Post entry

IQS Energi Komfort - Turn Around avklarad. Nu bär det av uppåt.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

IQS har på imponerande få år förvandlats från ett bolag på randen till konkurs till ett vinstdrivande företag och det enda (?) alternativet inom ett mycket snabbt växande segment på elförsörjningsmarknaden. Med anledning av att bolaget häromdagen summerade 2016 och det av 2017 vi har lagt bakom oss, tänkte jag att det kunde vara lämpligt för mig att summera och titta tillbaka på vad jag skrev vid listningen förra året. Hur stämde framtidsspaningen då och vad kan man tänka sig framöver?

När IQS listades förra året la skribenten "finkille27" upp ett inlägg till vilket jag länkar nedan. Det gav, vid listningen, en bra radda argument för att IQS var (och är) en god investering (det skrevs 2016-08-25). finkille27 tar sin utgångspunkt i prospektet, vilket även länkas till. Och de siffror som "bollas med" gäller alltså tiden innan listningen. Det gäller även de två av mina egna inlägg jag länkar till indirekt - det är resonemang som bygger på hur det såg ut i höstas och vad vi då hade för fakta och siffror att utgå ifrån.

Jag vill också lägga upp tre länkar som innehåller betydligt färskare information. Jag rekommenderar ändå, av pedagogiska skäl, att ni läser hela detta inlägg och de ovan nämnda länkarna innan ni ger er i kast med dessa tre länkar -

1. IQS summering i korthet av 2016 och jan-feb 2017 - 2017-03-22 (6 sidor av mycket bra sammanfattning): "http://www.energikomfort.se/wp-content/uploads/2017/03/IQS-Energi-Komfort-Ab-publ-%C3%85terblick-2016-och-kort-om-2017.pdf"

2. Bokslutskommunike - 2017-02-28 (10 sidor): "http://www.energikomfort.se/wp-content/uploads/2017/02/IQS-Energi-Komfort-AB-bokslutskommunike-311216.pdf"

3. Årsredovisning - 2017-03-21 (27 sidor): "http://www.energikomfort.se/wp-content/uploads/2017/03/%C3%85RSREDOVISNING-2016.pdf"

finkille27:s inlägg:

"https://www.avanza.se/placera/forum/trad.2046.2585221.html"

Jag hade redan identifierat IQS som ett mycket lovande bolag när jag läste inlägget, och det var delvis pga de argument finkille27 lägger fram i länken ovan.

Alla höll inte med, föga förvånande. Framförallt var det förekomsten av ett konvertibelt skuldebrev på 2.2 miljoner kr som förföll 31/12 2016 som enligt en skribent skulle tvinga fram en nyemission eller nya lån. Och utspädningen bedömdes av skribenten kunna bli så stor som 60%, vid händelse av nyemission.

Eftersom jag på det stora hela höll med finkille27 kom jag till hans och bolagets försvar genom följande inlägg där jag kom med vad jag tyckte var ytterligare väsentliga argument för att IQS kommer bli en framtida succé. Jag är den i inlägget citerade. Jag kan inte hitta min egen ursprungliga länk, utan det är "Lowcapguru" som citerar mig, och för att förklara samanhanget så talar jag i första stycket om finkille27:s inlägg ovan och försvarar det mot kritik som kallat det hausse och pump (ni får bläddra längst ner för att hitta lowcapguru:s repost av mitt inlägg):

"https://www.avanza.se/placera/forum/trad.2046.2585413.html"

När vi nu ungefär halvår senare kan summera tycker jag vi med rätt stor säkerhet kan hävda att vi som var positiva har fått i huvudsak rätt, även om vi var för försiktiga i våra omsättningsestimat. De överträffades. Men det viktiga budskapet var att IQS var en intressant investering för framtiden, att de hade gjort en turn-around och hade ett mycket gynnsamt marknadsläge och en attraktiva produkter/tjänster. Det tycker jag det halvår som gått sedan vi skrev de inlägg jag ovan citerar har bevisat.

finkille27 fick fel på en punkt: med en estimerad omsättning som grund och den av bolaget uppsatta långsiktiga målsättningen på 10% vinstmarginal före skatt landade han på ett resultat för helåret 2016 på 4 MSEK. Det blev inte resultatet. Vinsten blev 1.6 MSEK. Men, vilket är viktigast, vinsten tillsammans med den utveckling vi har anledning att betrakta som rimlig framöver (som jag återkommer till) bekräftade bolagets turn-around. 2015 gjorde man nämligen en förlust på 10.5 MSEK.

Kritiken fick på en punkt rätt. Det konvertibla skuldebrevet krävde en nyemission. Men några 60% utspädning blev det knappast. Skuldebrevet betalades av genom att den institutionella investeraren och det 2016 mycket framgångsrika investmentbolaget investerade i IQS med motiveringen: "Vi är nöjda med att investera i ett mycket intressant tillväxtbolag, där vi ser stor potential för 2017." Till ett antal av 3.625 miljoner aktier emitterades 375.000 nya som alltså Dividend Sweden la beslag på för 8kr/styck. Därmed var konvertibeln ur världen.

Som jag nämner nedan tog IQS med medvetet beslutet att ta engångskostnader och prioriterade på ett sätt som gjorde att det långsiktiga målet för vinstmarginalen på 10% inte nåddes 2016. Det är min bedömning att man valde att förutom det de nämner själva i form av satsningar av engångskaraktär är det faktum att man beredde vägen för 2017 genom att ta tag i skuldfrågan som var ett arv från tidigare års problem.

Jag tycker att ledningen genom vändningen av utvecklingen: genom den intelligenta identifieringen av ett jungfrueligt segment, ett segment där, om man lyckades stöpa om IQS och ta sig in där, skulle kunna göra mycket pengar, har visat på stor kompetens, och jag är personligen av uppfattningen att de amorteringar som gjorts för att nå större finansiell stabilitet, möjligen 2016 på bekostnad av ett bättre resultat på sista raden, har varit kloka. Man lyckades leverera en vinst på ca 1.6 miljoner samtidigt som man förvandlade 2015 års negativa soliditet (-35) till en ganska robust positiv sådan 2016 (28%). Ett, enligt min mening, mycket imponerade jobb.

Det är min uppfattning att man 2017 inte kommer behöva lägga i närheten av de intäkter man 2016 la på att lätta på skuldbördan. 2016 lyckades man minska från ca 20 miljoner i skulder till runt 11. Enligt årsredovisningen jag "bläddrar" i nu gick man in i 2016, med som ovan nämnts, skulder på nära 20 miljoner och ett eget kapital på -5 miljoner. In i 2017 går man med skulder på runt 11 miljoner och ett eget kapital på 4.5 miljoner. Det är en rejäl skillnad och med betraktande av den, vad det verkar, fortsatta omsättningstillväxten tycker jag det är mer än rimligt, snarast mycket troligt, att de amorteringar som behöver göras i år inte kommer att behöva bli lika stora och de kommer heller inte att ha alls lika relativt stor betydelse som fjolårets.

Hur kunde man lyckas med att nästan halvera skulderna och samtidigt vända 10 miljoners förlust till drygt en och en halv miljons vinst? Ja, det berodde på att våra förhoppningar om en omsättning på 40 MSEK mosades fullständigt. Den landade på 62 MSEK.

Som framgår nedan framstår det som tydligt att den fortsätter öka mycket kraftigt. Med skuldfrågan under kontroll, med lägre kostnader och en glödhet marknad är jag tämligen övertygad om att målet på 10% vinstmarginal kommer att vara bra mycket lättare att närma sig i år och åren därefter.

Jag tycker att mitt och finkille27:s ovan länkade inlägg, med prospektet som utgångspunkt ganska väl ringar in varför IQS framstår som en bra investering. Med undantag för att inläggen använder nu inaktuella siffror, så lyfter de väl fram varför vi ser IQS som en potentiellt stor klättrare, och en relativt oupptäckt diamant.

Jag bör också modifiera en av meningarna i mitt inlägg ovan: "Teknisk kunskap och specialkunskap om bergvärme var absolut inte orsaken...". Det var något klantigt uttryckt. Kvaliteten och "höjden" på det IQS levererar är naturligtvis av högsta vikt och det är säkerligen orsaken till att så många kunder är intresserade. Det meningen försöker klargöra är hur ovanligt det är att hitta ett bolag som verkar inom ett orört segment med stor potential, och att det dessutom finns anledning att tro, enligt min mening, att de kan få vara rätt ensamma om att ta åt sig av de där 10-15 miljarderna jag nämner som segmentets storlek.

Inläggen ovan ger huvudargumenten, men ytterligare en länk till ett inlägg jag skrev lite senare inskärper ytterligare och ger också fler argument. Jag glömde nämna ett antal saker i inlägget ovan så jag fann att det var vettigt att komplettera inlägget ovan med detta nya inlägg och återigen är det inte under mitt alias på Placera: "DaveBardsley" inlägget ligger under, för jag är en teknisk idiot och kan inte hitta mina ursprungliga inlägg, men både vad gäller detta och ovan inlagda länk, framgår tydligt att det är mina tankar. Jag är citerad och det är 'reposts' av inlägg jag tidigare gjort (även detta utgår naturligtvis ifrån de siffror som gällde då). Denna gång är det "Heddarn" som citerat mig (andra inlägget från toppen):

"https://www.avanza.se/placera/forum/trad.2046.2613146.html"

Det var en summering av argumenten och mina tidigare spådomar. Inom parentes: det AktieHint jag refererar till är en FB-grupp som försöker hitta undervärderade aktier, värda att köpa. De rekommenderade ifjol IQS, och det jag talar om är att deras track-record' vid tidpunkten för inläggets författande var bra. De hade visat fin fingertoppskänsla och valt ut aktier som gjorde bra ifrån sig, i stort. Det är deras analys jag refererar till. Jag nämner dem nu i förfluten tid eftersom jag inte är hundra på hur det är med verksamheten. Det finns en analys av PiezoMotor (ett annat intressant bolag f ö) på Twitter, iallafall. IQS-analysen i sin helhet kan jag inte hitta men i flödet nämner de IQS ofta, och fortfarande i mycket positiva ordalag.

Nu tänkte jag blicka framåt och se vad 2017 kan tänkas ge:

Framåtblick-

Kostnader:

Både på intäkts- och kostnadssidan målas en ljus bild upp, och den backas upp av konkreta siffror. Vad gäller kostnaderna för 2016 skrev bolaget såhär i bokslutskommunikén som levererades 2017-02-28.

"Denna fokusering och etablering i fastighetssegmentet har medvetet skett till lägre vinstmarginaler och högre kostnader och skall till del ses som en engångskostnad av marknadsföringskaraktär. Från 2017 och (framåt, gissar jag att de glömt skriva, min anm.) kommer denna satsning ge fortsatt tillväxt i det större fastighetssegmentet, dock med förbättrad rörelsemarginal."

Och vidare skriver man att de satsningar som gjorts ger "mycket goda förutsättningar att uppnå bolagets långsiktiga mål på vinstmarginal på ca 10% före skatt."

Det syns mig mycket lovande om man på kostnadssidan för 2016 har haft poster av engångskaraktär. Stämmer det är möjligheterna till att kapa dem mycket goda. Man har också, vilket jag berör i det ovan citerade inlägget, haft kostnader för att uppfylla de politiska krav som ställs vid nybyggnation: kostnader för att få de certifieringar som vidhänger en satsning på att delta på marknaden, samma kostnader som stänger ute de mindre konkurrenter som inte har råd att bära kostnaderna och även det är kostnader som när certifikaten - det politiska godkännandet - har erhållits, inte återkommer. För att citera bolaget: "Arbetet med implementeringen av vårt kvalitetssystem FR2000 fortsätter och certifieringen bör som planerat vara klar under våren."

Våren är här så de kostnader som varit förenade med att implementera kvalitetssystemet bör i allt väsentligt ligga i IQS förflutna.

Tillväxt:

Ni kan läsa ovan i länkarna att jag använder offerter för 100 MSEK som en indikation på att omsättningstilväxten kan fortsätta vara god. Inte långt efter att jag skrev det kom uppgifter om att offerterna låg på 150 MSEK. Det senaste jag hörde var att de var uppe i 200. Jag minns inte var jag läste och har såldes ingen källa, ni får helt enkelt lita på mitt ord. För att ändå ge mig någon kredibilitet så visade det sig att de 100 miljoner i offerter jag laborerar med i inläggen jag länkar till, visade sig i det reella resultatet senare, och de 40 MSEK i omsättning jag inte ens ville utgå ifrån landade på 62 MSEK.

Idag kom alltså bolaget med en uppdatering och jag tycker att det räcker bra att citera vad de skriver (och därtill själva läsa länken till deras kortfattade summering ovan, för ytterligare bra information som visar att IQS har ett bra slagläge):

" *Nytecknade order 2016 i fastighetssegmentet uppgår till ca 60 MSEK

*Av order om ca 60 MSEK levererades ca 40 MSEK i 2016.

*Ca 20 MSEK av tecknade order från 2016 ska levereras 2017.

*Enligt SKVP har försäljningen av fastighetsvärmepumpar i branschen ökat med ca 29% mot 2015.

*Försäljningen i Villasegmentet har enligt SKVP minskat med ca 5%, och där har IQS Energi Komfort ökat sin försäljning med ca 12%. *2017 har börjat positivt med en ökning i omsättningen, primärt fastighet, om ca 30% mot föregående år (jan-feb). *Nya order, borrrtillstånd eller avsiktsförklaringar 2017 uppgår till ca 5 MSEK.

*Ytterligare order om ca 20 MSEK förväntas före sommaren.

"IQS Energi Komfort Ab (publ) fortsätter att växa och ta marknadsandelar i en marknad i kraftig tillväxt. 2016 blev ett totalt trendbrott i marknaden och för IQS Energi Komfort. Den stora ökningen av förfrågningar avseende värmepumpar och energioptimering för fastigheter indikerar på att 2017 kommer bli ännu ett rekordår i segmentet", säger Sverker Littorin, ordförande i IQS Energi Komfort."

Sammanfattning:

Som jag hoppas framgår är är det min uppfattning att IQS har lyckats vända på steken och att framtiden nu ser ljus ut. Jag vill, som jag brukar, poängtera att jag inte ger köpråd. Var och en får sätta sig in i bolaget och bilda sig en egen uppfattning. Jag nöjer mig också vanligtvis med att ge uttryck för min uppfattning om i vilken riktning ett bolag är på väg och jag brukar inte spekulera i exakta kurser eller resultat.

I detta fall, eftersom vi har konkreta siffror från de första två månaderna och redan liggande order så tänkte jag för att tydliggöra potentialen ändå tillåta mig att spekulera lite: det är ingen garanti och inget löfte, utan just en spekulation. Men en spekulation som med stöd av konkreta data för mig framstår som helt rimlig.

Med skuldfrågans vikt kraftigt reducerad, och en möjlighet att kapa kostnader jämfört med 2016 plus en omsättning som hittils i år ökar med 25-30% kan man drista sig till att lägga fram en hypotes om vad 2017 kan tänkas ge.

Nås målet på en vinstmarginal på 10% före skatt och en omsättningen som ökar med 25-30 inser ni själva potentialen.

Omsättningsökningen hittils indikerar att 75-80 miljoners omsättning snarast är troligt. För 2016 var jag försiktig och ville inte utgå ifrån 40 miljoners omsättning. Det blev, som sagt 62. Jag har gärna fel på samma sätt igen. Den kan mycket väl bli högre. 75-80 MSEK tycks mig, med redan rapporterad omsättning för jan/feb, som högst rimligt.

Det kan poängteras att, som ni kan läsa i länken ovan där IQS summerar året i korthet att omsättningen från jan-feb 2015 till jan-feb 2016 gick från 3.5 MSEK till 4 MSEK. Men för helåret 2016 blev det en betydligt högre omsättningstillväxt procentuellt: från 25 MSEK till 62 MSEK. (168%). Sker samma sak i år kommer omsättning bli betydligt högre än 75-80 MSEK. Skulle det upprepas pratar vi omsättning på över 150 MSEK 2017. För 4 MSEK i omsättning jan-feb 2016 har 2017 blivit, vad jag utläser som, runt 5.2-5.3 MSEK. En betydligt större omsättningsökning de första två månaderna i år jämfört med ifjol. Det garanterar självfallet inte att omsättningen ska öka med 168% (eller mer) även detta år. Men det bekräftar att det är bra drag i verksamheten.

Som sagt, 150 MSEK är inte seriöst att räkna med att de ska landa på i omsättning. Hoppas kan man och en högre omsättning än den jag här använder som underlag för min spekulation - 75-80 MSEK, är fullt möjlig. Det är delvis budskapet: att man även med en försiktig och helt rimlig uppskattning och med lite höjd kan visa att det är helt realistiskt att tro att 2017 års vinst kan bli betydligt större än 2016 års.

Tar jag dessutom höjd för att marginalen inte riktigt nås landar man ändå utan svårigheter på ett resultat på runt 5 miljoner. Det är mer än 300% förbättring jämfört med 2016 års ca 1.6. Det skulle ge en VPA på 1.25. Det ger med kursen, i skrivande stund, ett P/E på 7.1. Vilket får anses lågt och ge en rejäl uppsida. Branschens genomsnitt är ung. 15, enl. finkille27.

Vi vet att jan-feb gett en omsättningsökning på 25-30%, vi vet vilka order som ligger och vi vet att bolaget kommunicerat en order på 20 miljoner till. Och vi vet att offertstocken är 200 miljoner. Vi vet inte exakt hur nära 10% i vinstmarginal man kan komma, men bolagets kommunikation antyder i vart fall att den bör bli mycket bättre än 2016. Bolaget kommunicerar att marknaden är mycket het och att 2016 var året då det vände, och det är inte svårt att begripa att de lyckats öka omsättningen. De erbjuder kraftiga kostnadsbesparingar till kunden och dessutom en helhetslösning som gör att kunden inte behöver bekymra sig mycket om sitt energibehov.

Samhället är också en vinnare då det IQS erbjuder är energieffektivt och miljövänligt. Den gröna profilen, gissar jag, är ytterligare ett argument för ett inte oskyldigt antal företag, BRF:er och privatpersoner att välja IQS. Jag kan också nämna att man till sortimentet av produkter 2016 adderade solpaneler. IQS tar hand om allt från ax till limpa, för att använda ett av mig numera utnött uttryck. Och konkurrensen inom deras huvudsakliga segment är liten.

Mot bakgrund av det tycker jag inte att min spekulation ter sig särskilt orealistisk, och min vidare spekulation är att om det levereras ett resultat som det jag spekulerar kring, så borde kursen gå upp rätt rejält. Även ett sämre resultat än det jag uppskattar som rimligt skulle kunna innebära en mycket stor resultatförbättring.

Om exakt kurs 2017-12-31 vill jag inte spekulera, men likt Dividend Sweden ser jag en potentiellt stor uppsida under detta år, men också därefter. Den adressbara marknaden är så väldigt stor att den kommer kunna uppehålla IQS i många år framöver, som nämnts ovan.

Det är också mycket väsentligt: den utveckling bolaget är inne i är på en mycket stor marknad, och med IQS marknadsposition är fortsatt tillväxt i många år framöver, i mitt tycke, sannolik.

Jag äger själv aktier i bolaget, och ni får själva avgöra om det jag säger verkar relevant. Jag tycker självfallet det själv, och rapport för rapport är det min tro och förhoppning att kursen under detta år och åren därefter kommer visa att, allt sammantaget, detta verkligen är ett av marknaden ännu inte upptäckt tillväxtcase, som när det upptäcks kommer att värderas upp.

Mvh/Max Dahl

PS. Det finns självfallet fler inlägg, en del av de bra och matnyttiga, på Placeras sida för "IQS Energi Komfort". Jag kan rekommendera en titt för de intresserade. Och nu kan ni läsa de tre länkarna från bolaget självt som jag la längst upp i detta inlägg. Det är också ett sett att nå hemsidan, vilken jag också rekommenderar er att ta en titt på.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?