Post entry

Lightbridge - förhoppningsbolag "over there"

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Lightbridge utvecklar teknik för att använda Torium inom kärnkraft. De får in intäkter på konsultverksamhet, bland annat till länder som skulle få svårt att utveckla konventionell kärnkraft på grund av möjligheten att utveckla kärnvapen av avfallet.

Torium har många fördelar framför uran, för de som verkligen är intresserade av att utveckla energiförsörjningen, och inte har intresse av att utveckla kärnvapen.

Lightbridge utvecklar teknik som gör att man kan konvertera lättvattenreaktorer till toriumdrift, eller använda torium i en konventionell lättvattenreaktorkonstruktion (om man vill bygga nytt).

Torium är en relativt vanlig metall, och toriumreaktorn behöver inte upparbetat torium. En toriumreaktor kan användas för att förstöra plutonium, och radioaktivt avfall från konventionella reaktorer. Torium har också högre smältpunkt, vilket hjälper till att öka säkerheten. Avfallet har en kortare slutförvaringstid, och många av problemen och hindren med kärnkraft idag verkar på väg att lösas med torium. Det är ju heller inget hinder för oss Skandinaver att vi sitter på några av de största kända förekomsterna av torium. Andra skandinaviska intressen är att Hans Blix är inblandad som konsult till Lightbridge. Den intresserade läser mer på http://www.ltbridge.com

Varför är Lightbridge intressant idag?

De har nyligen genomfört en nyemission på $6.60. Utspädningen var måttlig, och kursen före var betydligt högre än idag. Nu är priset nere kring $6.00.

Omsättningen är inte så dålig för ett "förhoppningsbolag" på grund av att de är listade på nasdaq. Kursen har varit svajig de senaste åren, minst sagt, men potentialen finns där. Det finns intäkter från konsultverksamhet med bland annat UAE. Företaget har också imponerande politiska kontakter (se under Leadership).

Värt en chansning? Jag tror det, men man måste läsa på lite grand. Det finns andra toriumdesigner som möjligen är mer effektiva, men som har mycket större startkostnader. Riskerna är väsentligen att tekniken inte fått genomslag ännu, och att investerarna skapat en hög volatilitet i aktien. Kortsiktigt borde det finnas möjligheter med en återhämtning på en, i mitt tycke, överreaktion på en lyckad nyemission. Långsiktigt tycker jag det är intressant på grund av att de ger svar på många av dagens energiproblem.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?