Post entry

Något på gång i Know IT?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Många faktorer talar för att Know IT kommer att vara en bra investering närmsta tiden och den uppfattningen verkar delas av en (?) kund i Den danske bank som senaste veckan slagit på stora dammsugaren och köpt närmare 2% av kapitalet, vilket hjälpt kursen något. Är det bara en motiverad uppvärdering som är på gång eller något annat också?

Extremt låg värdering
Aktien handlas till P/E 8.5 på 2008 års vinst med en tillväxt på närmare 30% och rörelsemarginal på över 10%, vilket gör Know IT till ett av de mest lönsamma bolagen i branschen. Lägg därtill närmare 5% direktavkastning och vi har ett klockrent köpcase. Dessutom är likviditeten i Know IT-aktien väldigt god sett till börsvärdet och tom. högre än i de större konkurrenterna Cybercom och HiQ. Detta underlättar för institutionella investerare vilket i sin tur ökar chansen till snabbare uppvärdering.

Mindre konjunkturkänslig än konkurrenter
Bolaget har även många kunder i offentlig sektor och är alltså mindre konjunkturkänsligt än många konkurrenter. Dessutom löper många avtal under lång tid vilket minskar risken för stora svängningar i intäkterna. (Ett tydligt exempel är ju det ramavtal man tecknat med Lantmäteriverket).

Just ramavtalen står för ca 60% av omsättningen och bolaget strävar efter att minska risken den dagen konjukturen vänder. Bolaget har dock fortfarande inte märkt av någon som helst avmattning och efterfrågan är fortsatt stark. En ev. lågkonjunktur skulle delvis kunna gynna Know IT då de troligen lättare skulle få tag på kompetent personal när de mer konjunkturkänsliga konkurrenerna måste varsla pga. minskad efterfrågan.

Stor uppköpspotential
Ovanstående två faktorer i kombination med det faktum att bolaget inte har några starka ägare vilket gör den till ett av de hetaste uppköpscasen i sektorn. Utländska konkurrenter kan till en billig penning köpa exponering i norden och Know IT har en stark lokal närvaro i hela Sverige och stora delar av Norge.

Det har surrats en del om att Logica är intresserade lägga bud på Know IT eftersom de vill öka närvaron i Sverige, dessutom har köpet av WM-data varit oerhört lyckat hittils. Oavsett om Logica lägger bud eller ej så har jag svårt att tro att Sigma och Tieto Enator blir de enda uppköpen i sektorn i år.
Anställdas optionsprogram
Vid årsstämman 2006 beslöts att utge teckningsoptioner till anställda i

Know IT-koncernen. Totalt tecknades 521.000 teckningsoptioner, varav 151.000 optioner tecknades av dotterbolaget Know IT Enterprise Information Technology AB för vidareförsäljning till senare anställda på marknadsmässiga villkor. Totalt 418.000 teckningsoptioner är för närvarande utestående. Varje teckningsoption berättigar till teckning av en aktie i Bolaget till teckningskursen 59,85 kronor under perioden 2008-06-01-2008-06-30. Styrelsen föreslår att teckningstiden för 2006 års optionsprogram förlängs på så sätt att teckning av nya aktier skall kunna ske under perioden 2008-06-01-2008-08-31. Villkoren för
optionsprogrammet skall i övrigt vara oförändrade.

De anställda har betalt ca 3 kr/st för optionerna och för att detta optionsprogram ska löna sig för dem måste aktien handlas till minst 63 kr i sommar. Detta skapar starkt incitament för ledningen att få upp kursen och ev. kan återköp bli aktuella. De anställda är trots allt företagets viktigaste tillgång och detta bör vara en bra begränsning av nedsidan.

Varför Know IT är bästa valet i sektorn
Visserligen är många andra IT-konsulter lågt värderade och köpvärda, men de som tillsammans med Know IT är billigast har antingen osäkrare intjäning eller lägre uppköpspotential.

Cybercom: Väldigt beroende av få stora kunder, bla. Ericsson. Dessutom tungt belånat och höga räntor svider i finansnettot. Dock väldigt låg värdering.

Softronic: Fint bolag men storägarna skulle aldrig släppa det och det vet pot. spekulanter om, alltså är ett bud inte särskilt troligt.

Addnode: Bästa alternativet till Know IT, dock är värderingen något högre och uppköpspotentialen lägre då Addnode har en stark ägare i form av Decerno (som dessutom knappast har de finansiella musklerna att köpa ut hela bolaget från börsen själva).

Jag rekommenderar alla att se det Financial Hearing som Know IT deltog i för några månader sedan: http://www.redeye.se/analys/know-it/20918

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?