Post entry

Katastrofen Transcom

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kinneviks vd Mia Brunell Livfors bär en del av ansvaret. Kommer det gå att få rätsida på kundtjänstföretaget Transcom?

Transcom vill nu ha in 500 miljoner kr i kapitaltillskott från aktieägarna genom en nyemission. SEB har anlitats som rådgivare. Det gäller ganska mycket pengar med tanke på att Transcom är värt drygt 200 miljoner kr på börsen vid nuvarande börskurs kring 3 kr.

Emissionsvillkor för nyemissionen (tex emissionskursen) ska offentliggöras kring 17 nov.

Extra bolagsstämma om emissionen ska hållas 21 nov i Luxemburg.

Dock är det redan klart att hela emissionsbeloppet är garanterat av Transcoms största aktieägare.

Storägare med en ägarandel på tillsammans 38% (inkl Kinnevik, Öresund och 4:e AP-fonden) har lovat teckna sin andel av nyemissionen.

Om övriga aktieägare inte tecknar sin andel fullt ut, lovar Kinnevik att teckna resterande del av nyemissionen.

Transcoms utveckling q3/2011:

• Intäkter: 133 miljoner euro (-8%)
• EBITA-resultat: -5 miljoner euro
• Vinst per aktie: 0 euro

I somras inledde Transcom ett kostnadsbesparingsprogram som ska sänka kostnaderna med 10-12 miljoner euro/år. Programmet fortgår enl plan.

Engångskostnader för programmet uppgår till 33 miljoner euro. (Exkl engångskostnader pga programmet skulle EBITA-resultatet uppgå till +4 miljoner euro under q3.)

Transcom har förnyat lån på 125 miljoner euro från DnB Nor, SEB och Handelsbanken. (Motsvarar ca 1,1 miljarder kr, dvs en hög skuldsättning i Transcom.) Låneavtalet förutsätter att Transcom får in 500 miljoner kr i nyemissionen.

Kalldusch för Öresund

Investmentbolaget Öresund meddelade i juni att Öresund köpt aktier motsvarande en ägarandel på drygt 5% av Transcom. Då stod Transcom-aktien i 16-18 kr.

I augusti meddelade Öresund att Öresund ökat till drygt 8% av Transcom. Då stod Transcom-aktien i 10-12 kr.

Öresund har bara köpt röststarka A-aktier i Transcom, så Öresund har en röstandel på över 16% i Transcom enl beskedet i augusti och vill säkert utöva sitt ägarinflytande mer aktivt (få representation i Transcoms styrelse?).

Frågan är om Öresund och (Transcoms största ägare) Kinnevik är överens i sin syn på Transcom och vilka åtgärder som bör vidtas i bolaget, eller om det finns inslag av bråk mellan Öresund och Kinnevik om Transcom - och en maktkamp mellan dem om ägarkontrollen över Transcom. (Enligt Kinneviks q3-rapport äger Kinnevik drygt 22% av Transcom, och är därmed ännu en klart större ägare i Transcom än Öresund.)

I början av 2011 framkom att Kinnevik beslutat sälja Transcom och gett investmentbanken JP Morgan uppdraget att genomföra affären. http://www.e24.se/business/tjansteforetag/kinnevik-vill-salja-transcom_2643517.e24 Vill Öresund nu ta över Kinneviks huvudägarroll i Transcom? Kanske både Öresund och Kinnevik är överens om att ta Transcom ur den nuvarande akuta krisen först.

Öresunds huvudägare och styrelseordförande Sven Hagströmer var god vän med Kinneviks framlidne huvudfigur Jan Stenbeck, och Hagströmer har tex suttit i Tele2:s styrelse. Han vill nog bibehålla goda relationer med Kinneviks nuvarande förgrundsfigur Cristina Stenbeck (dotter till Jan), och har säkert åtagit sig att stötta Cristina efter Jans bortgång.

Öresunds vd Stefan Charette har försvarat Öresunds inhopp i Transcom med att om man har ägarkontrollen över ett bolag och jobbar hårt och systematiskt med att utveckla bolaget, så brukar utvecklingen med hög sannolikhet bli god till slut. Det har Charette själv varit med om att lyckas med i exempelvis bolaget Johnson Pump som sedan kunde säljas dyrt.

Men för Öresund måste Transcom-aktiens utveckling tills idag ändå utgöra en obehaglig kalldusch efter HQ-kraschen. Sedan i juni har Transcom-aktien rasat med över 80%.

Från Transcoms sida pekas på att:

• bolaget satsat på att öka intäkterna
• men utvecklingen under första halvåret 2011 blev ändå inte så bra
• vilket krävde kostnadsbesparingar
• vilket krävde engångskostnader
• som ökade Transcoms skulder
• vilket gjorde att Transcoms banker sa ifrån.
• Det reste kravet på nyemission
• vilket gjort att aktiekursen rasat (förenklat pga det stora utbudet av nya Transcom-aktier som är på gång i samband med emissionen).

I oktober kom dessutom besked om en skattesmäll för Transcom. Bolaget medddelade att det drabbats av en extra skattekostnad på över 14 miljoner euro efter en tvist med skattemyndigheter.

Vilka är det då i Transcoms ledning och styrelse som bär ansvar för den kassa utvecklingen?

Transcoms vd är Pablo Sánchez-Lozano. Redan i juni kom besked att han avgår (fick han sparken?), men kvarstår på sin post tills en ny vd utsetts.

Sánchez-Lozano har varit Transcom-vd i två år, vilket inte är särskilt länge. Transcoms styrelseordförande William Walker pekar i alla fall på att Sánchez-Lozano inlett omvandlingen av Transcom för att göra Transcom till ett ledande bolag i sin bransch ("a market leader").

I styrelsen finns sju styrelseledamöter varav fem utlänningar plus Kinneviks vd Mia Brunell Livfors och Kinneviks informationschef Torun Litzén.

Borde särskilt Brunell Livfors ha sagt ifrån tidigare att Transcoms utveckling var på fel väg? Hon har suttit i Transcoms styrelse sedan 2006.

En uppfattning är att den stora investmentbolagsrabatten i Kinnevik beror på Brunell Livfors performance sedan hon blev vd för Kinnevik 2006. Under 2001-2006 var hon Kinneviks finanschef. (Den sista sept uppgick Kinneviks investmentbolagsrabatt till 38%. Kinneviks aktiekurs var då 127,50 kr samtidigt som substansvärdet i Kinnevik uppgick till 206,32 kr per aktie.)

Styrelseordförande i Transcom är William Walker som är vd för fastighetsfinansieringsbolaget Walker & Dunlop (börsnoterat på New York-börsen). Bolaget är litet med ett värde på motsvarande knappt 2 miljarder kr enligt Bloomberg. Walker & Dunlops aktiekurs har åkt berg- och dalbana det senaste året, även om den långsiktiga trenden kan sägas vara svagt uppåt och kursen sedan början av oktober gjort ett skutt uppåt från 10 dollar till nästan 14 dollar.

Vad är Transcoms affärsidé?

Förenklat sköter bolaget kundtjänstfunktionen på entreprenad åt utomstående företag. Tex är det Transcoms personal som svarar i telefon när man ringer till Tele2:s kundtjänst.

Transcom var från början Tele2:s kundtjänstavdelning, men har sedermera knoppats av och har nu även flera andra uppdragsgivare utöver Tele2.

Enligt Transcoms hemsida har Transcom nu 350 uppdragsgivare och över 600 000 kundkontakter dagligen. Många uppdragsgivare kommer numera från finansbranschen, tex Citibank, HSBC, RBS och Santander. Inom telekom har Transcom (förutom Tele2) uppdragsgivare som British Telecom. Inom media finns Kinnevikbolaget MTG:s betal-tv-bolag Viasat som en av uppdragsgivarna. I övrigt finns tex E-bay, elbolaget E-On samt Volkswagen bland uppdragsgivarna. http://www.transcom.com/Clients/

I och med expansionen finns Transcom idag i en stor del av världen. I q3-rapporten pekar vd Pablo Sánchez-Lozano på att det trots allt går rätt bra för Transcom i vissa delar av världen där intäkterna ökar.

Ny Nordenchef

Sommaren 2010 framkom att bemanningsföretaget Poolias vd Johan Eriksson avgått från Poolia för att bli Nordenchef och vice vd i Transcom.

Realtid.se intervjuade honom då om vilka utvecklingsmöjligheter han såg: http://www.realtid.se/articlepages/201008/13/20100813182343_realtid451/20100813182343_realtid451.dbp.asp (I den artikeln beskrivs även Transcom och dess möjligheter totalt sett, utifrån vad bolagets investerarkontakt då berättade.)

Men nu i Transcoms q3-rapport indikerar vd Pablo Sánchez-Lozano ett visst missnöje med Transcoms utveckling i Norden, genom att säga att utvecklingen för bolagets nya leveransmodell i Norden äntligen börjat stabiliseras - vilket varit ett prioriterat mål.

Så här säger han exakt i rapporten: "During the third quarter, Transcom made good progress in addressing the key priorities identified for the second half of 2011: ramping up new volumes in the North America & Asia Pacific region, stabilizing the new delivery model in the North region, and implementing the restructuring and rightsizing program announced in June 2011."

http://www.transcom.com/Documents/News%20archive/2011/Transcom%20Q311%20release%20v14.pdf

Aktien köpvärd?

Är Transcom-aktien köpvärd på nuvarande nivå kring 3 kr? Det återstår att se. Risken känns helt klart hög, med såväl hög osäkerhet i omvärlden och att Transcom i sig känns väldigt bräckligt.

Å andra sidan har Transcom duktiga storägare (Kinnevik och Öresund) och tex lär Öresunds vd Stefan Charette vilja kunna visa upp att Transcom-affären blir lyckad för Öresund.

Vid nyemissioner i krisbolag är en tumregel att bolagets aktiekurs faller ner till emissionskursen mot slutet av emissionens teckningstid. (Transcom har sagt att teckningstiden väntas pågå 29 nov till 16 dec.)

En strategi är att invänta 17 november då Transcom ska offentliggöra vad emissionskursen blir, och sedan se om Transcoms aktiekurs verkar röra sig ned mot den nivån - där man ev kan fiska upp en chanspost.

Är man mera riskbenägen kan man redan nu börja köpa på sig en större aktiepost Transcom i hopp om att bolagets utveckling och aktiekurs ser klart bättre ut inom fem år. En tumregel för bra aktieaffärer är ju att gå emot strömmen och köpa aktier som ingen annan vill ha? (Då får man samtidigt ta risken med att gå emot tumregeln att aldrig försöka fånga en fallande kniv.)

Både Kinnevik och Öresund kanske blir nöjda med att få ordning på Transcom inom ett år, och därefter sälja Transcom inom ytterligare något år till något tjänste-/outsourcingbolag såsom städ- och cateringjätten ISS?

Transcoms vd Pablo Sánchez-Lozano pratade i juni om målet att Transcom efter åtgärdsprogrammet ska kunna nå en nettomarginal på 6%. Om det avser resultatet före skatt i procent av intäkterna, innebär det att Transcom med nuvarande intäktsnivå på knappt 5 miljarder kr per år skulle kunna tjäna knappt 300 miljoner kr före skatt per år, och därmed 200 miljoner kr efter 30% skatt.

Transcom har idag ca 70 miljoner utestående aktier och skulle behöva ge ut ytterligare ca 170 miljoner aktier i emissionen för att få in 500 miljoner kr vid börskursen 3 kr. Det skulle ge ca 240 miljoner aktier efter emissionen.

Ett resultat efter skatt på 200 miljoner kr skulle då bli en vinst per aktie på drygt 80 öre. Med nuvarande kurs 3 kr skulle p/e-talet då bli 3-4 dvs jättelågt. I så fall är Transcom-aktien jättebillig idag.

Men dit är det lång väg att gå, och förmodligen får man bli glad över om nettomarginalen ens blir hälften så hög. Transcoms höga skuldsättning avskräcker.

Å andra sidan kan man hoppas att Transcom i sin nya form med ny ledning, kommer att prioritera att få igång intäktstillväxten.

Skulle en global lågkonjunktur slå till lär väl det drabba även kundtjänstfunktioner såsom Transcoms, men samtidigt kan det öka uppdragsgivares benägenhet att outsourca till företag som Transcom.

Konspirationsteoretiker skulle kunna komma fram till att Kinnevik och Öresund framdrivit nuvarande svartmålning av Transcom, som ett sätt att billigt stärka sina positioner i Transcom inför ett framtida uppköp?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?