Post entry

Nu går Interfoxtåget! Har du hunnit köpa biljett?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vilket bärkraftigt PM som presenterades igår! Frågan är om aktieägarna verkligen förstår värdet av vad det innebär? IFOX erhåller alltså rättigheterna till ytterligare ett fält - vad är det värt på lång och kort sikt?

Det är lätt att räkna ut vad TERRA innebär på kort sikt, då man endast behöver uppskatta mängden med vad man tror värdet blir per fat. Jag är övertygad om att de kommer att finna minst den dubbla mängden av det som redan är bevisat, dvs minst 100 miljoner fat. Annars är det väl inte lönt att borra ytterligare ett hål som de kommunicerar i PM:et? Har vi tur så blir mycket mer än så. Låt oss göra ett räkneexempel nedan så att vi ser vad det är värt per aktie vid försäljning.

Enkel kalkyl

Anta att Terra ger 100 mfat till ett pris av 2 USD/fat, det ger 200 miljoner USD eller 1,65 miljarder SEK med dagens valutakurs. IFOX får 10% av detta, dvs 165 miljoner SEK.

Bara Terra affären ger alltså 3 kr/aktie vid troliga 100mfat. Och fler oljekällor verkar vara på ingång.

Långsiktig värdeökning

Men det intressantaste är ändå vad detta är värt på lång sikt. Det jag kan läsa i Pm:et är följande:

  • De kinesiska bolagens ambitioner i Tomskregionen sträcker sig bortom 71-1. Dvs de är riktigt stora bolag Max förhandlar med, som är intresserade av fler licenser. Det är förståeligt att de vill köpa så mycket olja som möjligt på samma ställe och av samma aktör med tanke på etableringskostnader och synergier.
  • Max & Charles är långt mer lämpade för att hitta köpare och sälja licenserna än någon licenshållare i Ryssland och Tomskregionen.Dvs. ”köparen” har bett Max att finna fler tillgångar i Tomsk. Och det är lätt att förstå att det finns fler oljelicenser i Tomskområdet som ser chansen att sälja till kineserna. Att använda sig av Max & Charles för försäljning ger licensägarna snabbare försäljning till bättre villkor. Frågan är hur många licenser som Max & Charles nu förhandlar med, 1, 2 eller många fler?

När det tillkommer ytterligare källor så kan vi utgå ifrån att de inte blir mindre än Terra. Jag tror på goda grunder att Interfox kommer att förmedla ytterligare 1 eller 2 affärer av samma dignitet som Terra affären. Varför tror jag det?

  1. Jo, Saudibolaget går inte in med småpengar och finansiera enstaka affärer. Nej, de vill troligtvis finansiera upp flera fält och göra dem färdiga för försäljning och därigenom få större volymer. Terra är bara en av flera kommande affärer vi får ta del av.
  2. Vi vet att IFOX ledning nyligen var i Moskva för att göra affärer. Och att de förhandlade bort äganderätten från MM. Anledningen att dom var i Moskva istället för i Tomsk var förmodligen att de samlade flera olika licensägare och Saudierna på ett och samma ställe.
  3. Alla undrar varför det har tagit så lång tid att förhandla det sista. Nu vet vi anledningen. De har pressat in ytterligare ett par fält i denna affär, av vilka vi nu har sett det första.

Jag börjar förstå vad Max menar med ”superdeal”. Affärer av det större slaget är vad han jobbar med – han har en lång historik av framgångsrika affärer bakom sig. När han säger ”superdeal” så är det antagligen IFOX + andra källor han lägger ihop. För oss aktieägare blir det rena bingolotten!

Nu går det fort framåt, ska vi döma av innehållet i gårdagens PM är det nu slutförhandling som gäller och vi bör till sist ha ett avtal inom någon vecka.

Det vi har just nu i aktien om vi räknar lågt är följande (kalkylförutsättningarna har jag snott från detta inlägg om IFOX: http://www.redeye.se/aktiebloggen/interfox-resources/interfox-darfor-ar-det-starkt-koplage-nu):

IFOX egna reserver uppskattas av bolaget till mellan 99 och 300 mfat. Låt oss räkna på 200 mfat och 2 USD/fat, det ger 400 miljoner USD eller 3,35 miljarder SEK med dagens valutakurs. IFOX får 44% av detta, dvs 1,47 miljarder SEK eller 27,4 kr/aktie.

TERRA vid 100 mfat = 3 kr/aktie
IFOX vid 200 mfat = 27,4 kr/aktie

30 kr/aktie känns som en rimlig målkurs, troligen kan kursen gå betydligt högre än så på grund av spekulationer eller att IFOX källa innehåller mer än 200 mfat.

Välkommen ombord på Interfoxtåget!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?