Post entry

Avanza Zero - oslagbar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Är Avanza Zero oslagbar, eller finns det en hållhake någonstans? Att fonden används i reklamsyfte är ingen hemlighet, och inte heller den obefintliga avgiften. Men är det alltid bäst att i alla lägen äga en indexfond?

På många bloggar hyllas Avanza zero, som ett mantra. Superlativen som återkommer handlar om att Zero är oslagbar, och därmed det ultimata sparalternativet.

Avanzas aktieägare står för förvaltningskostnaderna, och därför drabbar de inte den idoge fondägaren. En indexfond kräver, precis som andra fonder en daglig följsamhet och förändring. Det kostar, och därför så sker en hel del courtagebringande köp och försäljningar, men det är inget som andelsinnehavaren behöver känna av.

En satsning på Avanza Zero är framförallt en tilltro till något av storbolagen.

De 5 största innehaven är:

Hennes & Mauritz AB 12,5%
Ericsson Telephone C.. 10,4%
Nordea Bank AB 10,4%
TeliaSonera AB 9,0%
Volvo Corporation 5,0%

Den som inte tror sig om att finna bättre aktier än dessa skall naturligtvis inte bekymra sig. Då är Avanza Zero billigt och bra. Men man skall inte glömma att det finns de som lyckats överträffa värdestegringen som dessa fem storbolag levererar..

Investmentbolagen hör till den grupp som lyckats. Industrivärden har liksom Avanza Zero en obefintlig förvaltningsavgift, och konkurrerar därmed prismässigt, men det framkommer sällan i diskussionen.

Investor kan tjäna som exempel:

Investmentbolaget har ett utomordentligt "track record". Under perioden 1985-2006 en totalavkastning på ca 3900 procent. (Tretusen niohundra procent!) Börsindex steg under samma period med 1600 procent. Även om den siffran sjunkit under konjunktursvackan 2007-2010 så är resultatet över en längre tidsperiod fördelaktigt.

Avanza zero - som jämförelse - följer börsen och förmodas ge en avkastning på ca 7 procent per år, om man räknar med vad marknaden i genomsnitt avkastat sedan andra värdskriget. Investor har en målsättning att avkasta 15 procent. I verkligheten har de överträffat målet och nått en avkastning på ca 18 procent.

Ratos, har en långsiktig avkastning på hela 30 procent, och ett mål om att hålla sig över 20 procent.

Nedgångsår som 2008/09 går AvanzaZero bättre än investmentbolagen, på grund av att de inte belånar sina innehav, men när konjunkturen vänder upp på nytt så kommer investmentbolagen att ligga hästlängder före den indexföljande fonden. Risken kan också sägas vara större i investmentbolagen, eftersom att de väljer ut godbitarna och investerar i dessa.

Vad är klokt?
För den som är långliggare, och tror på stockpicking så är investmentbolagen ett givet val, och väl värd att föredra framför en indexfond.

De två investmentbolag som jag nämnt ovan (Industrivärden och Investor) kan med fördel kompletteras med Hennes & Mauritz. Dessa tre bolag passar bra som grund i de flesta portföljer med lite längre placeringshorisont.

Hösten 2009 kunde man konstatera att den som köpt HM aktier för 10.000 kr vid börsintroduktionen 1974 hade över 42 miljoner kronor.

I procent: 425.000. (Fyra hundra tjugofem tusen procent)

Det finns ingen indexfond som slår detta. Inte ens den "oslagbara" Avanza Zero.

...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?