Post entry

Funderingar på att sälja innehav

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det vimlar inte precis av billiga aktier. Det kanske t.o.m. börjar bli läge på att fundera på att avyttra lite vinnare. Vi har ju haft en extremt stark börs trots många kvartal av sjunkande företagsvinster.

I min egen portfölj sneglar jag på bolag som upplevs dyra. Dels kan man ju titta på bolag som fundamentalt ser ganska dyra ut. Då kommer jag fram till att H&M med sitt P/E-tal på 24 är i dyraste laget trots det att bolaget oförtrutet fortsätter att expandera. Jag sitter med fingret på köpknappen här. Jag tror det kommer nya lägen att komma in i aktien.

Vad gäller mogna företag med normal tilläxt säger Peter Lynch att man normalt ska fundera på att sälja sådana efter uppgång på 50-60% då det mesta av omvärderingen redan bör ha skett. Jag har tre sådana aktier i min portfölj. Det är Kinnevik, Sampo och Nordea. Här har jag nu vinster på mellan 46% till 67%.

Vad gäller Nordea är uppskattat P/E-tal för nästa år 11, så känns inte som något givet säljläge. 85 var egentligen nära min målkurs vid inköp men jag håller aktierna tillsvidare.

Sampo har uppskattat P/E-tal för nästa år på 12,5. Inte heller orimligt värderat. Så jag behåller aktieinnehavet här också.

Vad gäller Kinnevik har jag redan avyttrat en tredjedel på 172 SEK, alldeles för tidigt visade det sig. Värderingen på Kinnevik splittrar verkligen investerarna just nu. Kristoffer Stensrud har nyligen köpt in Kinnevik till Skagen Kon-Tiki och har en price target på 250 kronor. Simon Blecher har däremot sålt Kinnevik i Carnegies Sverigefond. Jag funderar i första hand på att avyttra en tredjedel till av mitt innehav utan att vara på det klara med om kursen borde upp eller ned. Jag begriper mig inte på multiplarna i online-verksamheter. Kolla t.ex. Amazon och Netflix som har forward P/E > 80. Kanske finns en greater fool som kan betala astronomiska belopp för Zalando eller så kanske det blir pannkaka som med CDON?

Sedan är jag även intresserad av att växla över lite svenska indexfonder mot EM-fonder som divergerat betydligt mot DM. Handelsbanken har några fonder mot EM som har goda rating-betyg. Det är dessutom noterade i SEK vilket gör att man slipper växlingsavgifter.

Vad gäller aktier har jag också hittat ett nytt bolag att ta in i portföljen: IBM. Men det skriver jag mer om i en annan blogg.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?