Post entry

Konstiga miljarder i SEB

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SEB skriver i senaste kvartalsrapporten att man för över 23 miljarder kronor till kunderelaterad utlåning till privatpersoner från andra avdelningar på banken.

I

Som följd av detta blir bankens vinst mindre på kundrelaterad utlåning ( läs bostadslånen).

SEB har fått kritik för att de gör sådana enorma vinster på bostadslånen.

Samtidigt har SEB flera hundra miljarder kronor i oredovisade förluster sedan världens stora ekonomikrasch i augusti 2007.

SEB har sagt att dessa förluster skall försvinna inom de närmaste åren i bokföringen på ett sätt som varken kunder, aktieägare eller utomstående skall märka.

Är det detta som sker nu?

Från bankens finansiella rapport andra kvartalet 2012. På sidan 5 skriver styrelsen:

Som en följd av Basel III (regelverket för kapital, likviditet och finansiering) som införs i Sverige med början av 2013 har SEB fortsatt att anpassa sin interna arbetsmetod för hanteringen av kapital, finansiering och likviditet.

Under första kvartalet allokerades ytterligare 16 miljarder kronor i kapital till divisionerna från den centrala funktionen. Därutöver reflekterar internprissättningen bättre kostnaderna för de finansierings- och likviditetsbuffertar som kommer att krävas framöver. Detta medförde att divisionernas marginaler på kundrelaterad utlåning var lägre 2012 jämfört med 2011. Ytterligare justeringar under resten av 2012 är sannolika.

I den finansiella rapporten som kom från SEB i veckan för första kvartalet 2013 står det på sid 5:

Under 2013 har SEB fortsatt att anpassa kapitalallokeringen till kraven under Basel III. Som ett resultat allokerade SEB ytterligare 23 miljarder kronor till divisionerna från den centrala funktionen i det första kvartalet 2013

Jag har ringt SEB och försökt få det hela förklarat:

På SEB säger man att det är kapital som måste finnas på avdelningen för bostadslån. Riksbanken och Finansinspektionen kräver detta för att det skall ge stabilitet. Det blir räntekostnaderna för dessa först 16 miljarder och nu 23 miljarder som bostadslånetagarna skall betala.

Men varför minskar bankens vinst på bolånen? Jag tror som jag skrivit i tidigare bloggar att banken för över förluster från trading, obligationer till den avdelning som är den enda som gett banken vinst sedan 2007, nämligen avdelningen för utlåning av pengar till bostäder. På sätt blir vinsterna på bostadslån inte så iögonfallande.

På det sätt lugnar man ned den högljudda kritiker bland bostadsrätts- och villaägare ej kan förstå varför t.ex. SEB är dubbelt så dyra på bostadslån än t.ex. Danmark och Finland trots att bankerna själva lånat upp på samma utländska kapitalmarknad för strukturerade bostadsobligationer.

Det är möjligt jag är fel ute. Men då finns det som alltid experter bland Redeyes läsare som kan vidga eller tillrättalägga mitt perspektiv i denna fråga.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?