Post entry

Inission, riktkurs +100%

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Inission kom på fredagen med sin halvårs rapport, tillika den första kvartalsrapporten som börsbolag.

Inission äger 41,5% av den börsnoterade finska kontraktstillverkaren Incap, innehavet har ett börsvärde idag på ca 105 miljoner.

Verksamheten i Inission exklusive Incap redovisade första halvåret en vinst efter skatt på 8,379 miljoner (Notera speciellt att man i resultaträkningen bokfört Incaps resultat netto efter goodwill avskrivningar på 2,590 miljoner till 0,587 miljoner.). Till detta har man gjort goodwill avskrivningar för tidigare förvärv på 1,8 miljoner. Goodwill avskrivningarna är en ren bokföringsmässig åtgärd som inte görs om man följer modernare IFRS regler. Men eftersom det minskar skattebelastningen görs fortfarande avskrivningar av goodwill i ett antal börsbolag enligt andra redovisningsplaner. Den verkliga eller justerade vinsten i Inission exklusive Incap blir då 10,2 miljoner efter skatt för H1.

Vi är ganska säkra på att andra halvåret kommer att bli bättre än det första för Inission, så om vi använder en vinst multipel på 11 på halvårsresultatet kan det anses motsvara ett p/e tal på 10 för 2015 och bolaget har en nettoskuld på drygt 14 miljoner. Värdet av Inission blir då 225 miljoner för egna verksamheten och 105 miljoner för Incap innehavet samt en nettoskuld på 15 miljoner, totalt 315 miljoner och med 1,2 miljoner aktier ger det en motiverad kurs på 262 kr per aktie.

Alternativt kan man göra en värdering utifrån kassaflödet, vilket före rörelsekapital som var 14,3 miljoner efter skatt första halvåret. Motsvarande antaganden för H2 skulle ge ett kassaflöde före förändring av rörelsekapital på 31,5 miljoner för helåret. En multipel eller DCF värdering utifrån detta skulle ge en motiverad kurs i nivå med eller högre än 262 kr per aktie.

Riktkursen på 262 kr baserad på p/e 10 för 2015, ligger närmare 100% över dagskursen.

För er som vill ha mer kött på benen om Inission eller varför läget ser så ljust ut just nu för bolaget rekommenderas nedan tidigare publiserade bloggar.

Allt du ville veta om Inission...

Bolag i vinnarhålet

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?