Post entry

Intuitive Aerial byter inriktning och blir Newton Nordic

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Intuitive Aerial var ett misslyckat drönarbolag, men satsningen på kamerastabiliseringsprodukter kan bli riktigt lyckad. Bolaget skall byta namn till Newton Nordic då detta är mer passande för den nya inriktningen. Augmented Reality-funktioner under utveckling kan bli en spännande krydda. Jag betraktar bolaget som en potentiell kursdubblare inom ett år.

Notera att jag själv äger aktier i bolaget och det jag skriver här kan således inte tolkas som en opartisk analys. Gör alltid själv en egen analys innan ni köper aktier i ett bolag. Detta inlägg skall inte ses som någon form av rådgivning från min sida.

Intuitive Aerial har haft många tuffa år på smålistorna. Bolaget började med att producera drönare men omsättningen och lönsamheten ville aldrig ta fart. Med tiden blev det uppenbart att bolaget inte kunde mäta sig med konkurrenterna och satsningen på drönare fick man lägga ner. I styrelsen ingick bland annat en före detta VD för Cybaero. Under lång tid avfärdade jag bolaget som direkt oseriösa. Jag tänker inte prata så mycket om den misslyckade satsningen med drönarverksamheten för detta ser jag som ett avslutat kapitel utan nu är det istället dags att blicka framåt.

Jag själv har följt bolaget i ungefär ett år men det är först sedan årsskiftet som jag själv började bygga upp en position i bolaget. Anledningen till detta är såväl tekniska som fundamentala faktorer. Följer vi den tekniska analysen så ser vi att bolaget har bottnat och nu vänt upp. Enligt den tekniska analysen håller bolaget på att bilda ett så kallat himmelskors (eng golden cross). Denna formation inträffar när 50 dagars glidande medelvärde bryter upp över 200 dagars glidande medelvärde. Enligt många är detta en väldigt träffsäker signal och indikerar på att en aktie eller annat värdepapper är på väg in i en längre uppgångsfas.Att själva formationen är på väg att ta form kan ni själva verifiera genom att gå in på avanza.se, söka upp aktien för Intuitive Aerial. Klicka på TA > SMA -> 50 och klicka även på TA > SMA -> 200. Då ser ni att mycket talar för att himmelskorset är på väg att aktiveras.

Efter detta resonemang kring de rent tekniska bitarna kring aktietrenden vill jag gå igenom vad som talar för att bolaget kan bli en vinnare baserat på den nya inriktning man har tagit där man fullt ut satsar på kamerastabiliseringsprodukter för underhållningsindustrin. Bolaget är baserat i Linköping och närheten till Linköpings universitet torde underlätta att få tillgång till kompetent personal. Kvalitén på de tekniska utbildningarna är vad jag förstår fullt jämförbara med de som erbjuds på Chalmers.

Såhär beskriver bolaget själva sitt produktutbud.

"Intuitive Aerial erbjuder produktserien Newton – kompakta gyrostabiliserade kamerahuvuden samt DOMINION som används för fjärrstyrning av bolagets produkter och kamerasystem från tredje-part."

För en tid sedan introducerade man produkten Newton S2 4K. Som namnet antyder har den fullt stöd för 4K-sändningar. Listpriset för produkten är 60 000 euro, dvs drygt 640 000 SEK. Den äldre S2:an utan 4K har ett listpris på 50 000 eruo, dvs drygt 536 000 SEK med nuvarande växelkurs. Vi ser en trend där 4K-sändningar är på väg att bli standard så med tiden kommer Newton S2 4K bli huvudprodukten som säljs.

Produktenserien verkar ha tagits väl emot av marknaden. Intuitive Aerial har ett samarbete med bolaget Spidercam och de lägger återkommande ordrar. Följer man Intuitive Aerial på Instagram och Facebook ser man att deras produkter använts på olika sportsändningar, Metallica-konserter och även på Oscars-festivalen. Detta säger att man har en bra och driftsäker produkt som proffs faktiskt är beredda att betala ganska mycket pengar för.

https://www.instagram.com/intuitiveaerial/

Går vi igenom årsredovisningen för 2018 och tittar på jämförelsetalen med 2017 (siffrorna inom paranteserna) ser vi att bolagets nya styrelse och ledningen har städat upp rejält. Förlusterna är halverade jämfört med 2018 men de var ändå ganska höga för 2018.

Nettoomsättning: 10 083 (5 943) kSEK

Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA): -4 691 (-9 803) kSEK

Rörelseresultat efter avskrivningar: -6 092 (-11 732) kSEK

Resultat efter skatt: -6 025 (-12 440) kSEK

https://www.intuitiveaerial.com/app/uploads/IntuitiveAerial_A%CC%8Arsredovisning_2018.pdf

Bolaget har ett börsvärde på under 22 miljoner kronor i skrivande stund. Vid årsskiftet hade man en kassa på omkring 8.8 miljoner kronor. Det krävs alltså inte mycket för att marknaden skall uppvärdera bolaget. Just nu värderas själva verksamheten till 14 miljoner kronor. Det är ju knappt 4 stycken storstadsvillor. Eftersom kostnaderna för nedläggningen av drönarverksamheten är tagen så krävs det inte mycket för att vi skall nå break-even.

Utav det jag utläser från rapporterna krävs en omsättning på 4 miljoner på kvartalsbasis för att bolaget skall generera ett resultat på +-0 med ett neutralt kassaflöde. Detta ser jag som fullt möjligt redan till hösten eller vintern.

För Q1 2019 släppte man nyligen en kvartalsredogörelse som återigen bekräftar att vi är på väg åt rätt håll. Förlusten på sista raden landade ungefär på en miljon.

https://www.intuitiveaerial.com/app/uploads/IntuitiveAerial_Q1_2019.pdf.pdf

I nuvarande takt klarar sig alltså bolaget i omkring 6-8 kvartal utan nyemission. Fortsätter utvecklingen åt rätt håll är min förhoppning att man kan börja gå med vinst utan att behöva göra en till nyemission.

Kan bolaget visa att man har kontroll på kostnaderna och att man lyckas fortsätta på den inslagna vägen är en kursdubblering bara en tidsfråga. Då kommer bolaget vara värderat till 44 miljoner kronor vilket jag i sig inte kan tycka är en överdrivet hög värdering. För den som grottar ner sig i kvartalsrapporterna kan man också läsa att bolaget håller på att utveckla Augmented Reality-funktioner till sitt produktutbud. Tanken är då att kunna höja marginalen på Newton-serien genom att sälja mjukvarulicenser. Detta är förvisso intressant men då vi inte vet ifall denna satsning blir lyckad så kan man inte lägga något värde i detta i dagsläget. Förvisso är det fullt möjligt att det blir en hype kring deras AR-funktionalitet så som det har varit med andra bolag som sysslar med AR, t ex Crunchfish.

Slutligen vill jag bara nämna några ord om ledningen och styrelsen. 2018 sparkade man hela styrelsen och ersatte den med en ny. Nuvarande styrelseordförande är Pelle Hjortblad som är en styrelseveteran med lång erfarenhet. Han gick in som styrelseordförande i Tikspac 2017 och den aktien har dubblerats sen bottennivåerna 2017. Mitt intryck är att Pelle Hjortblad har erfarenhet av att få ordning på bolag i kris.

En annan styrelseledamot vars namn är värt att nämna är Oscar Öberg. Han är baserad i Linköping och är grundare av ett bolag i musikbranschen som heter Softube. Bolaget tycks ha växt under många år och senaste tillgängliga rapporten visar på en årsvinst på över 8 miljoner kronor.

https://www.allabolag.se/5566487269/softube-ab

Eftersom Oscar Öberg är baserad i Linköping är min tro att han även kan agera som ett stöd för VD:n i den operativa verksamheten. Med sina erfarenheter och kontakter i musikbranschen borde han kunna tillföra väldigt mycket. Just nu är han bara en adjungerad styrelseledamot men på årsstämman som kommer är tanken att han skall väljas in som en ordinarie styrelseledamot.

För er som är intresserade av att granska styrelsen rekommenderar jag ett besök på bolagets hemsida.

https://www.intuitiveaerial.com/investor-relations/bolagsstyrning/styrelse/

VD i bolaget är Robin Kahlbom. Han äger aktier till ett värde om drygt 100 000 kronor vilket många kan tycka är lite snålt. Han har ju varit med under bolagets dåliga period men han verkar ju ändå ha varit en av de som lyckats vända på bolagets dåliga trend och få det på rätt köl igen.

Risken som jag ser det är att omställningen till break-even och vinst drar ut på tiden och att aktieägarna tappar intresse. Då aktien ändå ligger på så låga nivåer anser jag att nedsidan ligger någonstans på 20-30% medan uppsidan på ett års sikt torde vara en dubblering av aktiekursen.

För den som är intresserad av ett turnaround case där aktien inte redan har rusat iväg okontrollerat är detta bolag ett intressant alternativ. AR-funktionaliteten kan bli en extra krydda ifall satsningen visar sig vara lyckad.

Köp såklart ingenting enbart på tips från en anonym skribent på internet. Gör som vanligt er egen research innan ni bestämmer er för att köpa aktier.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?