Post entry

Lipidor resultat kan komma när som helst!!! Riktkurs: 35 kronor

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu börjar det bli dags för Lipidor att presentera resultat från Fas3 studie och detta kan praktiskt taget komma när som helst. Lipidor är ett läkemedelsutvecklingsbolag med en pipeline av läkemedelsutvecklingsprojekt i preklinisk och klinisk fas. Bolaget utvecklar läkemedel för behandling av hudsjukdomar som psoriasis, bakteriella hudinfektioner och atopisk dermatit. Med Lipidors patenterade formuleringsteknologi AKVANO kan välbeprövade läkemedel, vars patenttid löpt eller kommer att löpa ut, omformuleras och förbättras med avseende på effekt, biverkningar och användarvänlighet (så kallade supergenerika). Detta gör att Lipidor har goda förutsättningar att ta betydande marknadsandelar från befintliga produkter, öka marknadspotentialen för den aktuella läkemedelssubstansen och dessutom erhålla marknadsexklusivitet under AKVANOs patenttid. Lipidor grundades 2009 av ledande lipidforskare och baserat på en vision att utveckla en användarvänlig och effektiv ”drug delivery” metod för topikal applicering av läkemedel. De första patentansökningarna på Bolagets teknologi lämnades in 2009.

Detta får bli en kort analys/sammanfattning av rådande läge, längre uppföljning komma vid tillfälle.

Det var knappt några månader sedan Lipdor gjorde sin börsdebut och nu börjar det bli dags för Lipidor att presentera resultatet från sin stora Fas3 studie. Den 7 November i år, så meddelade man att den sista patienten var färdigbehandlad i Lipidors Fas3 studie med Kalciopotriol/AKVANO spray (AKP01) mot psoriasis. Lipidor har utvecklat en spraybar kalcipotriolprodukt, Kalcipotriol/AKVANO 50 µg/g kutan lösning (AKP01) formulerad i bolagets lipidbaserade AKVANO-teknologi, som ger patienter mer precis dosering, ökad komfort och möjliggör behandling utan beröring Fas III-studien är en jämförande, randomiserad och placebokontrollerad studie där 277 patienter behandlats på 14 center i Indien under 8 veckor. Studien jämför kalcipotriolsprayens terapeutiska ekvivalens med en befintlig kalcipotriolsalva på marknaden. 

Resultat från studien beräknas presenteras i december 2019, vilket även har bekräftats av VD Ola Holmlund, vid upprepade tillfälle.

Studien har genomförts i samarbete med schweiziska Cerbios-Pharma SA, specialiserade på utveckling och tillverkning av kemiska och biologiska substanser, och det indiska läkemedelsföretaget Cadila Pharmaceuticals Ltd som ansvarar för genomförandet av studien. 

Det som jag tycker är extra intressant, är att Gabriel som är VD i ****Cerbios****-****Pharma även sitter med i Lipidors styrelse samt äger en stor del av aktierna i Lipdor och detta med lockup (alltså de får inte lov att sälja mer än en ytterst begränsad mängd aktier inom en viss tid).

Jag tror inte att dessa ovan skulle gå in med så mycket pengar, om de inte trodde på produkten och dessa personer har mer insyn än någon annan har. Även Cadila som finansierat hela studien har därigenom satsat stora pengar och fullföljt studien till fullo.

Personligen så tror jag att Cadila hade valt att avbryta studien om de sett att studien inte alls gått så som man hoppats på. Även om den delvis är "placebo" så tror jag man hade märkt det efter en tid...., de är inte dumma. De skulle inte satsa dessa pengar och tid på 277 personer, om man märkte att det inte blev någon förbättring alls. Så även här tror jag att man kommer uppnå fina resultat.

Precis som man berättar, så är fördelarna med Lipidors spray väldigt många, nedan kommer några som exempel. Om vi tar psoriasis som exempel, (som 2-3% av världens befolkning har), så underlättar det oerhört att behandla med spray, då man inte överför bakterier på området via händer, man får även en kontrollerad mängd då varje tryck på sprayen ger en viss mängd så att säga, men med en kräm/salva är det mer okontrollerat. Sprayen tas dessutom upp snabbare i huden vilket gör att den inte kladdar av sig, missfärgar kläder.

Det som gör denna studien extra intressant, är att denna formuleringen även kan tillämpas på en rad andra mediciner och på sätt öppnas en enormt stor marknad. Eftersom man arbetar med generika så gör det även att man med en rad andra produkter kan gå direkt in i fas3 och på så sätt spara tid och pengar.

Styrkor och konkurrensfördelar:

  • • En patenterad teknikplattform som kan appliceras i ett stort antal kommersiellt intressanta projekt.
  • • Ett projekt i en fullt finansierad fas III-studie.
  • • Lägre utvecklingsrisk och lägre kostnader jämfört med bolag som arbetar med nya läkemedelssubstanser.
  • • Ett tidigt tecken på Bolagets kommersiella potential genom samarbetet med Cadila.
  • • Tre projekt i preklinisk fas (utöver projektet i fullt finansierad fas III-studie).
  • • Två starka industriella huvudägare genom Cerbios-Pharma SA och Aurena Laboratories AB.

Sammanfattning av marknadspotential Marknadspotentialen för Lipidors produkter presenteras uppdelat per läkemedelskandidat och baseras på de respektive indikationsområden som Lipidors utveckling fokuseras på. En analys av respektive marknad i kombination med antaganden om rimliga marknadsandelar vid ”peak sales” presenteras nedan och sammanfattas i tabellen nedanför som årlig försäljningspotential för Lipidors produkter. Bolagets egen intjäningspotential kommer att bero på Bolagets förmåga att ingå kommersiella avtal med partners. Det är i nuläget för tidigt att ange några förväntningar avseende sådana belopp.

Tabell över respektive marknads totala storlek samt årlig försäljningspotential för Lipidors läkemedelskandidater:

Lipidors projektportfölj består av fyra huvudprojekt som befinner sig i preklinisk fas eller klinisk fas. Sammanfattningar av respektive projekt finns i prospektet

Innan man gör en studie, så bestämmer man vad studien ska uppnå för resultat i jämförelse med salvan/krämen i detta fallet och här har man sagt att man är nöjd om man uppnår "likvärdig" effekt. Detta kan anses som ett försiktigare antagande på samma gång som det finns betydligt högre chans att man faktiskt "lyckas" med studien.

Nedan är från Ola´s presentation:

Precis som Ola tog upp i presentationen (bild ovan) så är det väldigt mycket på gång. Samarbetsavtal, licensavtal, nya kliniska studier med mera.

Börsplus såg uppsida med 500% från Ipo kurs som var 6 kronor, vilket ger kurs 30 kronor och börsvärde på strax över 707 miljoner vid lyckad studie (så som jag uppfattat det). I den kursen hade man nog tagit höjd för vissa förseningar, men med facit i hand så genomfördes studien inom utsatt tid och jag vågar nog tro på en riktkurs på 35 kronor vid positivt utfall i studien, vilket skulle ge börsvärde på runt 825 miljoner, (tror dock att kursen kommer stiga ännu mer med fler lyckade studier).

Den mesta information av ovanstående text finner ni här: http://lipidor.se/wp-content/uploads/2019/09/lipidor_rapport_a4_190903_web.pdf

Lipidor: Ola Holmlund, CEO presenterar på Life Science Day 2019: https://www.redeye.se/events#/videos/63ll31d7

Samt på Lipidors hemsida: http://lipidor.se/investerare/introduktion/

Minst sagt spännande tid, tror detta lätt kan bli årets case

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?