Post entry

Jag har bara haft tur + Portföljrapport januari 2011

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Under månaden som gått har jag rannsakat mitt inre och efter att ha gjort ett erkännande för mig själv och fått insikt så har jag en bekännelse att göra idag. Jag har bara haft tur.

Jag har funderat över varför portföljen har gått upp och varför jag har lyckats i mina investeringar. Är det för att jag är skicklig? Nej, jag har insett att jag har haft tur, bl.a. för att börsen som helhet har gått upp de senaste åren och genom att ta rygg på kompetenta bloggarkollegor. Hade jag inte gjort det hade jag inte investerat i Black Pearl eller Northland Resources t.ex. Innan jag tog rygg på dessa kollegor tog jag rygg på Aktiestinsen. Jag har helt enkelt i stort sett aldrig hittat något eget företag, jag har bara ”tagit ryggar” hela tiden. Ungefär som man kan göra i cykling och längdåkning. Jag har inte kunnat dra själv. Det känns skönt att komma ur garderoben.

Men jag hoppas att jag ska kunna dra själv i framtiden. Jag har satt upp som mål att lära mig tolka siffror och årsredovisningar. Till mitt försvar får jag ändå säga att det är väl så här man lär sig. Barn lär sig genom att härma andra i sin omgivning som kan. Jag har lärt mig att härma/ta rygg på andra mer kunniga än jag. (Jag måste också säga att det gäller lite grann också att hitta rätt ryggar att följa, jag har undvikit många (dåliga) tips/ryggar genom att läsa på lite grann åtminstone.)

Under månaden som gått har jag viktat om portföljen mot mer olja (enligt ryggtagningsstrategin). Jag har hyvlat bort ungefär hälften på några av mina stora innehav; H&M, Questerre, Kinnevik, Tele2 och Skanska. De tre senaste har jag tjänat en hel del på. H&M däremot har gått plusminusnoll. Questerre har jag gjort grym förlust på och jag börjar tröttna på den aktien, men jag har kvar lite ändå. Sedan har jag åter igen köpt Black Pearl. Jag har månad efter månad sett hur aktien har gått upp. Jag hoppas att jag gjorde rätt i att gå in kraftigt i Black Pearl igen, även om aktien har gått upp så mycket. Jag har även ökat ytterligare i Lundin Petrolium. Igen. Nu är en stor del av portföljen viktad mot olja och gruvor. Ett helt nytt företag har hittat hit; Axis. Axis har framtiden för sig. Utvecklingen går helt klart mot att fler och fler kameror används på offentliga platser, i bussar, pendeltåg och tunnelbanor. Enligt vad jag har läst är företaget välskött och har bra ledarskap.

Ytterligare en bekännelse måste jag komma med. Efter att ha viktat om portföljen så kraftigt mot en bransch och så mycket i ett företag (Black Pearl) så har jag inte kunnat sova lika bra. Mitt psyke kanske inte klarar av så mycket fokusering av portföljen. Jag kände att ”sova gott-faktorn” faktiskt inte är att förakta. Jag vill kunna sova gott på nätterna och jag vill kunna känna mig avslappnad de dagar då jag inte har möjlighet att sitta och kolla depån hela tiden. Ändå har jag stålsatt mig och inte sålt och köpt tillbaka, för enligt allt förnuft så kommer oljeaktier fortsätta upp. Världen är än så länge beroende av olja och mängden minskar hela tiden (peakoildebatten lämnar jag åt andra mer kunniga). Därför kommer priset gå upp.

Denna månad har min portfölj gått ner med ungefär 4 %. Nu är portföljen värd 490 000 kr. Inte roligt alls. Men snart borde den vara uppe i halvmiljonen igen.

Nu ser portföljen ut så här:

Ratos 16,1 %

Black Pearl 16,0 %

Lundin Petrolium 10,5 %

Northland Resources 10,0 %

Avanza 9,8 %

Axis 7,1 %

Skanska 5,2 %

Tele2 5,1 %

Lundbergs 4,8 %

H&M 4,2 %

SSAB 4,2 %

Kinnevik 4,1 %

Questerre 3,1 %

Kontanta medel 1,6 %

Väl mött kära kollegor!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?