Post entry

Jag skulle ju ut ur ekorrhjulet...

Jag har ju haft som mål att bli ekonomiskt oberoende inom några år (med billiga levnadsomkostnader och avkastning på investeringar) men det ser ut som livet kanske kommit mellan.

Jag hänger vid mitt landsställe vid havet. Ser solen gå ned mot horisonten smuttande på en öl. En vedeldad bastu på det. Vakna upp med fågelkvitter och njuta på terassen. Kreditexpansionen och stressen och jäkten i samhället har gjort detta ställe dyrt och fint men för mig är det samma gamla vanliga plats. Det får vara lite rostigt och 80-talsaktigt här inne. Grannarna renoverar så det står härliga och det är väl bra, man ska ju ha grejer man gillar.

Själv njuter jag dock hellre lite rökverk från Davidoff, en bra Chianti och kanske lite hängmörad ekologisk entrecote från svartådalen. Inga bekymmer. Renovering gör jag om något går sönder. Det har alltid varit min melodi. Jag bryr mig inte om så mycket att impa på andra.

Dock är detta ställe en gåva, för mitt primärboende har jag alltid varit hyresgäst. Missade totalt uppgången i bostadsmarknaden. Nu är min nettoförmögenhet 1,75 MSEK (blir 1 MSEK till om jag räknar in landstället). Borde varit kanske 0,6 MSEK ytterligare om jag köpt en bostad. Men att inte ha några lån har varit en skön grej för mig, jag har känt att jag kanske är påväg ur ekorrhjulet.

Nu är jag dock sambo och min tjej vill bo i hus. Hon har själv ca 1 MSEK i nettoförmögenhet, men det blir att vi lägger in en halv miljon var och köper nåt och sen har vi 2 MSEK i lån. Just nu sparar vi ca 23 000 SEK i månaden, men det sjunker nog till ca 20 000 SEK när vi flyttar in i huset. Våra inkomster ligger nånstans kring 57 000 netto i månaden. Dock känns tajmingen för att köpa extremt dålig, så jag räknar med att huset vi köper för 3 miljoner är ca 1 miljon örvervärderat, dvs pengar vi bara ställer oss och bränner upp egentligen för att kalla stället vårt. Men jag antar att det finns fler som tvingats till liknande beslut men ändå kunna lyckats bygga upp en bra förmögenhet trots att man hade marknadstajmingen mot sig. Min tjej är värd sitt hus, när en kvinna väl bestämt sig om detta finns det inte mycket man kan göra :o)

Vi siktar på att amortera allt vi sparar om börsen står högt och köpa aktier för allt när börsen står lågt. Just nu kommer vi dundra in det mesta i aktier förutom i lite fysiskt silver. Jag räknar med att det kommer ta 8-9 år att tjäna ihop de 2 miljonerna vi lånar. Det kommer vara segt, men livet kom ivägen så att säga. Därmed känns det som att jag inte kommer vara i närheten av ekonomiskt oberoende när jag är 40. Hoppet står till att mitt företag går bra, men det är ju så förbannat med skatt i och med 3:12-reglerna så det är egentligen vanvettigt att hålla på kan man tänka ibland.

Vi har en liten plan B att redan nu hoppa av ekorrhjulet och köpa ett billigt hus för typ 700 000 på landet men problemet är att jag har mina kunder i stan så det blir lite jobbigt i några år till, men jag vet inte det kanske blir så. Är dock rådvill och känner att jag vi inte riktigt står stadigt i besluten just nu. Kanske finns nån med lite mer livserfarenhet som kan bidra med nåt nyktert tips här?

Hälsningar Whimsical

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?