Post entry

Investor B - 114 kr - Är det dags att köpa?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Är det dags att öka i Investor eller kan investmentbolaget sjunka till 100 kronor?

Investor B 114 kr

Värdet på Investor fastställs genom fundamental analys. Det är vanligen substansvärdet som man håller koll på, och eventuell rabatt på detta. Vi fösta kvartalets utgång var substansvärdet 144 kronor per aktie. Med nuvarande kurs på 114 så är rabatten ca 26 procent. Vanligen ligger den på 20 procent. Enkelt uttryckt så är Investor billigare nu, än för några dagar sedan. Substansen i aktien är en viss garant för att kursen inte kommer att sjunka ohejdat, såtillvida inte marknaden blir orolig.

Sett utifrån perspektivet teknisk analys, och vad man kan läsa ut ur grafen, så finns en första stödnivå kring ca 110 kr. Moståndet finns vid ca 125 kronor. Det är den nivå där köparna börjar tveka att köpa, och säljarna gärna vill sälja. Kursen har vid flera tillfällen toppat där.

Några alternativa strategier

Själv tog jag beslutet att ge ett löfte om att köpa aktierna för 105 kronor i juni. För detta erhöll jag en premie. Vid stängningen var ersättningen till den som kan ge löftet, på 2 kronor. Dessa pengar behålls för alltid. ("utställda säljoptioner, med kassan som garant).

Ett annat sätt att agera på är att köpa aktien för 114 kr och sedan lova att sälja aktierna för 125 kronor i juni. Det löftet ger 1,35 kronor per aktie i premie. ("covered call")

Den osäkre införskaffar säljoptioner med lösennivå 115 kronor och köper aktien för 114 kr. Kostnaden för skyddet är 6 kr, fram till juni, men då är man alltid garanterad att erhålla 115 kronor. ("Protective put") Detta ger utrymme för eftertanke. Går det upp gör man vinst på aktien, går kursen ned ytterligare så ökar värdet på de köpta säljoptionerna. Vill man få ned priset på de köpta säljoptionerna ställer man samtidigt ut köpoptioner.

......

Skandinaviska Enskilda Banken

Det som pressar bland Investors underliggande innehav är ägandet av SEB. I går sköljde en ny Baltikumfrossa över bankerna efter oväntat dystra BNP siffror i i Estland och Lettland. SEB backade med 7,7 procent till 34,50 kr. Det finns fortfarande oro för att nya kreditförluster skall upptäckas.

Investor äger 20 procent av det totala antalet aktier i SEB.

SEB utgör 11 procent av Investors portfölj.

Det innebär grovt räknat att Investor gick ned i kurs mer än bankinnehavet motiverar.

(Investor minus 2,65 procent. SEB A minus 9 procent).

..

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?