Post entry

Inission, rapport kommentar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Inission kom in med en Q4 rapport som var mycket svagare än förväntat. Man har under perioden tagit kostnader i samband med neddragning på två orter och införandet av nytt versamhetssystem i en verksamhet samt uppdagat en lagerdifferens. Tillväxten i rörelseresultatet var ändå 26% och 12% i omsättningen.

Bolagets redovisning följer inte IFRS varför det finns betydande dolda värden främst hänförliga till goodwill avskrivningar. För att få en rättvisande och med andra börsbolag jämförbar bild av resultatet behöver det justeras. I Q4 har man gjort goodwill avskrivningar på 2,59 miljoner i Incap och 0,9 miljoner i övrig verksamhet. Totala goodwill avskrivningar under året är på 5,18 (Incap) + 3,6 (övrig) = 8,5 miljoner. Vidare har man haft extraordinära kostnader under året på 2,7 miljoner varav en del kan komma att återföras. Resultat före skatt var 17,4 miljoner för 2015, justerat för goodwill var det 25,9 miljoner vilket innebär 20,2 miljoner efter schablonskatt eller 16,80 kr per aktie. Om vi justerar för de extra ordinära kostnaderna 2015 då dessa inte återkommer 2016 blir vinsten per aktie 18,60 kr. Utöver detta har man haft kostnader för neddragning av personal och nytt verksamhetssystem vilka förhoppningsvis inte återkommer 2016.

Konjunkturläget för svensk tillverkningsindustri är "betydligt starkare än normalt" och växande under december. Inhemsk elektronik produktion har dock stått stilla under senaste kvartalet, och december var svagt. Tillverkningsindustrin ser positivt på det kommande kvartalet, företagen är mer nöjda med alla komponenter, orderstockar, färdigvarulager och produktionsplaner.

Bransch kollegorna Note och Hanza hade båda starka Q4. Även om elektronik segmentet inte varit expansivt under kvartalet kom den minskade efterfrågan i Inission som en överraskning med tanke på konjunkturläget. Tycker även att det är anmärkningsvärt att man inte gått ut med ett pressmeddelande om neddragningen i Tallin.

Resultatmässigt har inbromsningen belastat Q4 i omställningskostnader, vilket tillsammans med andra extraordinära kostnader gett ett "missvisade" svagt resultat under kvartalet. Men omsättningen minskade med nära 12% i befintlig verksamhet.

Frågan är hur minskningen i efterfrågan kommer att slå igenom kommande kvartal, och i vilken mån ny verksamhet kan kompensera för bortfallet? Vidare om nedgången mot bakgrund av konjunkturläget kan kompenseras? Sett till befintliga fundamenta är Inission mycket lågt värderat, särskilt med beaktande av att betydande icke återkommande kostnader tagits. Samtidigt är det oklart vilket resultatgenomslag en inbromsning i efterfrågan av Q4s omfattning i befintlig verksamhet får. För att skingra osäkerheten behöver man mer kött på benen från bolaget, i annat fall får vi avvakta kommande kvartalsrapport då vi kan se hur summan av alla plus och minus fallit ut.

Långsiktigt säger Inissions styrelse om framtiden att "Koncernens mål är fortsatt lönsam tillväxt. Vi avser att växa både organiskt och via förvärv". Även om omsättningen fortsatte att växa Q4 och betydande del av kostnaderna under kvartalet var icke återkommande, väcktes en del både mjuka och hårda frågetecken. Q1 rapporten blir avgörande för att bedöma utvecklingen under 2016 om inte bolaget tidigare återkommer med en prognos.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?