Post entry

Börsens bästa case?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Inission, uppdaterad riktkurs 300 kr

Inission är det bästa låg risk caset på börsen som jag kan se idag. Av de aktier som man kan räkna hem sticker Inission ut, med en rysligt låg värdering, låg risk och kryddad med möjligheter.

Både en mogen och omogen bransch

Mogen då det finns lång erfarenhet av tillverkning och bra förutsättningar att få skalfördelar vid expansion genom företagsköp. Där det senaste året skett ett antal uppköp eller sammanslagningar. Inission har sagt sig vilja vara aktiva inom den pågående omstruktureringen, och gjorde sitt senaste uppköp för någon månad sen.

Omogen då det tar tid att bygga upp ett företag med tillverkning i ett antal länder för att på rätt sätt kunna erbjuda bästa alternativet under en produkts hela livscykel. Flera kontraktstillverkare har startat utifrån nedläggning av en fabrik i Sverige, och inte haft möjligheter att initialt erbjuda ett fullödigt koncept. Branschen har historiskt inte tagit ut rätt pris för sina tjänster, framförallt då man tar över tillverkning vid produktionstoppar. Potentiella kunder har inte insett alla kostnader och problem som följer med utflyttning av produktion till låglöneländer, som man slipper genom att anlita en kontraktstillverkare.

Det finns en trend mot att kunder efterfrågar helhetslösningar för deras produkters livscykel, vilket innebär att det blir större kunskapsinnehåll i kontraktstillverkarnas tjänster och därmed följande bättre marginaler. I det längre perspektivet kan man se kontraktstillverkare som en specialist med internationell närvaro, inom tillverkning och viss logistik och på så sätt en naturlig del i den övergripande trenden mot högre grad av specialisering inom befintliga verksamheter.

Inissions historik

Inission har ett antal år med god lönsamhet bakom sig. Man har visat att man kunnat köpa upp och integrera företag i sin verksamhet, med bibehållen lönsamhet.

Möjligheter

Av genomförda företagsköp inom branschen har vi kunnat se att förefaller skett till P/E tal runt 4,5 och till del betalats med egna aktier. Inom branschen har intresset den senaste tiden varit osedvanligt stort för att åstadkomma större enheter, med ett antal företagsköp det senaste året. Inission är väl förberedda för denna utveckling med goda erfarenhet av företagsköp och en för branschen stark balansräkning. Man har ett pågående ambitiöst effektiviserings program där man har som målsättning att dubblera effektiviteten. Marginalerna förväntas öka inom branschen framöver p.g.a. större medvetenhet om fördelarna med kontraktstillverkning. Inission med inriktning mot elektronik tillverkning ligger för närvarande helt rätt i den inhemska konjunkturutvecklingen.

Risker

Det finns förstås många risker som man alltid måste ha i bakhuvudet som investerare, t.ex. med stora kunder och nyckelpersoner i ett företag som Inission. Men de är samtidigt möjligheter och det är svårt att peka ut något speciellt. Totalmarknaden är svår att uppskatta då man konkurrerar med kundernas egna produktions resurser, men den organiska tillväxten rör sig troligen omkring 5%/år de närmaste åren. Med tanke på verksamhetens inriktning mot elektronik, där konjunkturen är mycket stark, möjligheterna och förmågan till uppköp, effektiviseringsprogram och historiskt många år av god lönsamhet är risken begränsad, generellt sett jämfört med andra aktier och jämfört med bransch kollegor på börsen.

Värdering

Om man går igenom senaste Q rapporten kan man se att det finns stora dolda värden i bolaget både i resultat och balans samt ett motsvarande starkt kassaflöde. Om vi värderar Inission till p/e 10 på 2015 år förväntade vinst hamnar bolagsvärdet idag på ca 300 kr per aktie. Det som skett sedan senaste värderingen är att Inissions intressebolag Incap haft en bra utveckling på börsen efter att man gjort en turn a round och talar om bättre resultat framöver. Börsvärdet på Inissions andel i Incap har stigit från 105 till 140 miljoner (Kurs EUR 0,155). Se gärna tidigare blogg ...

H2

Q3 med semesterperioden är som i många företag ett något svagare kvartal, medan Q4 är det normalt starkaste kvartalet i branschen. Man kan förvänta sig att Q3 kommer in i nivå med Q1.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?