Post entry

Litet startkapital

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den som har ett litet startkapital har det inte lätt, men det är dock kunskapen om hur man skall förränta pengarna som är det största hindret för att de skall växa.

**Jag vill bli rik på aktier. Men om man har bara lite start kapital(20000-50000kr), vilka aktier ska jag satsa på då?
De aktierna du pratar om är för dyra tycker jag, finns det billigare varianter som har bra utvecklings möjlighet?
Var ska jag börja att läsa och lära mig?

Tacksam för tips och råd!**
Swemango

****

Du får många goda råd i boken "Så här kan alla svenskar bli miljonärer". Av Per H Börjesson.
Han menar allvar: Det går att bli miljonär, om man följer bokens anvisningar. Att de flesta misslyckas beror på att förvaltarna av placerarnas pengar lägger beslag på vinsterna från företagen.

Förmodligen är det lämpligt att börja med fondsparande om man tycker att enskilda aktier är för dyra. Eller så kan man köpa egna aktier via Aktiespar, andelsorder.

http://www.aktieinvest.se/Default.aspx?ID=6

Ett utomordentligt sätt är givetvis att köpa fleråriga warranter och optioner som substitut till aktierna. Då kan man för samma summa kontrollera många fler aktier. Detta är dock något som jag inte oavkortat kan rekommendera den som är nybörjare, eftersom att det kräver en viss erfarenhet om man skall lyckas. Derivaten är fortfarande tidsbundna, och värdet på dem krymper månad för månad. Det sker inte med aktier. De senare har kvar sitt värde, så länge som bolaget finns på börsen. Tidsfaktorn gör att bara den som känner sig trygg med hur det fungerar, skall ge sig i kast med saken.

**

Ett alternativ, som har sina fördelar är MaxCertifikat. Man köper aktien under marknadspris, väntar några månader, och erhåller slutligen marknadkurs. Det passar om aktien står stilla, eller rör sig måttligt uppåt eller nedåt. Går den ned rejält, så förlorar man likfullt, även om det blir mindre förlust än om man skulle ha ägt aktien.

En annan möjlighet är CFD, men här tillråds försiktighet, eftersom att hävstången verkar åt båda håll. Den som är ovan kan lätt råka ut för onödiga bakslag. Någon har liknat CFD vid att sitta i cookpit på ett plan och hålla i styrspaken. Om man bara drar i reglaget något så kan det innebära att planet svänger flera kilometer fel, om man inte snabbt korrigerar rörelsen.

Generellt gäller, för samtliga sparmetoder, att det är lönsamt att känna till hur man bär sig åt, när det går åt fel håll. Korrigering och uppföljning är A och O.

Kortsiktig handel kan låta lockande, men vanligen så är courtaget för högt i förhållande till det lilla kaptial som är lämpligt att satsa ur risksynpunkt.

Vilka aktier skall man satsa på om man har ett litet startkapital, och tyckar att de som kostar någon hundralapp, eller mera per styck är för dyra? Det är då lockande att ge sig i kast med börsens lågkursaktier. De som ligger under tio kronor, och ibland endast på några ören. Dessvärre så finns det vanligen skäl till att de har en sådan låg kurs, och kan betecknas som "tusenbröder".

Man kanske känner sig som en stor aktieägare när man har tio tusen aktier, som kostar några ören per styck, men erfarenheten talar för att dessa bolag både har hög risk och dåliga odds. Om man nödvändigtvis söker hög risk, så bör man, precis som proffsen, spana efter goda odds. Det är nämligen inte alltid självklart att hög risk och dåliga odds behöver följas åt.

Med ett litet startkapital, kan det vara av värde att köpa böcker som ger kunskap. Både fundamental analys och teknisk analys, kommer nämligen att behövas om man vill förvalta framgångsrikt på egen hand. Allra viktigast är "Money Management". Konsten att skydda sitt kaptial. Oavsett storleken på insatsen, så måste man lära sig att inte förlora allt för mycket, om man vill kunna fortsätta.

Kanske någon här på forumet har något att tillägga, som jag inte tänkt på, eller som kan vara till god hjälp för den med ett litet startkapital.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?