Post entry

Lev livet med rabatt!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En tung börsmarknad får oss att missa fåglarnas kvitter och solens ljuva strålar. Dags för lite motivation och lite visdomsord till er som förlorat pengar.

Aktiemarknaden har under våren 2012 inte minst bjudit på depresiva Europeiska placeringsmönster bland investerare runt om i landet. Bara i Stockholm märker man av hur Grekland, Spanien och tonen i USA påverkar humöret negativt bland kollegor och livskamrater framför skärmarna. Detta har lett till att vissa av oss gjort sämre val och åter igen stiger gamla profeter upp ur gravarna och pekar med långra fingret hur viktigt det är att tänka på hur man placerar ut sina kära besparade pengar.

I Sverige, kan man tro, att antalet människor som försörjer sig på aktier är stort, men i sjäva verket är dem få. Jag åtminstone känner inte många som valt att viga sitt liv åt att förstå börsmarknaden och låtar pengarna arbeta för sig. Speciellt nu under våren har många kastat in handduken och det är tråkigt att se. Under min uppväxt blev jag facinerad hur profiler som Sten K Johnson, Natalice Pace, Björn Davegårh placerade ut sina pengar, gjorde vinster, och visade att gratis pengar var de godaste pengarna.

Därför känner jag att det är dags för ett motiverande blogginlägg där jag återigen vill visa människor hur man undviker att aktiernas bieffekter raderar vårt hopp, få oss irriterade, ensamma och deprimerade.

Jag har under våren gjort ett fåtal kortsiktiga förluster. Dessa har varit Fingerprint och Precise Biometrics. Vissa av er kanske känner igen er i dessa två eller har gjort liknande förluster i andra bolag. Det tunga är att sitta kvar i båten tycker det flesta, men faktum är att jag tycker inte det. På grund av mina strategiska metoder för att placera ut pengar har jag endast "förlorat" knappt en tolftedel av mitt kapital under våren och jag äger mer aktier i dessa bolag än någonsin. En positiv rapport där vinst visas i form av ökade ordrar suddar alltid ut gamla härvor. Men faktum är att så länge företaget inte riskerar konkurs finns det inte ens någon anledning att läsa forum och orka beblanda sina känslor eller bli uppskrämd av profeter. Strunta i att läsa. Gå aldrig in känslomässigt i en aktie. Har man en rejäl riskspridning så är det ytterst ovanligt att flera av ens aktier är "skandal"drabbade. Det kanske kommer vara en eller max två av ens aktier då och då, men även det går över. Så länge inte företaget går i konkurs kommer du då alltid handla i vad som kommer visa sig ha varit REA tillfällen när något år gått, ibland när några månader har gått.

Eftersom dessa två bolag, Fingerprint och Precise Biometrics, i dagsläget inte riskerar konkurs är det fortfarande grönt ljus att fortsätta investera i dem och utnyttja den enorma nedgång i bägge aktier. Resultatet kommer man självfallet kunna njuta av om några år när Biometri-industrin tar fart på riktigt. Självfallet är det svårt att inse nu, men därför är det viktigt att arbeta systematiskt och utan känslor. Detta gäller även alla företag. I och med att man har riskspridning kan man lika gärna fortsätta köpa i nedgångar och sänka sina GAV. Förlust blir det om det blir konkurs, men oftast blir det inte ens konkurs, det blir uppköp. Det är oftast win win långsiktigt.

En sak är säker när det kommer till börspsykologi och det är att domedagsprofeter alltid kommer att existera. Det är oftast människor som är otroligt kortsiktiga (arbetar inom månadshorisonter) eller personer som förlorat pengar på aktien och ligger långt bakom sin tänkta budget. Sen finns den lilla skaran av falska domedagsprofeter men dessa arbetar oftast operativt för sin egna vinning. Att jag kan så mycket om profeter, nja, titta en extra gång på mitt nickname.

Ni som har läst mina tidigare blogginlägg vet att jag arbetar efter något som kallas för Metod 13. Tillsammans med en statistiker från Karolinska Institutet håller vi på nu att utveckla den här modellen i STATA. Det är ett sätt att förhindra förluster i aktier som fungerar lika bra i dåliga tider som goda tider. Helt enkelt vanlig traditionell riskspridning med en matematisk vinkel. Det kommer att komma en bok om detta senare då vi är ett team forskare och akademiker med utbildning från GU och KI som ska gå ihop för att utveckla metoden.

Det låter givetvis dumt att säga att det är en säker metod för att tjäna pengar. Det är givetvis fel. Det finns inget som är säkert i denna värld. Allting är relativt (förutom ljusets hastighet i vakum) men det är åtminstone säkrare. Att investera handlar om en sak: fokus på att inte förlora, istället för fokus på att vinna.

Sprid ut dina pengar. Ha inte allt på ett eller några kort. En människa klarar inte att investera hela livet under den press som detta innebär. Välj därför ut max 12-13 aktier och fördela ut kapitalet lika på alla. När du gör en hyfsad procentuell vinst på en aktie, säljer du vinsten, och köper i den aktie som gått ner mest. Så länge inte bolagen riskerar konkurs, så kommer du hela tiden ligga närmare och närmare rätt GAV och du kommer kunna leva livet med rabatt.

Intressanta aktier i vår är Aerocrine, Beowolf, Sweco, Hansa, Petro, Lucara, Lundin Mining & Lundin Petroleum, Opcon, C-Rad, Blackpearl, Fingerprint, Jays, Pricer, Atlas Copco, Oasmia och Xtranet.

Det är så tråkigt att se människor förlora pengar på aktier. Just det här att se någon placera 50 000 kr i en aktie, och nästa månad är de värda 25 000. Att se en vanlig svensson sälja i det läget och må dåligt över det är tragiskt. Ingen skulle behöva göra detta. Varför?

Jo, för har man ett kapital på 50 000 kr så kan man ha 4000 kr i flera aktier istället. Visst, gör man en vinst så gör man procentuellt en mindre vinst, men samma gäller en förlust. Tillsammans med en månadslön, ett aktivt sparande och en jämn uppgång i alla aktiers marknadsvärde når man förr eller senare 50 000 kr i varje aktie. Då kan en 20 % dipp i ena aktien lätt motverkas med en 25 % ökning i en annan. I och med att man har samma summa pengar i alla aktier spelar det ingen roll om de är värda 10 000 eller 100 000, det blir ingen skillnad. Dvs, man hade enkelt kunnat öka upp de 25 000 man förlorat, sänkt sitt GAV och köpt på sig mer aktier i bolaget.

Det känns ändå inte så hårt att "förlora" i en aktie eftersom det endast är dryga 1/12 förlust om hela aktiekapitalet i den aktien skulle försvinna (vilket är mer eller mindre omöjligt om man har en hyfsad förståelse för de bolag man väljer att köpa in sig med). Alla nedgångar bytes ut mot känslan av REA vilket är skönt.

Man sover gott, arbetar systematiskt utan känslor, säljer när det är blått, köper när det är rött och mer eller mindre gör lyckade aktieaffärer hela tiden. Courtaget sköts av vinstpengar och med en kapitalförsäkring på det hela slipper man skatta.

Mitt tips är att att undvika:

- Att ha ett fåtal poster.

- Att ha en ojämn summa i posterna (tex 100k i Aktie A och 15k i Aktie B).

- Att köpa aktier som redan är uppblåsta.

- Att sitta varje dag och jämra sig över att aktierna går ner (med ett system slipper du detta och helt plötsligt blir det REA tänk, och du har vinstpengar i andra aktier att handla med)

- Att satsa på bolag som riskerar konkurs inom 1-10 år.

- Att sälja aktier som går minus.

Jag kan komma på hur många andra fällor som helst, men du undviker nästan alla genom att risksprida och handla för vinst. Priset du får betala är som sagt courtage och en långsammare och klenare vinst vid gigantiska uppgångar (läs Africa Oil eller tex eventuellt Petrogrand om någon månad). Men rent statistiskt och långsiktigt är detta mycket bättre för dig i det långa loppet. Och när man sitter med över en miljon kronor i väl fördelade aktier som har detta liv i form av systmet, så helt plötsligt betalar man inte längre hyror, mat, utgångar och andra nödvändigheter med lönen, utan med vinstpengar från aktierna.

Så återigen, tänk över hur ni placerar pengar. Ni alla kanske inte är lika bra som vissa placerare och bloggare här på forumet. Alla dessa faktum att man ska lära känna sina bolag, titta vilka som är VD, läsa årsredovisningar och sätta sig in. Det spelar ingen roll eftersom de flesta kommer aldrig kunna veta 100 % vad det är som händer i företagen och vad som utvecklar sig. Det är alltså större chans att saker går åt fanders om man förlitar sig på information och satsar allt vad man har, än om man accepterar att man inte vet allt, och sprider ut sina pengar.

Det finns många fler metoder att arbeta efter och alla har vi våra inriktningar men jag har under mina år provat allt från att följa insiders, till att köpa aktier i ruttna bolag, från att alltid sälja vid tex 10 % uppgång till att köpa branschinriktat. Faktum är att jag har aldrig tjänat så mycket pengar som jag gör nu, genom att strunta i allt det, och bara gå systematiskt.

Så, upp med hakan, släpp känslorna, fördela ut dina pengar, så kommer du se, att förr eller senare, när du fått in tänket, att det kommer bli svårare och svårare att förlora pengar på börsen.

Jag uppmanar även bloggare här och kända profiler att ta del av vad jag sagt och gärna kommentera. Men till er övriga, ni har oftast inte tiden och kunskapen att vara lika bra som dessa profiler och därför är det bättre att kanske inte följa råd där folk säger "gå in hårt, vinn mycket".

Systematik med låg risk är ALLTID det som vinner HÅRDAST och MEST i längden. Jag tjänar i genomsnitt 500 kr om dagen av att inte göra något. Hellre det än att våga gå in i en allt eller inget situation. Eftersom vid förlust förlorar man pengar och vid vinst förlorar man sitt framtida omdöme.

Önskar er alla en god börssommar och maila mig gärna för att diskutera aktier, potentiella bolag eller metoden.

Mvh

Benny

www.bennysbucketlist.com

cyno cyno Member since Jan 13 2012

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?