Post entry

Årtiondets uppvärdering på ingång?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Under 70 talet rush gick vissa bolag upp otroliga 100 000%, ett gick över 500 000%. Vid nästa rush mellan 1993-1996 gick ett bolags aktie gick upp över 26 000%.

Lånefesten är snart över?

Sedan finanskrisen 2008 så har världen fyllts med billiga krediter när regeringar tryckt ofattbara mängder "nya pengar" för att försöka stimulera tillväxt och jobbskapande. Ett expriment som historisk sett är oprövat och många experter säger dömt att misslyckas. Ungefär som att lösa en skuld hos kronofogden med ett kreditkort, problemet försvinner, men nästa månad så har du en betydligt större skuld att betala.

Nationer och privatpersoner har ökat sina skulder enormt de senaste åren och stora delar av det lånade kapitalet har blåst upp värdet på fastigheter,aktier och råvaror. Bolag har höjt sina aktiekurser genom att ta billiga krediter och köpa tillbaka aktier i sina egna bolag för att öka aktievärdet, och på så sätt har ledning och aktieägare kunnat se sina innehav öka i värde samtidigt som bolaget blir mer skuldsatt. Eftersom räntan har varit så låg så kan bolaget visa fina vinster och kanske till och med öka vinsten per/aktie , även om företaget blir mer belånat. Insatta säger att runt 20% av uppgången på aktie marknaden i USA beror på buy backs som finansierats via lån.

Och världens börsen är minst sagt volatila förtillfället, ex Shanghai har dykt med ca 40%, Börsen överlag kan ha intradags svängningar på 5% eller mer och ingen verkar veta vart som är rätt väg att gå och det är tydligt att osäkerheten ökar. Investerare vill se mer av de gratis pengarna som regeringarna slänger efter dem för att hålla marknaden nöjd, och om de inte kommer, så sprids paniken.

Ray Dalio och är grundaren av Bridgewater Associates, världens största hedgefond som förvaltar 170 miljarder USD, har uttalat sig mycket negativt inför FEDs förmodade räntehöjning. Dalio anser att alla i princip är för högt belånade och att en höjning av räntan skulle kunna trigga ett liknande scenario som i 1937 där index föll 50%. Det värsta är att Dalios tror att Fed kommer höja räntan i närtid då de är rädda för att förlora ansiktet pga av tidigare utfästelser om höjningar.

Men...

Samtidigt som Dalio argumenterar för att man inte ska höja räntan utan göra motsatsen, och landsätta ytterligare en QE, så finns det personer som säger att inte höja räntan skulle tolkas som ett svaghetstecken. Att lämna räntan oförändrad ka då skada dollarns värde eftersom den inte framstår som lika säkertalternativ att parkera pengar i längre.

Allt som bör gynna utvecklingen för guld.

Guldet.

Guld handlas ofta i relation till dollarns värde, stark dollar brukar betyda billigt guld och vice versa, när världen är orolig så ses guldet som en säker investering. Vilket verkar vara som upplagt för en ökning av guldets värde om man ser till Feds kommande vägskäl och man köper ovan teorier, hur än Fed gör så kan detta betyda att guldet går upp.

Guldet har varit på utförslöp sedan ATH i Augusti 2011, ner ca 40% sedan toppen men nu kommer tydliga signaler om att guldet verkar ha bottnat, samtidigt som händelser i närtid kan göra ge bränsle till ett uppställ, över 500% enligt en analytiker, gör att fler och fler ta positioner.

Stan Druckenmiller, som är en av världen mest framgångsrika traders, har precis gjort en enormt bet på guld. Druckenmiller hade under 25 år en årlig avkastning på 30% och var Soros högra hand på Quantom. Quantom som blev ökänd för att kortat det brittiska pundet 1992 detta omtalas som "the trade borke the bank of England", vinst 1 miljard dollar...

Nu har Druckenmillers fond precis investerat 20% av hela fondens kapital i guld, ca 2,5 miljarder SEK och Druckenmiller verkar vara övertygad om att guldet ska norrut.

Analytiker Martin Armstrong har spått att guldet kan nå så högt som 5000-6000 dollar/oz under 2016. Armstrong vart väldigt träffsäker i tidigare analyser i guldets utveckling. Ex Arabianmoney skriver,

"After a long analysis of the economic history of gold, Mr. Armstrong predicted: ‘We should see a temporary high in 2010-11 with a retest of support in 2012-13 with a rally into 2016.’ He also got the ‘explosive rally’ of 2011 spot on target"

Guldpriset ska triggas av att investerare helt tappar tron på att regeringar, centralbanker och politiker kan hålla börsen uppe och förhindra en kollaps genom diverse manövrar som QE och stödköp. Just nu känns inte denna teori inte allt för avlägsen då ex Kina har gjort stödköp i aktier på smått otroliga 430 miljader USD, förhindrat bolag från att gå publika och förbjudit investerare att korta aktier osv. Ger detta mig förtroende för börsen? Nej, snarare tvärtom, och det verkar många andra verkar tagit samma inställning då Kina inte lyckades med sin plan att hålla marknaden uppe...

Börsen är extremt volatil just nu och att det snart kommer en riktigt korrektion känns högst troligt.

Guldet rusar, men de riktigt stora pe****ngarna finns i gruvbolagen.

Gruvbolagen har ofta en enorm hävstång mot guldpriset, även om Armstrong får rätt och ni gör 5 gg pengarna på guldet så kommer ni troligen känna er bittra för ni inte ägde ett gruvbolag under denna perioden.

Tänk att guldpriset är 1100 dollar/oz, här kanske bolaget kan plocka ut 100 dollar per oz i vinst. För varje 100 dollar som guldpriset går upp kommer detta bolaget dubbla sin vinst. Detta betyder att de flesta guldproducenter har en totalt utbombad kurs sedan 2011 då guldet var uppe på ATH.

Men om guldet vänder så kommer samma utbombade bolag få enorma uppställ. Samtidigt som nu vissa spår att guldet kommer rusa så är gruvbolagen på sin lägsta värdering i jämnförelse med guldet på 20 år vilket gör hela senariot än mer attraktivt.

HUI index jämnför priset i guld vs gruvbolagen.

Självklart är detta inget för den som tycker Warren Buffets investerings filosofi är det bästa som finns, gruvakiter är bland det mest volatila som går att köpa lagligt. Men den som villig att ta risk för att potentiellt kunna göra grova pengar med relatvit små medel känns detta som en väg att gå.

Under 70 talet rush gick vissa bolag upp otroliga 100 000%, ett gick över 500 000%, ni läste rätt... Vid nästa rush mellan 1993-1996 gick ett bolags aktie gick upp över 26 000%, och under 2000 talet så gick guldbolagen upp i medel 1300% och nu kan vi stå inför nästa stora uppvärderings våg.

I princip alla guldbolag bör ge hög avkastning vid ett guld rally. Och även om man inte tror på en större uppvärdering för guldet så kanske man inte vill stå utanför ändå, om det nu verkligen händer...

Kopy Goldfields, win win?

Svenska Kopy Goldfields verkar just nu erbjuda en "win win" situation där man kan få en bra avkastning även om guldet inte ökar i värde, till och med om guldet går ner så kommer troligen Kopy kunna visa bra vinst om/när Krasny kommer till produktion. Områdets produktions kostnad ligger på mellan 6-800 dollar/oz, detta var innan rubelns fall så troligen ligger denna siffran än lägre idag. Och självklart kommer Kopy blir än mer värdefullt om nu guldet börjar röra sig norrut...

Företaget är på god väg att starta en guldgruva i Ryssland, prospekteringen har varit i linje eller överträffat förväntningarna. GV gold är övertygade om att Krasny kommer gå till produktion och att Kopy är aktivt i Ryssland ger just nu stora valutafördelar. Prospektering blir betydligt billigare då löner etc betalas ut i Rubel medans tillgångarna är i Dollar/Sek.

Om man jämnför Kopy med ex Bothnia Exploration så ser Kopys värdering väldigt attraktiv ut.

Botnia sitter på en fyndighet med ca 1500 kg guld medans Kopys Goldfields Krasny licens i jämnförelse beräknas innehålla 43 Ton guld, detta till trots så har Botnia en värdering på strax över 80 miljoner och Kopy GoldFields värderas till 30 miljoner.

Även om jämnförelsen haltar lite då Botnia har betydligt högre halt guld/ton och är verksamma i Sverige och Kopy är aktiva i Ryssland med mindre guld/ton så kan det vara intressant att se skillnaden. Jag säger inte att Botnia ska ner, men om inte Botnia ska ner så ska Kopy upp...

Kopys Krasny projekt har redan dragit till sig intressenter i form av ett JV med ryska GV Gold som i 2014 årsredovisning skriver att de är övertygade om att Krasny går till produktion och att de ser detta som en bas för bolagens JV i framtiden. Samtidigt går bolaget in i en mycket intressant period de kommande 6 månaderna och flera triggers ligger i närtid.

Gruvbolagen har förmågan att bjuda upp till enorma rallyn när väl positiva nyheter presenteras, detta i kombination med stigande guldpris kan troligen eskalera detta ytterligare. Kopy har flera gånger gjort rallyn på 50-100% och sist Bothnia presenterade nyheter så drog aktien som mest 150%, detta med mediokra guldpriser så potential finns.

Redeye och en annan bloggare sätter värdet på aktien till mellan 1,6-1,8 kr, vissa säger att ett rättvist värde skulle vara 2,5-3 Kr, med dagens guldpris.

Om vi ser guldpriset rusa så tror jag riktkurserna blir betydligt uppjusterade...

God jakt!

Analyser på Kopy Goldfields,

http://jakten.blogspot.se/2015/08/kopy-goldfields-augusti-2015.html

http://www.redeye.se/analys/update/kopy-goldfields-forbattrade-utsikter-kopy

Artiklar:

http://www.caseyresearch.com/articles/these-stocks-go-up-when-markets-crash

http://www.caseyresearch.com/articles/this-weird-story-suggests-gold-miners-are-near-a-bottom

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?