Post entry

Licensaffärer med Big Pharma - guide för Biotech investeraren - juni 2019

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I juni förra året skrev undertecknad en analys avseende statistiken från BIO Industry Analysis. Nedan följer en motsvarande analys baserat på BIO-19 statistiken över biotechbolags licensieringar och i viss mån M&A.

Alla biotechbolag med vassa data har naturligtvis möjlighet att göra licensaffärer med Big/Specialty Pharma.

Det krävs dock för att det skall bli en bra licensaffär som ger riktigt aktieägarvärde, utöver vassa data, att biotechbolaget har finansiellt starka ägare som har en långsiktig syn på det egna bolaget. Ett licensavtal ur Big/Specialty Pharma perspektivet är ju oftast ett långsiktigt samarbete med licenstagaren. Om up-front pengen i ett licensieringsavtal i huvudsak bara kommer att delas ut till aktieägarna är biotechbolaget knappast en stark licensieringspartner som Big/Specialty Pharma vill göra en långsiktig affär med. Speciellt gäller detta "one-trick ponies" där en eventuell plattformsteknologi inte är speciellt utvecklad vetenskapligt eller inte finns alls.

Finns det däremot extremt vassa sena pre-kliniska eller kliniska data avseende en läkemedelskandidat samt helst en vetenskaplig plattform som bedöms ha ett potentiellt värde så kan en M&A affär vara möjlig_. Vanligtvis krävs då att de större ägarna har någon form av internationell renommé och/eller är finansiellt starka, annars är sannolikheten rätt liten för en M&A affär skall komma tillstånd. Enligt BIO 2019 genomförs förhållandevis ganska få M&A affärer med biotechbolag varje år. Under 2018 genomfördes avseende _biotechbolag som ännu ej nått marknaden endast 28 uppköp varav ca 7 var icke-amerikanska biotechbolag, bl a Wilson Therapeutics. Senaste 10 åren har antalet uppköp av icke-amerikanska legat på omkring 6-7 varje år. Möjligen kan den amerikanska statistiken missa några få mindre intra-europeiska uppköp.

Ovanstående är strikt nödvändigt att hålla i minnet när man investerar i biotechbolag, hur intressanta de än låter på ytan när de gör IPO eller lockar med nyemissioner. Uppköp sker alltså väldigt sällan om man ser det från det nordiska perspektivet.

_Licensieringsaffärer_. De senaste 18 månaderna har det slutits några utlicensieringsavtal av svenska eller nordiska biotechbolag. De jag har identifierat är:

I september-18 licensierar Moberg Pharma ut MOB-015 som befinner sig i Fas3 inom nagelsvamp exklusivt för Kanada till Cipher Pharmaceuticals. Man erhåller 0,5 musd up-front och 14,1 miljoner biodollars

I juni-18 licensierar Neurovive ut NPV-015 som befinner i upptäcktsfas inom mitokondriell sjukdom till ett nybildat då ännu ofinansierat dotterbolag till BridgeBio. Neurovive erhåller ingen up-front betalning alls men 60 miljoner biodollars.

I februari-19 licensierar Moberg Pharma återigen ut MOB-015 som befinner sig i fas 3 inom nagelsvamp exklusivt avseende Europa till Bayer. Moberg Pharma erhåller 1,5 musd up-front och 48,5 miljoner biodollars.

I mars-19 licensierar onoterade Affibody ut ABY-039 som befinner sig i fas 1 inom IgG-medierade autoimmuna sjukdomar till Alexion Pharmaceuticals. Affären gav 25 musd up-front och 625 miljoner biodollars - ansenliga belopp. Framgår ej hur baktung (development resp sales milestones) är. Troligen inte olik nedanstående deal.

I mars-19 slöt också Zealand Pharma ett licensieringsavtal med Alexion. Detta avseende en huvudlead i pre-klinisk fas inom Complement mediated diseases inklusive option på tre andra leads. Huvudaffären gav en up-front på 25 musd plus 15 musd i equity samt 610 miljoner biodollars. Dealen är baktung I så motto att drygt 80% avser sales milestones. Andra leads har Alexion option på för 15 musd styck men med lägre biodollars – ansenliga belopp.

I mars-19 licensierar Sprint Bioscience ett prekliniskt projekt avseende Nash och andra metaboliska sjukdomar till LG Chem Life Sciences. Under första året erhåller man 2,5 musd i forskningsfinansiering och i övrigt 230 miljoner biodollars.

I juni-19 ingick Calliditas ett licensavtal avseende Nefecon i fas 3 inom den kroniska autoimmuna sjukdomen IgA-Nefropati exklusivt i den kinesiska regionen och Singapore med Everest Medicines. Affären gav 15 musd up-front och 106 miljoner biodollars. Calliditas har också ställt ut en option värd upp till 20 musd till Everest avseende andra potentiella indikationer i regionen. Ansenliga belopp för en regional licens.

Redan i december-18 utnyttjade Abbvie en option om en licens från BioArtic men den affären lades grunden till redan 2016 och ingår därmed inte ovan.

Om vi återgår till BIO-2019 statistiken så gjordes globalt 160 licensaffärer (på över 10 miljoner biodollars) mellan biotechbolag och Big/Specialty Pharma. Det var en ökning med 17% sedan 2017. Europeiska biotechbolag gjorde 35 varav 2 var nordiska (se listan ovan där 2019 ser klart bättre ut per juni-19). Oerhört viktigt är att notera att hela 55% (48%) av alla licensieringar gjordes i pre-klinik. Detta är delvis på tvären med vad flertalet biotechanalytiker basunerar ut i marknaden – att pre-klinik är ”för riskabelt”. Vad aktiemarknaden också borde leta efter är bolag som Nuevolution med finansiellt starka ägare och med en plattform som genererat många oerhört intressanta pre-kliniska projekt som har potential att bli endera ”first eller best in class”. Nu förvärvas Nuevolution av Amgen till en hög premie, MEN de facto, till ett oerhört billigt pris, dels pga att svenska aktiemarknaden inte förstått värdet av pipelinen och plattformen i bolaget, och dels pga en svag krona.

Avseende up-front betalningar 2018 kan man notera att de i genomsnitt är störst i fas 3 på 130 musd, i fas 1 och 2 är snittet 47 musd och i pre-klinisk fas 40 musd. Sett till denna BIO-2019 statistik kan man verkligen fråga sig hur meningsfullt det verkligen är att så många biotechbolag i Sverige noterar sig på smålistorna för att genomföra fas 1 och 2 med hjälp av oändliga nyemissioner. Är inte de pre-kliniska resultaten tillräckligt starka för att genomföra en licensiering i det läget så kanske projekten borde hanteras annorlunda, dvs endera säljas lokalt eller helt enkel läggas ned istället för att noteras. Ett alternativ i den pre-kliniska fasen är att skaffa venture capital för FoU och global marknadsföring eller en snar lokal M&A – går inte detta har sannolikt projektet ringa värde. Bolag med denna bakgrund är t ex Oncopetides, Calliditas, Index Pharma, Vicore Pharma, Orexo, Bioinvent och Alligator.

När det gäller totala licensvärdet (up-front och milestones) ligger enligt BIO-19 statistiken för 2018 genomsnittet för fas 1 på 400 musd och övriga faser (pre-klinik, fas 2 och 3) på 550-700 musd. Av ovanstående nordiska licensieringar matchar Affibody och Zealand Pharma denna statistik. Det gör också Calliditas geografiska dellicensiering om man grovt räknar om den till en global licens. Övriga dealar är relativt eller mycket långt under genomsnittet.

Om man sedan tittar på de 160 licensavtalen och olika sjukdomar så ser man en stark tiltning mot cancer & neurologi på nästan 50%. Räknat på up-front betalningar är skevheten ännu större, hela 65%. Räknat på alla sjukdomar är snitt up-front betalning 57 musd. Om Nektar/BMS affären exkluderas inom cancer & neurologi ligger snitt i detta område på 64 musd. Om cancer & neurologi exkluderas ligger snittbetalning up-front på 38 musd. I samtliga ligger snittet av up-front betalningar mycket i högt i förhållande till historiska nordiska licensieringar – något som påvisar att för denna typ av betalningar krävs på ett tidigt stadium starka ägare, exceptionell forskning eller ibland medioker, men alltid oerhörda pengar att komma upp på Big/Specialty Pharma radarn. Amerikanska biotechbolag är oftast välfinansierade och har en ”amerikansk förmåga” att marknadsföra sig.

Förra året i motsvarande dokument rekommenderade jag Nuevolution och Medivir som bra aktieplaceringar. Nuevolution är som sagt uppköpt av Amgen. När det gäller Medivir har det senaste året inte varit någon bra resa. Jag vidhåller dock Medivir pga att man har en stark pipeline som är gravt underskattad i marknaden. Vidare rekommenderar jag Index Pharma, som om fas 2b data som kommer mot slutet av sommaren är bra, sannolikt kommer bli uppköpta relativt snart därefter. Givet tidigare excellenta säkerhetsdata är risken medelstor men kurspotentialen är mångfaldig. Jag har givetvis aktier i ovanstående bolag.

Hela BIO Industry Analysis finns på länken

https://www.bio.org/bio-industry-analysis-reports

Förra årets analys 2018 finns på

https://www.redeye.se/arena/posts/licensaffaerer-med-bigpharma-guide-foer-biotech-investeraren

Ytterligare en analys finns på Biostock

https://www.biostock.se/2017/09/kronika-kapitalanskaffning-ett-avgorande-vagval-for-smabolagen/

 

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?