Post entry

Investor B - substansrabatten 30 procent

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Investor B 130 kr

Subatansrabatten i investmentbolaget är betydande. man betalar för närvarande 75 öre, för att erhålla tillgångar värda en krona.

Det beräknade substansvärdet på 181 kronor gör att Investor handlas till en rabatt på ca 28 procent, vilket är något högre än det treåriga snittet.

Onoterade innehav

Frågan är om det finns någon trigger, som skulle kunna minska den rabatten. Det är Investors så kallade Operating Investments (3, Gambro, Mölnlycke och Lindorff), som bidrar till tveksamheten. De visar på en avvikelse på nära 50 procent jämfört med Investors rapporterade bokförda värde. Det går för övrigt bra för mobiloperatören 3. Försäljningen ökar, och vinsten visade sig vara 44 miljoner högre, och ligger nu på 140 miljoner kronor, för kvartalet.

Nya redovisningsregler

En viktig sak att observera är att värderingen i Investor numera, enligt nya regler, skall redovisas som vinst och förlust. Tredje kvartalet gav en vinst efter skatt på 12,5 miljarder, jämfärt med en förlust på 8,8 miljarder för samma period 2008. Den anmärkningsvärda förbättringen sammanhänger med börsnedgången i fjol, och uppgången i år.

Substansvädet

Rapporten visade att Investors substansvärde endast ökat med 22 procent, samtidigt som börsen gått upp med 40 procent. Vd Börje Ekholm, skriver i rapporten att han är tillfredställd över att avkastningen varit positiv, men att det "grämer" ledningen att de underpresterat relativt sett. Det är Investors stora post i AstraZeneca som släpat efter. Det största bolaget i portföljen, är ABB, där de äger aktier för 23 miljarder. SEB har under året seglat upp som det näst värdefullaste bolaget, 21,4 miljarder kronor. Därefter kommer Atlas Copco, Astra Zeneca och Ericsson.

Värdering

Jag tror inte att rabatten blir mycket större än 30 procent. Samtidigt så anser jag att innehaven är intressanta: Framförallt ABB har goda möjligheter att visa framfötterna nu när konjunkturen visat tecken till återhämtning. Men även Ericsson och AstraZeneca har förmodligen mera att ge.

Substansrabatten har under en tioårsperiod tenderat att ligga på 30 procent, som högst. Rabatten motsvarar en nollvärdering av de onoterade innehaven.

Jag tycker att en riktkurs på 140 kr, på sex månaders sikt, är inom räckhåll, speciellt med tanke på att de onoterade innehaven kommer att må bättre, nu när konjunkturen visar tecken på att stabilisera sig. Därmed är kurspotentialen 8 procent.

.....

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?