Post entry

Knähögt i rapportfloden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter torsdagens trötta inlägg känner jag mig mycket piggare idag, och tur är väl det när rapporterna väller in. Här flyger det resultat till höger och vänster, och det är inte helt lätt att reda ut vad som är bra och dåligt. Jag har försökt plocka ut en handfull intressanta rapporter

Dagens large cap

Blir lite oväntat Kinnevik. Hela veckan har gått i Stenbeck-sfärens tecken, och fortsätter så med Tele2 idag. Det blir allt mer tydligt att Kinnevik genom både onoterade och noterade bolag riktar sig bort från Sverige, mot tillväxtmarknader i Östeuropa, Latinamerika och Afrika - och lyckas bra med det. Dom noterade bolagen utvecklas väl, och man har också en del intressanta onoterade projekt.

Aktien är köpvärd på ett klassiskt "köp en hundralapp för 70kr"-vis, med en bra exponering mot marknader som växer. Köpvärdare blir den dock först om Kinnevik kan hitta tillbaka till den entreprenörsanda som Stenbäck d.ä. symboliserade och fortsätta sjösätta nya spännande bolag.

Dagens skräll

Ser ut att bli Formpipe på NGM, utan tvekan. Bolaget, som levererar mjukvara och konsulttjänster kring digital ärendehantering och dokumenthantering, hade ett fantastiskt fint Q4 2007. Men nu följer man upp det med ett ännu bättre Q1 2008, trots de normalt stora säsongsvariationerna.

  • Nettoomsättningen: 24,0 Mkr (15,5 Mkr) +55 %
  • Rörelseresultatet: 7,1 Mkr (1,6 Mkr)
  • Rörelsemarginal: 32,0% (10,5%)

I ärlighetens namn ska dock nämnas att en del av omsättningen, kanske 5 miljoner kr, kommer från ett förvärv.

Igår var bolaget värt ca 160 miljoner kr, idag nästan 190. Ställt mot ett förväntat rörelseresultat på ca 20-25 miljoner kr i år, exponering företrädelsevis mot offentlig sektor och god underliggande tillväxt i marknaden är det inte längre billigt - men inte dyrt heller.

Dagens jordfräs

Borde nog varit Betting Promotion, om inte dagens resultat varit känt genom en vinstvarning i förskott. Det relativt okända bolaget sysslar med market making inom vadslagning, dvs. att utan (större) risk via en egenutvecklad mjukvara utnyttja arbitragemöjligheter på betting-sajterna.

Tyvärr verkar det gå troll i marknaden - Betting Promotion tappade 2/3 av sin bruttomarginal sedan förra året, och mer än hälften av sin omsättning. Bolaget anser dock att avvikelsen var en slump, och tror sig kunna återgå till normala marginaler. Gör man det, så är bolaget ett fynd med ett p/e-tal långt under 10 utan investeringsbehov.

Den som är modig sätter väl allt på rött, själv håller jag mig undan tills vidare.

Dagens gäspning

Sigma fortsätter att underprestera gentemot konkurrenterna, sett till både marginaler och tillväxt. Det verkar också som man haft otur med en del affärer på kontinenten relaterade till Sigma Kudos inom "informationslogistik".

Egentligen är det väl ingen som borde ha några större förhoppningar på massiv tillväxt eller förbättrade marginaler på några år - det Sigma kan förbättra kan konjunkturen lätt ta bort. Andra uppköp än Dan Olofsson och vänner kan det väl inte heller bli tal om, vore ju lite konstigt om huvudägaren uppmuntrar en budstrid mot sig själv.

Resultatet blir något slags stillastående dragkamp i väntan på en turnaround. Alla vet att 7 kr är ett underpris, men vem ska betala mer?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?