Post entry

Interfox Resources – Börsens bäst bevarade hemlighet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Interfox Resources har mycket snabbt kommit väldigt långt i byggandet av ett framgångsrikt prospekteringsbolag inom olja och gas. Så pass snabbt att marknaden inte hinner med och är skeptiskt, även om samtliga parametrar ser rätt ut. Bolaget är ännu för litet för att locka till sig de stora investerarna och kunniga analytiker. Och de små aktörerna har alldeles för grund kunskap att kunna se och analysera det rätta värdet.

Bolaget har med förhållandevis små resurser lyckats skapa rejält stora värden och en enorm potential på väldigt kort tid. Om man tolkar marknadens reaktion, har de gått alldeles för snabbt för att marknaden ska förstå och hinna med och av det skälet möts aktien med väldigt stor skepsis.

Läser man bloggar och forum så finner man en stor skara människor som dissar aktien hårt och förutspår att allt är en bluff och påstår samtidigt att både pengarna och bolaget tar slut väldigt snart. Men alla fakta som finns på bordet tyder på att de får fel och bolaget går från klarhet till klarhet.

Och inte gör Putin det mindre nervöst med sitt lynniga sätt att regera Ryssland som skapar problem med både statsfinanserna och finansieringsmarknaden. Att vi i Europa som svar på detta skapar tuffa sanktioner mot Ryssland gör det inte lättare för aktiemarknaden att förstå risk och värde av en oljekälla som är belägen på Rysk territorium.

Sanktionerna mot Ryssland är i sig är inte av den arten att den kan knäcka Rysslands ekonomi. Däremot skapar den auktoritära politiska situationen i Ryssland en tveksamhet hos utländska företag om Ryssland verkligen är en marknad där man törs investera i.

Men man får inte glömma bort att Ryssland är oerhört starkt beroende av intäkterna från export av olja och gas, så när oljepriset fallit dramatiskt, liksom råvarupriserna, skapar det oroligheter hos alla med investeringar i ett område som är instabilt. – det är lätt att förstå. Men då beroendet av intäkterna från gas och olja är större än någonsin, är risken att Putin skulle skapa konflikt med ägarna av dessa mindre än någonsin.

Och ett tydligt tecken på det är att man kan konstatera att Putin och Ryssland ändrat energifokus från Europa till Asien

Förutom att Kina och Ryssland nyligen skrev ett gas avtal som sträcker sig över 30 år och uppskattas vara värt 400 miljarder dollar har Ryssland nu ett nytt jätteprojekt på gång i Asien. Denna gång är det Indien som ska göra sig beroende av de ryska gasfossilen. UPI rapporterar att president Putin och Indiens premiärminister Narendra Modi har diskuterade ett ryskt-indiskt jättegas-projekt. "Det största energiprojektet i historien" hävdar Rysslands ambassadör i Indien.

Det handlar om en rysk gasledning som ska gå via södra ryska gränsen mot Indien, ett projekt som ska ta fem år att bygga och beräknas kosta 40 miljarder dollar eller närmare 274 miljarder kronor. Gasledningen ska sannolikt gå via Himalaya och därmed komplimentera Indiens två andra gasledningar från Turkmenistan och Iran.

En sak blir allt mer tydlig. Europa ska inte tro att Ryssland behöver den Europeiska gasmarknaden hur länge som helst, inte heller oljekunderna. Med fler Asiatiska kunder och en infrastruktur inom räckhåll för att leverera rysk gas och olja kan Ryssland blunda för västerländska embargohot och samtidigt stärka Kinas position gentemot USA. Enligt devisen "min fiendes fiende är min vän" ser Ryssland knappast något problem med att förse Kina med den energi landet behöver.

DET ÄR DETTA SOM SÄKERSTÄLLER ATT INTERFOX KOMMER ATT LYCKAS.

INTERFOX är i slutförhandlingar med två Asiatiska intressenter/ aktörer och förhandlingarna går helt enligt plan meddelade ledningen senast på stämman för ca en vecka sedan. De har även rapporterat att det finns ytterligare två Asiatiska intressenter som vill vara med och förhandla. Man kan förenklat säga att det står Asiatiska företag i kö för att göra affärer med Interfox. Och man får inte glömma bort att Interfox är ett litet företag, med små resurser att förhandla med fyra bolag samtidigt. De Asiatiska företagen är stora och var och en av dem väldig mycket uppmärksamhet. Förhoppningsvis ser vi resultatet av det inom kort.

Att det är Asiatiska intressenter är ingen slump, utan det matchar väl Rysslands intresse med att skifta fokus från Europa till Asien. Vilket upphäver hotet att Ryssland på något sätt skulle sätta sig emot en ny ägare av fyndigheten från de samarbetspartner de själva önskar se i framtiden. Detta faktum borde göra aktiemarknaden glada och få kursen att stiga och bättre återspegla det underliggande värdet av bolagets tillgångar. Men då det främst är traders och småhandlare som äger aktier idag gör att aktien handlas i en femtedel av det underliggande värdet en stund till. Men bara en kort stund till, då vi såg att intresset från marknaden tilltog i slutet av förra veckan.

Så varför kommer Interfox att lyckas?

Deras strategi är att utnyttja av det lilla företagets fördelar genom att identifiera olje och gas tillgångar med rätt storlekspotential, belägenhet, access till närliggande infrastruktur, för en sälja dessa vidare eller samarbete med produktionsbolag.

- Inga stora kostnader.

- Inga planer på att producera själva.

- Enda planen är att hitta resurser och sälja dem.

Finns det något att sälja?

Interfox tillgångar är delvis på plats med stora C3- resurser registrerade sedan januari i år. Då registrerades 16 470 miljoner kubikmeter naturgas och 2 831 000/1 775 000 ton metriska resurser kondensat, som är den högsta kvaliteten av kolväte. Resurser som har potential att generera Interfox och dess aktieägare stora värden inom kort.

De har redan bevisat detta genom att i april ansöka om en registrering av reserver på 38 miljoner fat under kategorierna C1 och C2 hos de ryska myndigheterna. Värdet för dessa reserver beräknas till närmare 500 miljoner kronor. Registreringen beräknas vara klart och konstaterade i oktober.

Ett oljeföretag oljetillgångar delas in i reserver och resurser. Skillnaden består i hur långt bolaget har kommit i arbetet med licensen. Reserver som Interfox nu har registrerat delas in i Bevisade, Sannolika och Möjliga reserver.

Skillnaden mellan dessa reserver är stora. En bevisad reserv C1 & C2 anses ha 90 % sannolikhet för att för att de utvinningsbara volymerna är de korrekta. Detta på ett område där stora olje och gasfynd finns som utvinns dagligen, vilket gör att sannolikheten är att de registrerade 38 miljoner fas som nyligen är registrerade känns ännu säkrare. De C3 resurser som syns på de 3D analyser anses vara möjliga och har en sannolikhet mellan 20-50 %.

Sedan ska man addera till att Interfox ska borra ytterligare ett hål med början första kvartalet 2016, vilket med stor sannolikhet kommer medföra ytterligare fynd och resurser/reserver.

Aktiekursen har inte på något sätt reflektera det underliggande värdet av tillgångarna och det beror på många olika saker, men främst för att finansieringen av nästa borrhål fortfarande inte helt är på plats.

Ledningen för Interfox ha meddelat att det inte är oroliga för att få det på plats. Det ingår med stor sannolikhet som en del av de förhandlingar som pågår med Asiaterna och det finns som sagt flera alternativ. Ett kan säkert vara en så kallad utfarmning av andelar i blocken, mot kontant ersättning eller mot investeringsbidrag, alternativt att det är en kombination med ett rejält bud på de resurser som redan är säkrade och till viss del bekräftade.

Ledningen har vid flera tillfällen visat en avslappnad inställning till finansieringsfrågan och verkar inte stressade på något sätt. Efter att förhandlingarna var påbörjad har ledningen t.o.m. återkallat möjligheten och bemyndigandet att genomföra någon ytterligare nyemission, vilket tyder på att det känner sig säkra att gå i mål med någon av de fyra Asiatiska intressenterna som de för dialog med.

Oljeprisets nedgång fram till idag har varit ett gissel för branschen och aktiekursen. För bolag som inte har någon produktion, utan bara tillgångar har det inga konsekvenser för intjäning eller resultat, men för industrin som helhet finns så klart en viss osäkerhet för framtida investeringar.

Man ska dock inte förringa de positiva effekter det skapar:

1) att det allmänna kostnadsläget för prospekteringsarbeten gått ner

2) att kostnader för att bygga ut fyndigheter till produktion kommit ner, vilket slår enormt i de totala kostnaderna för ett producerande fält sett över ett livsspann på 15-25 år som ett fält kan tänkas producera olja och/eller gas

Man kan enkelt konstatera att värdet på Interfox aktien idag är kraftigt undervärderad. Med en ökad global efterfråga av både olja och gas måste de stora bolagen, främst i Asien öka sina volymer för att möta efterfrågan. Oljebolagen tävlar idag för att investera i ekonomiskt outvecklade källor i stabila områden för att göra fynd och sätta dessa i produktion för att ersätta de äldre källor de behöver fasa ut.

Interfox som bolag måste se mycket aptitligt ut för oljebolag och aktörer som är ute för att minimera risk och som söker nya källor med rikliga resurser.

Sammantaget kan man konstatera att dagens kurs på 1:10 är ett rejält fynd och den kommer att stiga minst 10 gånger i takt med att finansiering, och nya reserver registreras. Och jag är övertygad om att det kommer att gå fort. Förhandlingarna med Asiaterna går mot sitt slut och i oktober registreras reserverna som bekräftar ett värde vida överstigande kursen vi ser idag. De som investerar i aktien tidigt kommer att få vara med om en rejäl värdeutveckling.

Frågan är om Asiaterna hinner genomför affären, innan aktiemarknaden upptäcker de dolda värdena? För när det avtalet tillkännages är det för sent att fynda i Interfox.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?