Post entry

JAS i Makro i Libyen - bara affärer..

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

När tom. Svenska JAS skall testas i realistiska förhållanden (Libyen) med hela den politiska etablissemangets godkännande, förutom SD, undrar man om inte ytterligare en makrobit har trillat på plats. Annars brukar det heta att Svenska vapen är nog i världsklass, synd bara att man inte får använda dem. Jag menar att blotta möjligheten att köparen skall använda Svenska vapen brukar omedelbart ge avslag till köp. Att från den bilden förflytta sig till dagens, att Svenskar själva åker till kriget och aktivt deltar borde steget vara långt. Mycket talar för att det är nya tider nu.

I den stora bilden WW, ingår olika hypoteser och mer eller mindre vilda konspirationsteorier.

Som ett exempel kan jag nämna en “populär” variant hos vänsterorienterade, som lyder:

Kriget mot terrorister handlar egentligen om oljan, eller om maktpolitik mellan väst och de röda. Norra Afrikas “demokratiserings process” där olika arab diktatorer förlorar sin makt välkomnas i väst och man håller tummarna för att det hela skall sluta lyckligt.

Förutom i Libyen, för där finns det olja, liksom i Irak. Just dessa behöver “assistans”, typ hundratals kryssningsmissiler till att börja med, för att slå ut det viktigaste i diktatorns arme.

Tror man på allvar att det finns kommunister och kapitalister som slåss om världsherraväldet i det fördolda, sover man förmodligen dåligt, för att inte tala om oron för efterväxten.

Nu är det inte många “riktiga” kommunister som läser dessa rader, då forumet är så att säga vikt för kapitalister, i deras desperata jakt för ännu mera mammon. Men man vet aldrig, en och annan kanske har en släng av “solidaritet”, trots viljan att bli personligt rik, likt undertecknad.

Ni som har tidigare läst mina funderingar vet att jag spenderar en ansenlig tid för det makro ekonomiska puzzlet där de röda och västvärlden spelar huvudaktörer och så som det sett ut ett tag, att Kina har dirigent rollen. EU i det perspektivet finns knappt, utan snarare som namnet på en valuta, eller dess olika aktörer så som Tyskland, Irland, etc. Men att det pågår någon typ av rävspel bakom kulisserna är de flesta ganska övertygade om.

En av de mest “sympatiska” teorierna som jag tror är nära “sanning” är den, att sedan Sovjetunionens kollaps, Kinas marknadsorientering, Internets födelse, mm. Är Världens ledare överens om vissa grundläggande beteende kodex som skall gälla alla.

A. Affärer är bra för människor och nationer.

B. Krig är inte bra för affärer.

C. Relativt fri konkurrens skall råda.

D. Alla skall respektera FN.

Klart att om sådana regler/tysta överenskommelser finns, så är de mycket mer komplicerade än så, men det som skett under de senaste decennierna talar för ovan.

Skulle det vara så, så är det första gången i världshistorien som det har hänt. På riktigt.

Inte bara på pappret, likt papperstigrar som producerats tonvis genom seklen, utan en på värderingar byggda principer som kanoner ej rår på - USA:s kanoner som garant - paradoxalt nog - men samtidigt i utbyte att den Amerikanska underskotten består, därför att agera världspolis är dyrt och genom acceptans bidrar man till världsfreden.

Tillbaka till Irak och Libyen. En berättigad fråga, varför agera så kraftfullt just där om inte för oljan?

Enl. denna “vackra” hypotes, därför att just pga. oljepengarna har dessa stater kunna störa processen mot affärer mer än tex. Syrien, Egypten, mm.

Är inte detta en “vacker” hypotes? Det skänker liksom hopp för framtiden.

För investerare är det rena manna. Därför att krig kastar alla riskkalkyler i soptunnan, förutom för dem som satsar på Guld. ( Sorry, herr Pink ) Ångesten för Dollar kollaps försvinner.

Jag gillar scenariot något våldsamt, det ger mig grundtrygghet som jag hittills har saknat.

Fem av sju elakaste demonerna försvinner.

Att affärerna har segrat politiska dogmer. Bara en sådan sak. Tanken svindlar.

Från Relations arkeologi till Geopolitik - easy peasy - tack vare min ex hustru.

En av hennes egenheter var just att plocka fram en skärva ur det förgångna och sedan skulle vi tillsammans studera detta ur olika vinklar. Intressant och givande, så länge temat var att studera, men ju oftare samma skärva hamnade under luppen, ju oftare hamnade vi “utanför vetenskapliga ramar”. Ibland hände det tom. att jag presenterade henne som Arkeolog för flyktigt bekanta. Nåja, just detta att plocka fram en händelse ur det förgångna är ett måste om man lägger Makro puzzel. Men man måste vara disciplinerad, färga inte objektet med dagens ljus permanent, annars har du ingen nytta av den senare. Titta men inte förändra. Ha en världskarta i huvudet och händelserna i kronologiskordning. Kunna skilja propaganda från händelser, se mönster, våga lämna Main Street.

Leka med tanken. Om demokratin inte förmår kämpa diktatorer?

Och ändå kunna leva med vissheten att inget är absolut givet, eller att metoderna att komma till resultat var kanske mer krångliga/ljusskygga än allmänheten vill veta.

Att vi alla blev manipulerade, men än sen, om resultatet blev gott ?

Tillbaka till det, skall vi kalla det för “Ny världsordning?” ( Klingar lite bekant, eller?)

Fast jag begrep det aldrig när NWO var på tapeten, vad det var rent praktiskt, som menades. Men idag, med flera bitar i handen, blir bilden klarare.

Då skall vi framför allt studera några skärvor ur det förgångna, spegla detta mot dagens händelser, och försöka fatta att Svenska JAS flyger i Libyen fullt stridsklar.

- Att Internet lanserades och fick sådan genomslag, ingick det i planen?

- Att Irak smulades sönder till “stenåldern” av USA som inte skulle ha ställt sig frågan, vad händer sedan, när Saddam är borta? (Lite väl klantigt med så mycket olja i spelet.)

- Att Demokratisering av nord Afrika är “något som bara händer”.

Fast, handen på hjärtat, jag tror att Jas är där för att skydda det Svenska Avac planet som är fullproppad med det senaste signalspanings utrustning som bara måste visas för USA/NATO,

Alltså affärer även i jämmerdalen.

Och fortsättningen då? Min kristallkula säger att:

- Att Syriens makthierarki ger vika.

- Att Hamas i västbanken lägger ned sina vapen för gott.

- Att Iran “införlivas” till demokratiska stater.

- Att ingen bryr sig om varken Irlands eller andras underskott mer än “några procent”,

tills Spanien smällen kommer 2012, då blir det rubriker.

(Som ni förstår av perspektivet, är EU en “bris i fingerborgen”)

Om man köper “den nya ordningen” rakt av, innebär det att när dessa händelser väl sker, så är det inte ur investerar synpunkt någon katastrof, utan en möjlighet att fyndköpa.

I larmets hetta är det aldrig lätt att göra kalla analyser, då man påverkas av dykande grafer och den krympande depån, för att inte tala om domedagsprofetior som alltid pockar på uppmärksamhet likt gamar. Därför Makro. Passar biten i bilden, då kör vi.

Att investera utan Makroperspektiv, är som att titta på svart vit TV - utan ljud..

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?