Post entry

JAYS - Vänder inte förrän i december?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

JAYS har kämpat med sin försäljning under en övergångsperiod där nya produkter varit på väg ut och nya distributörer tillsatts. Sett till kursutvecklingen de senaste fyra månaderna, -45%, verkar tålamodet och förväntningarna från aktieägarna vara bortblåsta. Även om vändningen kommer dröja till senare i vinter kan det vara ett bra köpläge redan idag!

JAYS i svacka

Det var ovanligt tyst efter JAYS senaste rapport som presenterades för ungefär en månad sedan. Fokusen hamnade konstigt nog på det starka helårsresultatet trots att ¾ av helårsresultatet redan var känt och den sista fjärdedelen som presenterades var svagare än väntat. JAYS levererade en omsättning på 17 M och ett nettoresultat på 1 M. Detta var under Introduces prognos på 20 M omsättning / 2 M vinst som redan blivit sänkt från 27.5 M / 4 M sedan föregående Review.

När vi nu blickat mot kommande rapport för första kvartalet 2013/2014 som avslutades sista juli, är tyvärr förväntningarna inte höga. Introduce har den andra juli sänkt sina prognoser till 15 M/ 0,4 M. Även JAYS VD har flaggat för ett svagare kvartal i väntan på lanseringen av A-JAYS 5. Modellen har ryktats komma ut i slutet av sommaren, men inget konkret datum har satts. Bolagets VD har sagt att utrullningen kommer ske gradvis och därmed tror jag inte att någon försäljning a A-JAYS 5 hinner komma in i det precis avslutade kvartalet.

Försäljningen av det befintliga sortimentet har tydligt tappat kraft under övergångsperioden som nu varat 2-3 kvartal, då bolaget fokuserat på att stärka sitt försäljningsnätverk och produktutbud. I den senast rapporterade kvartalet lyfts Norge fram som en exceptionellt stark marknad där man haft stora volymer och räknar med betydligt lägre försäljning tills de nya produkterna lanserats. Asien och med Sydkorea i spetsen har tappat kraft under bytet av distributör och inga tecken om en vändning i trenden har förekommit.

När vänder det?

Den negativa trenden i JAYS försäljning under de senaste kvartalen har återspeglats i kursutvecklingen. Från en toppnotering på 32 Kr i slutet av mars har aktien fallit med nästan 45 % till dagens 18 Kr. Även om man tar hänsyn till aktiens volatilitet är detta ett kraftigt ras. Trots att det kommande kvartalet troligen inte kommer vara till aktieägarnas glädje verkar kursen ha mer än justerats för den försämrade fundamentala utvecklingen av bolaget. För nästkommande rapport i december, som då bör innefatta försäljningen av A-JAYS 5, höjer Introduce ribban kraftigt. De tror på en omsättning på strax under 30 M och ett nettoresultat på 5.3 M. Båda siffrorna vore rekord för JAYS. för helåret väntas JAYS öka omsättningen till 102 M från 83 M med en resultatökning från 9.1 M till 13.5 M.

Jag har även tidigare betonat att JAYS är ett köp på lång sikt då den extrema volatiliteten i aktien gör det svårt att träffa rätt på kort sikt. Därmed kan det vara läge att utnyttja det negativa momentumet att köpa aktien på dessa bottennivåer, även om det nu verkar vara ganska tydligt att det kommer dröja till kvartalet som presenteras i december innan den stora explosionen av försäljningen kan ses.Även om kursen kan pressas ytterligare någon krona vid kommande rapport, är dessa nivåer snabbt borta, när de nya produkterna lanserats och eventuella PM av större betydelse släpps. Jag är övertygad om att innevarande år har mer att bjuda än vad dagens värdering återspeglar!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?