Post entry

Lucara Diamond Corp - Rekordresultat?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Intresset är stort och ett rekordresultat väntas när gruvbolaget Lucara Diamond på torsdagen håller årets första försäljning av stora och ovanliga rådiamanter.

För Lucara Diamond hägrar det bästa resultatet hittills vid en enskild försäljning, för sliperierna finns möjlighet att komma över en rad speciellt fina stenar och för aktieägarna väntar en extra utdelning om köparna öppnar plånböckerna ordentligt.

"Det är utan tvekan den finaste samling som Lucara har bjudit ut. På visningen har vi haft mycket erfarna besökare som är eniga om att det är exceptionellt att se så många högkvalitativa stenar vid ett och samma tillfälle", säger Philip Hoymans, ansvarig för försäljningen hos diamantmäklaren Bonas i Antwerpen, till Nyhetsbyrån Direkt.

Lucara säljer den 10 april 20 rådiamanter från Karowegruvan i Botswana i storlekar från 16 till 167 carat, alla av mycket hög kvalitet. Inte minst färgnyanserna bedöms vara attraktiva. Urvalet har gjorts så att det väntade minimipriset per sten blir 500.000 dollar, cirka 3,3 miljoner kronor, vilket är en dubbling jämfört med tidigare liknande auktioner.

Försäljningen sker genom ett anbudsförfarande med slutna bud. Potentiella köpare har redan kunnat studera diamanterna i detalj, först i Gaborone i Botswana och den senaste veckan i Europas diamanthuvudstad Antwerpen.

Ett nittiotal sliperier har anmält intresse för att se samlingen. Det är färre än de 120-140 som varit på tidigare visningar, vilket Bonas mäklare förklarar just med att minimipriset höjts så kraftigt.

"Den här försäljningen riktas inte till vem som helst. Köparna är de som är intresserade av förstklassiga objekt och som har möjlighet att finansiera köpen och ta den ekonomiska risken", säger han.

Några detaljer om hur stor den totala försäljningssumman kan komma att bli vill Philip Hoymans inte ge.

"Med tanke på att den här samlingen är den förnämsta Lucara har sålt är det inte orimligt att intäkterna blir de högsta vi sett, och det med en viss marginal", säger han dock.

Lucara höll tre specialförsäljningar under 2013, som vardera inbringade från 23 till 25 miljoner dollar, alltså upp till drygt 160 miljoner kronor.

Des Kilalea, diamantanalytiker på RBC Capital Markets, är inne på samma linje som Philip Hoymans.

"Det ser ut som att det här är den bästa kollektion Lucara haft. Jag skulle inte bli förvånad om de fick 30 miljoner dollar", säger han till Direkt.

Av de 20 rådiamanterna är det den största som också väntas ge de högsta intäkterna.

"För några veckor sedan såldes en sten i samma storlek och av jämförbar kvalitet för 11 miljoner dollar av en annan producent", noterar Philip Hoymans, som dock understryker att resultatet vid varje auktion beror på vilka köpare som faktiskt är på plats och hur goda bankkontakter de har.

Marknadsutvecklingen under årets första kvartal talar i Lucaras favör. Efter en svag avslutning på 2013 har priserna på både slipade stenar och rådiamanter stiget. En viss, inte helt oväntad, avmattning har emellertid ägt rum under de senaste två veckorna, säger Philip Hoymans.

"Det har dock ingen betydelse för den här försäljningen, som uteslutande rör specialobjekt", säger han.

RBC:s Des Kilalea håller med.

"De här stenarna är som van Gogh-målningar. Det finns alltid köpare, så länge vi inte går in i en global recession", säger han.

För Lucaras aktieägare kan ett bra resultat betyda pengar rätt in i fickan. Förutom de halvårsvisa utdelningar bolaget just flaggat för, har styrelsen nämligen också öppnat för att kunna ge extrautdelningar kopplade till resultaten av specialauktionerna.

Bolagets vd William Lamb har också indikerat att policyn med att redovisa försäljningsresultaten från de ordinarie auktionerna endast i samband med kvartalsrapporterna kan frångås. I så fall väntar siffror också för de två försäljningar av cirka 54.000 carat vardera som hållits under vintern.

Specialförsäljningen avslutas på torsdag eftermiddag, den 10 april. Ett pressmeddelande väntas efter Torontobörsens stängning, alltså efter klockan 22.00 samma dag.

Remium inleder bevakning av gruvbolaget Lucara Diamond med en köprekommendation och riktkursen 15 kronor. Det framgår av en analys daterad den 3 april.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?