Post entry

Kopparberg Mineral - Hög tid att att köpa på sig inför kommande resultat!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kopparberg Mineral är småbolagslistornas sovande jätte. Men när bergstrollen vaknar så brukar det ske med buller och bång!

Kopparberg Mineral befinner sig i ett högintressant skede.

Man styr skutan mot att ta helägda kopparfyndigheten i Håkansboda strax norr om Lindesberg i drift kring 2015.
Ett borrprogram för att studera fyndigheten har just arbetats fram och borresultat kommer trilla in löpande under 2013.
Lyckad nyemmison på 18,7 milj. kr. genomfördes nyligen så man har gott om krut.

Samtidigt som man ruvar på detta högintressanta och potentiellt högavkastande koppar-projekt med planerad drift inkllusive eget anrikningsverk inom ett par år, så är det vilken dag som helst dags för Nordic Iron Ore att presentera sina borresultat från Väsmanfältet. (Järnmalm).

Kopparberg Mineral äger 20 % av Nordic Iron ore.

Många (inklusive Kopparberg Mineral) väntade sig borrresultat från Väsman redan under Q4 2012. Detta har dock inte skett.

Nu till det fina och intressanta i kråksången.
VD i Nordic Iron Ore säger i tidningsartikel: –

"Vi kommer inom kort att presentera resultatet av vår undersökning av Väsmanfältet och vi kommer att söka finansiering av en gruva som ska producera 4,4 miljoner ton färdiga torra produkter, säger Nordic Iron Ores vd Christer Lindqvist.

_Nordic Iron Ore, NIO, höjer målet i Ludvikagruvan från 2,5 miljoner årston till 4,4 miljoner årston. NIO vill ta in 470 miljoner dollar under 2013 för att finansiera uppbyggnaden av den nya Ludvikagruvan Blötberget-Väsman-Håksberg med ett stort anrikningsverk i Klenshyttan.

– Vi beräknar att vi ska ta in hälften av kapitalet via eget kapital och lånefinansiera den andra delen. Väsmanstudien går nu in i slutskedet, säger Lindqvist som ännu några veckor håller inne resultatet av borrningarna i Blötberget och Väsman

Men eftersom internationella ståltidningar rapporterat om miljardfinansieringen som Nordic Iron Ore söker så säger Lindqvist att man kommer att söka finansieringen på den lönsamhetsstudie som man håller på att ta fram som också innefattar Väsman."_

(Nya Ludvika Tidning 10 januari 2013)

Man vill alltså med bakgrund av de borreslutat som inte släppts än valt att höja målsättningen för produktion från 2,5 till 4,4 milj ton/år.

Jag har svårt att se att denna mycket stora höjning kan betyda annat än att borrningarna (10.000 borrmeter) från Väsman-fältet varit extremt lyckade.

Och det är inte så konstigt det. När man man tänker på att bolaget vid sin magnetiska undersökning av området inte trodde sina ögon när de fick se resultaten i monitorerna, och därför valde att köra om testet för att vara säkra på att det som de såg stämde.

Väsman indikerar malmtillgångar på ca 600 - 650 milj. ton. Detta gör att det blir i samma storleksklass som LKAB's gruva i Malmberget.

En finansieringslösning lär vara på väg och med dagens malmpriser som formligen exploderat under vintern så är det inte så konstigt att detta projekt börjar röra på sig.

Denna nyhet som kom i Ludvika nya tidning tror jag inte spritt sig så väl i aktievärlden ännu, men det kommer, var så säkra.

SLUTSATS

Med bakgrund av Kopparberg Minerals intressanta portfölj med förmodad produktion i närtid och med delägandet i Noric Iron Ore så kan man inte låta bli att köpa i dagsläget. Aktien har tagit duktigt med stryk sedan det blev klart att börsnoteringen av Nordic Iron Ore skulle skjutas upp. Detta var dock under en tid då malmrpriset spekulerats ner till runt 80 dollar tonnet på helt felatkiga grunder. Uppgången har inte kommit igång på allvar och upp till 5 kr. /aktie så är det öppen väg.

Malmpriset är nu åter uppe på helt sunda nivåer kring 155 dollar tonnet och vi kommer enligt bland andra Bloombergs analyter kunna få ett vidare prisuppställ till ca 170 dollar/ton under första halvan av 2013. Ett långsiktigt järnmalmspris beräknas ligga på ca. 120 dollar/ under överskådlig tid. Prisberäkningar som ligger långt in i framdiden har dock historiskt visast sig vara i underkant och min tro är att det kommer hålla sig kring 120-140 dollar/ton i och med att utbyggnaden av Indien startar inom ett par år. Vad många inte vet är att Indien mycket väl kan vara större än självaste Kina befolkningsmässigt. Utvecklingen har dock inte gått i samma takt det senaste decenniet.

Länk till tidningsartikeln som nämns tidigare:
http://www.dt.se/nyheter/ludvika/1.5467361-gruvbolag-vill-satsa-tre-miljarder-i-ludvika

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?