Post entry

LIDDS - Enorm potential till riktigt attraktiv värdering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En övergripande analys och värdering av bolaget LIDDS och dess längst gångna projekt.

Lista: First North

Börsvärde: ~420 Msek

Aktiekurs: ~18 kr

Inledning

Denna text kommer att gå igenom bolaget LIDDS. Första delen av texten går igenom bolaget på ett övergripande plan. Därefter analyseras och värderas LIDDS längst gångna projekt. Detta följs av en kort genomgång av ledning, ägarbas, aktie och avslutas med en triggerlista.

LIDDS står för Local Intelligent Drug Delivery System och är ett drug delivery-bolag med främsta fokus på cancerbehandlingar. Bolagets olika projekt baseras på dess patenterade nanoteknologi NanoZolid® (NZ). NZ möjliggör i kombination med läkemedel ett långsamt, kontrollerat utsläpp av läkemedlet i kroppen. Detta utförs dessutom intratumoralt vilket leder till ökad medicinsk effekt och minskade biverkningar. LIDDS har i dagsläget sex projekt som sträcker sig över så gott som alla cancerformer varav det längst gångna projektet som nyligen genomgått en framgångsrik Fas IIb-studie är inriktat mot prostatacancer.

NZ kombineras med redan fungerande substanser och administrerar dessa på ett nytt, mer effektivt sätt. Detta innebär en minskad risk gentemot att ta fram helt nya läkemedel då läkemedlets kliniska effekt redan bevisats och godkänts. Vid den redan genomförda Fas IIb-studien visade sig NZ ihop med 2-hydroxyflutamid ge ett långsamt och kontrollerat utsläpp av läkemedlet i upp till ett år efter injektionen. Detta innebär även att NZ visat sig fungera i människa med minst ett preparat och sannolikheten att fungera med flera andra preparat får betraktas som hög.

LIDDS teknologi banar väg för att blåsa liv i gamla läkemedel där patent löpt ut. Det finns även möjlighet att återuppväcka nedlagda utvecklingsprojekt där NZ kan vara nyckeln till att uppnå önskade resultat. Genom att kombinera dessa med NZ uppnås förhoppningsvis bättre behandlingsresultat samtidigt som LIDDS erhåller extra lång patenttid, fram till 2037. Genom NZ-teknologin är det alltså möjligt att ta fram en lång rad patenterade läkemedel baserat på redan beprövade substanser till en kostnad och risk som är en bråkdel av vad den skulle vara från grunden. Stockpicker nämner detta i sin nyligen släppta köprekommendation för LIDDS https://www.stockpicker.se/senaste-nytt/lidds-handelserikt-ar-vantar

Liproca® Depot (Patent till 2037)

Detta är LIDDS längst gångna projekt. Området är prostatacancer. Målet är att behandla en stor grupp som i dagsläget inte behandlas alls; när patienter identifieras med eventuell prostatacancer tas i dagsläget en biopsi och man får sedan invänta provsvar varefter det planeras eventuella framtida behandlingsmetoder. Detta steg kan dröja månader och under denna tid växer cancern okontrollerat vilket kan leda till både symptom och en mycket svårare behandling. Ibland kan det gå så långt att det är för sent att behandla sjukdomen.

LIDDS vill i samband med biopsin att läkaren ska skjuta in Liproca® Depot (LD) i tumören. Ingreppet är lika enkelt som biopsin. Målet är att hålla tillbaka cancern tills dess att eventuell behandling är inledd. LD består av anti-hormonet 2-hydroxyflutamid som i dagsläget tas oralt men då ger flera allvarliga bieffekter såsom impotens och förlorad sexlust. 

Projektet har under de senaste åren genomgått en klinisk Fas IIb-studie som avslutades under andra halvan av 2019. De primära målen med studien var att hitta den högsta tolererbara dosen för injektion i prostatan och att ta reda på hur mycket PSA-värdet (Prostate Specific Antigen) minskade.

Slutsatsen av studien som genomfördes på 57 personer blev att 16 ml gav den största PSA-sänkningen och att 90% fick en noterad PSA-sänkning. Ingen deltagare i studien erhöll några hormonella bieffekter. Värt att notera är att målet är att hålla cancern i schack, inte att få den att minska. Resultaten är således bättre än förväntat. Här är en video när välrenommerade urologiprofessorn Laurence Klotz kommenterar detta: https://www.linkedin.com/posts/lidds_in-this-video-professor-laurence-klotz-activity-6602495633083383808-ksoc

Projektet har redan en samarbetspartner för den kinesiska marknaden, Jiangxi Puheng Pharma (JPP). JPP kommer att bekosta hela Fas III-studien som man efter de goda resultaten från Fas IIb redan bestämt sig att gå vidare till: “We are very pleased to receive the positive Phase IIb results and we have already started preparations for conducting the Liproca® Depot clinical trial in China. “

Det har kommunicerats att LIDDS kommer att erhålla en milstensbetalning den dagen de kinesiska myndigheterna godkänner ansökan från JPP/LIDDS att starta Fas III-studien i kina. Hur stor betalningen kommer att bli är okänt men värt att notera är att upfrontbetalningen vid signering av avtalet uppgick till 1 Musd.

Efter den framgångsrika studien har LIDDS intensifierat arbetet för att finna partners för projektet i övriga världen. Ett sådant avtal beräknas, om allting klaffar, enligt VD Monica Wallter kunna ta 6 månader från att resultaten i september 2019 släpptes https://www.youtube.com/watch?v=OU9UU3LIErM (26:45). Detta innebär så snart som innan påsk.

VD även sagt att data från Fas III-studien kan vara tillräckliga för godkännande i andra regioner av världen (15:00) https://www.youtube.com/watch?v=7JXtDz1Q568&t=551s

Värdering av Liproca® Depot

JPP har uttryckt att man förväntar sig kunna ta och behandla 50-70 000 patienter per år. _“__The prostate cancer market is growing in China with around 500 000 patients being diagnosed annually. Puheng expects that the sales of Liproca® Depot will reach yearly sales of 50 000 to 70 000 treatments five years after launch.”_

Ett rimligt antagande för prisintervall per behandling är 10-50 000 sek (genomsnitt 30 000 sek). Redeye förväntar sig en royaltysats för LIDDS kring 18% för kommande avtal så detta får även anses vara det bästa antagandet för det redan existerande avtalet med JPP.

60T *30T * 0.18 = 324M sek vinst per år. Grovt antaget försvinner 50% i skatt och marginaler, då kvarstår 162 M sek.

Astra har ett P/E-tal på 66, Vitrolife på 60, SOBI på 20, för att ha någon utgångspunkt för större bolag inom biotechsektorn. Ofta värderas större bolag lägre på P/E-multiplar varpå det jämförs med Sveriges jättar inom biotech. SOBI hade lägst av bolagen ovan så försiktigt räknat är P/E 20 rimligt att anta.

x/162 = 20

X = 3240 Msek fem år efter godkänt läkemedel är en rimlig värdering enbart för Liproca® Depot och endast för Kinamarknaden. 

I USA och Europa spås högre priser men återhållsamt räknat är alla tre marknaderna värda lika mycket. 

X = 3240 * 3 = 9720 Msek.

9720 M / 24 M aktier = 405 kr/aktie enbart för Liproca® Depot konservativt räknat.

DTX-001 (Patent till 2037)

Docetaxel är ett av världens mest använda cellgifter. Den årliga försäljningen under 2010 då patentet löpte ut var 3.1 mdr usd. Eftersom patentet gått ut finns här möjlighet att kombinera NZ med docetaxel och patentera det vilket LIDDS har gjort med giltighet till år 2037. Målgruppen är patienter med cancer främst i bröst, prostata, huvud, nacke, mage och lungor.

När man diagnostiseras med cancer tar läkaren en biopsi från tumören som sedan analyseras. Efter analys återkommer läkaren med förslag till behandlingsmetod som efter diskussioner mellan den sjuke och läkaren inleds. När det kommer till cancer är detta dyrbar tid och LIDDS vill behandla cancern från det ögonblick då biopsin tas. Man vill skjuta in NZ blandat med Docetaxel i tumören i samband med biopsin för att direkt angripa och bryta ner tumören och börja bekämpa cancern utan de bieffekter som fås av klassisk cellgiftsbehandling.

Projektet befinner sig i Fas I och i höstas hade en patient behandlats. (8:55) https://www.youtube.com/watch?v=7JXtDz1Q568&t=527s

Nyligen meddelade LIDDS att man även fått godkänt att starta studien i Litauen utöver redan godkända Sverige och Danmark.

LIDDS partner JPP har tidigare uttryckt att man är intresserade av flera utav LIDDS NZ-projekt. _“__We hope to extend the partnership with LIDDS and get other products based on the NanoZolid® technology into our pipeline, says Mr. Dai Dai, CEO of Jiangxi Puheng.”_ LIDDS har tidigare kommunicerat att man har för avsikt att licensiera ut DTX-001 efter Fas I.

Värdering av DTX-001

Det är svårt att räkna på värderingen av projektet men potentialen är känd och även att det finns intressenter så ett eller flera licensavtal är att vänta. En behandling bestående av sex cykler över 18 veckor med Docetaxel kostade 60 000 kr år 2009.

Ett sätt att få en någorlunda uppfattning om värdet i projektet är att räkna med samma marknadsandel som för LD. Royaltyn får dock antas lägre för DTX-001 än för LD då det licensieras ut efter Fas I istället för Fas II. Ett rimligt och försiktigt antagande är 10% royalty och marknaden för solida tumörer uppgick år 2018 till 121 mdr usd.

I Kina räknar LIDDS partner med att nå 10-14% marknadsandel för LD. En beräkning baserat på 2% globalt för DTX ger efter 50% avdrag för skatter och marginaler en värdering:

0.02 * 121 mdr usd * 0.1 * 0.5 = 1.15 mdr sek

1.15 mdr sek / 24 m aktier * P/E 20 = 958 kr / aktie

Immunonkologi IO (Patent 2037)

Detta är en växande sektor som är väldigt het just nu. Behandlingarna går ut på att aktivera kroppens egna immunsystem för att angripa cancern. LIDDS har fyra olika projekt inom IO; STING, TLR9, IO-003 och IO-004. Marknaden för IO förväntas växa till att vara större än 100 Mdr usd år 2022.

Sanofi köpte nyligen upp bolaget Synthorx på grund av sina IO-projekt för 2,5 mdr usd. Rubriken löd: “Sanofi to acquire Synthorx to bolster its immuno-oncology pipeline for $2.5 Billion.”.

LIDDS längst gångna IO-projekt TLR9 är på väg in i Fas I. Strax innan årsskiftet tog LIDDS in pengar via en riktad emission med syfte att starta Fas I för TLR9. Det inväntas fortfarande prekliniska uppdateringar från detta projekt men då man valt att ta in pengar för att starta Fas I redan innan resultaten kommunicerats tyder det på att allting gått bra.

Målet är att licensiera ut IO-projekten i tidigt stadie så flera partneravtal under 2020 är att vänta.

Samma beräkningar som utfördes för DTX-001 utförs för IO-marknaden:

0.02_100 mdr usd * 0.1_0.5 = 952 Msek

952 Msek / 24 M aktier * P/E 20 = 793 kr / aktie

Ponerat att LIDDS istället blir uppköpt för samma summa som Synthorx erhålls:

2.5 mdr usd = 23.8 mdr sek

23.8 mdr sek/ 24 M aktier = 992 kr /aktie

Detta styrker värderingen ovan av LIDDS projekt och visar att storleksordningen är i linje med marknaden.

Sammanslagen konservativ värdering av projektportfölj

405 (LD) + 953 (DTX) + 793 (IO) = 2151 kr / aktie

2151 kr jämfört med dagens 18 kr ger en uppsida på 120 gånger pengarna vid framgångsrika projekt baserat på personliga antaganden.

Styrelse och ägarbas

Jan Törnell är styrelseordförande i LIDDS sedan 2015. Törnells tidigare uppdrag: Global Vice President Translational Science DECS, AstraZeneca, Global Vice President Strategy, Oncology & Infection, AstraZeneca Plc. Med hans bakgrund råder inga tvivel om att hans kontaktnät vilket kommer väl till pass när LIDDS ska finna globala partners.

Bland de största ägarna finns styrelseledamot Daniel Lifveredson med cirka 9% av aktierna motsvarande 40 Msek. Ledningen har utöver det cirka en miljon optioner som tecknas från 15 april 2020 t.o.m. den 15 oktober 2020 för 15 kr/aktie. Detta kommer rimligtvis inbringa cirka 15 Msek till bolagets kassa under det kommande året och öka ledningens ägande ytterligare.

LIDDS-aktien har en ägarbas som till stor del består av läkare och forskare så som Hans Lennernäs som står bakom flera av LIDDS patent och medicinprofessor Bengt-Åke Bengtsson. På ägarlistan återfinns även Recipharm Venture Fund AB som tillverkar NanoZolid® åt LIDDS.

Tack vare starka ägare och ett sunt förhållande till kapitalhantering har LIDDS endast utfört riktade emissioner till begränsad rabatt sedan börsintroduktionen. Risken för en företrädesemission är därmed väldigt låg vilket är en trygghet som aktieägare. 

LIDDS handlas som tidigare nämnts på First North men under 2020 planeras ett listbyte till OMXs huvudlista. Antalet ägare uppgår till 2021 st enligt senaste data från Holdings. Med tanke på det låga antalet ägare får aktien klassas som tämligen oupptäckt vilket tillsammans med relativt låg free float ger högre potential uppåt.

Triggerlista för 2020

Fullständiga studieresultat från Fas IIb LD

Inskickad ansökan för Fas III i Kina

Milstolpsbetalning vid godkännande av start för Fas III i Kina

Licensavtal LD Fas III 

Licensavtal DTX-001 Fas II

Licensavtal STING Fas I

Licensavtal TLR9 Fas I

Licensavtal NZ-IO-003 preklinik

Licensavtal NZ-IO-004 preklinik

Inlösen av personaloptioner

Uppmärksammande i större tidskrift

Analys av oberoende/extern analysfirma

Listbyte till OMXs huvudlista

Uppköp är alltid möjligt inom denna sektor

DISCLAIMER: Jag äger aktier i bolaget LIDDS. Läsaren av denna ansvarar själv för sina köp och sälj av aktier.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?