Post entry

Interfox, Igajskoje 1 miljard & Josab MOU 2013

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Interfox Resources är ett oljeprospekterings bolag. Jag har skrivit en del kritik mot bolagets informationsgivning. Tack vare missbruket av den har bolaget nästan blivit utslängda från aktietorget. Fler snedsteg accepteras ej gissar jag efter en allvarlig erinran. I senaste PMet om MOU skrev ordförande kritiska ord till aktiespararna.

I senaste PMet skriver ordförande i IfoxR så här:

https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/07/04/interfox-resources-interfox-resources-ingar-principoverenskommelse-med-potentiell-kopare-av-mezhlisa.html

" "Efter all möda och tid bolaget lagt på förhandlingar med ett antal olika parter känns detta som ett viktigt steg. Jag vill dock understryka att som oftast i stora affärer av den här typen, återstår mycket arbete innan affären helt är avslutad. Därför uppmanar jag alla investerare att agera med eftertanke", kommenterar Max Renard, styrelseordförande i Interfox Resources. "

Aktiehandeln i Interfox styrs inte av fundamenta. För att förstå värdet av en framtida transaktion med en potentiell köpare måste man ta del av dessa faktorer.

1. Relationen Väst-Ryssland är väldigt negativ. Det är snarare större risk än någonsin med ryss oljan.

2. Oljetransaktioner där licenser köpts i Igajskojes närhet ligger på en betydligt lägre nivå än vad fundamentavärdering ger ifox

3. Oljan har kraschat. Kina satsar enormt på elbilar. Att Famedragon som enligt BerraBs länk är stämda på miljardbelopp av en Kinesisk storbank.

4. Varför skulle en kinesisk investerargrupp betala ca 20-30 ggr mer för Igajskoje än vad grannlicenserna sålts för?

Min slutsats om handeln i Ifoxr är att den ej är fundamentabaserad ett dugg. Aktien styrs helt av tredjare som söker en bra daytrade. Daytraders via Non framförallt har handlat upp aktien till extrema luftslotts nivåer.

Det räcker att göra en enkel jämförelse med andra oljebolag med bevisade oljereserver.

Exempelvis Maha Energy börsvärde 400 miljoner. Detta bolaget har betydligt mer olja och licenser. Eller Crown Energy börsvärde 185 miljoner. Eller varför inte Petrosibir börsvärde 89 miljoner. Petrosibir är ett producerande oljebolag med verksamhet i Ryssland. De bör värderas högre än Interfox.

Det gör att min teoretiska slutsats är att aktien IfoxR är börsens bäst bevarade luftslott. Det liknar väldigt mycket tidigare luftslott som Josab och Cefour.

Josab sålde vattenrenings utrustning och det fanns skumma indikationer att fantasifulla köpare ville betala fantasisummor för deras teknik.

I Cefour drevs aktien upp av massa inbillade förhoppningar om bud osv.

Jag tror att IfoxR är ett klassiskt Josab & Cefour Case. När de värderades på sin topp. Efter toppen rasade dessa aktier ca -90% när den fundamenta värderingen kom ikapp.

Josabs Vattenreningsteknik är troligen en större framtids bransch än gamla sovjetiska oljelicenser där sovjetiska geologer borrade torrt i början på -90 talet. Därför kan ifox falla betydligt mer än Josab vid fel nyheter.

Josab tecknade också MoUs med skumma kinesiska investerare.

http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Ravaror/JOSAB/Pressmeddelanden/2013/Josab-Stor-kinesisk-operator-av-vattenreningsanlaggningar-tecknar-ett-MoU-med-Josab-International-AB-JOSA-gallande-ett-samagt-bolag-kring-vattenrening/

Trots Josabs fantastiska Mou blev det storslakt och enorma förluster efter aktiens toppnotering då alla naiva småsparare trodde de skulle bli mångmiljonärer. Fundamentan kom ikapp och aktien kollapsade trots en "fantastisk" kinesisk Mou.

Att citera en liten del av Josabs MoU PM visar liknande retorik som skrivs i Interfox MoU & trettiotalet Avtals PM.

"Samarbetsavtalet, som är villkorat av att de nu pågående testerna av reningstekniken utfaller positivt, avser inledningsvis produktion och försäljning av ca 100 testanläggningar som Interchina Water har för avsikt att installera i produktionsmiljö ute hos deras befintliga uppdragsgivare runt om i Kina. "

Det har under flera år nu varit väldigt mycket om om om och om testerna faller väl ut hos kineserna från Ifox styrelse. MoU dealen med Famedragon låter väldigt bekant med citatet från Josabs MoU PM..

I interfox är det helt uppenbart att värdet på Igajskoje aldrig kan motivera ifox aktiespararnas värdering av Igajskoje på närmare en miljard.

Frågan är om klassisk aktiehistoria är snart på väg att upprepas?

Det man kan fråga sig snarare, kommer raset och vad händer med de som satsat hårt i aktien?

/Baisser Bjänn

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?