrande känsla är när man tittar på den kliniska marknaden. "ISAB kommer när COVID-restriktionerna hävs och patienterna kan börja rekryteras att initiera en klinisk studie med PreciseInhale. Målsättningen är att i tillägg till pre-kliniska försök även kunna utföra kliniska försök med PreciseInhale-systemet." 

Den dagen bolaget får godkänt att använda sina instrument i kliniska försök öppnas en helt ny värld att sälja in sig på, såväl för produkterna i sig som för forskningsavdelningen. Detta är Triggern på sikt, den som kommer få bolaget att omvärderas helt av marknaden. 

Är den värd att vänta på då? Ja. Jag tycker det. Kan man följa Mangolds förväntade tillväxt (som är mycket försiktigt antagen) bör kursen enligt dem upp ca 60%. Så länge värderingen håller sig under 150 miljoner köper jag gärna ISAB, i dagens skick. Framtidsutsikterna är kittlande, bolaget stabilt med högkvalitetsprodukter och har redan visat att de kan göra vinst (även om Q2 logiskt nog förstörde det fina Q1). 

Aktieägarmässigt är det en stark skara som är de största delägarna. Det låga börsvärdet kombinerat med en stor mängd aktier bundna till långa händer gör floaten liten även om det är en aktiv handel.

För en seriös analys av bolaget och inte bara min hobbyanalys här, se följande länk: file:///home/chronos/u-c90876011e237a4e05519d497ed63f4dde8edbff/MyFiles/Downloads/Mangold%20Insight%20Investment%20Case%20Inhalation-Sciences.pdf

VD berättar om bolaget + Q&A från i somras (rekommenderas, 1 timme lång och mycket informativ!) https://www.facebook.com/manne.masarrat/videos/10158076698755932/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?